loader image
Home » 5 mituri demontate despre aparatul dentar

5 mituri demontate despre aparatul dentar

Indiferent de vârstă, fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect şi sănătos, care să întoarcă privirile celorlalţi. În mod normal, atunci când avem un zâmbet frumos, nu ducem lipsă nici de încrederea personală, mai ales atunci când suntem în preajma prietenilor, colegilor de birou sau chiar familiei. Tocmai de aceea, în unele cazuri, pacienţii au nevoie de un aparat dentar pentru un zâmbet estetic şi sănătos, care să le formeze o imagine plăcută în faţa celorlalţi. Astfel, aparatul dentar are o mulţime de beneficii, începând de la faptul că contribuie la corectarea unor probleme de masticaţie şi vorbire, până la formarea unei danturi perfecte. Dacă până acum nu te-ai programat la medicul ortodont doar din simplu fapt că ai crezut în anumite mituri legate de acest subiect, a venit timpul să afli adevărul. Specialiştii de la Imperial Dent au selectat 5 mituri despre aparatul dentar, pe care să nu le mai crezi după acest articol:

1. Tratamentul cu aparat dentar ar fi dureros

Majoritatea persoanelor îşi închipuie o procedură dureroasă, însă este foarte important de menţionat că corectarea dinţilor este un proces treptat. În principiu, în momentul montării aparatului pe dinţi, ai putea să simţi o uşoară tensiune, dar nicidecum durere. Astfel, cel mai greu este la începutul tratamentului, întrucât există o perioadă de adaptare atât pentru dinţi, cât şi pentru gingii. În mod normal, acest disconfort nu durează mai mult de câteva zile, iar în unele cazuri, acesta nici măcar nu este resimţit de pacienţi. De fapt, totul este individual, pentru că un medic ortodont profesionist va şti cum exact să acţioneze blând asupra dinţilor, pentru ca pacientul să să aibă un minim disconfort în urma acestui proces.

2. Tratamentul ortodontic ar dura mult

Probabil ai auzit şi tu zvonuri în care ţi se spunea că un aparat dentar  se poartă ani de zile. E clar că acestea sunt doar nişte vorbe care nu reflectă realitatea. Astăzi ortodonţia este într-un curs continuu de dezvoltare, de aceea aparatul dentar se poartă pe o durată determinată, între 6 şi 24 de luni, mai mult, în dependență de caz, poți alege un aparat care să necesite mai puține vizite la stomatolog și al cărui efect ar fi completat de trainere. În principiu, durata acestui tratament depinde de:

  • Vârsta pacientului;
  • Cât de strâmbi sunt dinţii;
  • Tipul aparatului dentar;

3. Aparatul dentar ar fi inestetic

Acest mit a început încă cu mulţi ani în urmă, atunci când purtătorii de aparat dentar nu doreau să iasă în lume şi se jenau de acest lucru. În schimb, astăzi totul este diferit, pentru că multe aparate dentare sunt confecţionate din materiale transparente. După cum poţi observa, persoanele care poartă un bracket dentar nu se mai ascund pe la colţuri, ci dimpotrivă, se simt în centrul atenţiei, întrucât aparatul dentar este considerat a fi la modă chiar. Există și opțiuni mai puțin vizibile (aparat dentar invizibil) sau înalt estetice (aparat dentar din safir).

4. Aparatul dentar ar fi neeficient la adulţi

Categoric, acest lucru nu este adevărat. Aparatul dentar este recomandat tuturor, indiferent de vârstă. Unica condiţie este ca dinţii să fie în regulă, iar oasele maxilare, la fel, să fie sănătoase. În cazuri foarte rare, adulţii pot trece şi prin intervenţii chirurgicale, deoarece anumite anomalii grave nu pot fi corectate doar cu aparatul dentar, odată ce perioada de creştere s-a încheiat. Cu toate acestea, cazurile grave sunt rare şi nu putem transforma acest lucru într-o generalizare. Astfel, este binevenit ca tratamentul ortodontic să fie efectuat în copilărie, dar nu este imposibil nici în perioada matură.

5. După înlăturarea aparatului dentar dinţii s-ar strâmba la loc. Tratamentul ar fi, astfel, inutil

După ce a fost finalizat tratamentul ortodontic, dinţii păstrează tendinţa de a se mişca în continuare, de aceea este foarte important ca aceştia să fie ghidaţi. Astfel, până când dinţii se stabilizează în os, aceştia se menţin cu ajutorul contenţiei – o gutieră de plastic ce îţi va împiedica dinţii să revină în poziţia lor iniţială. Aparatul dentar este destinat mişcării dinţilor, iar contenţia ajută la fixarea acestora pe poziţia corectă. Cel mai important este să respecţi recomandările medicului şi să porţi contenţia pe durata indicată. Odată dus la capăt, tratamentul ortodontic are rezultate finale satisfăcătoare și stabile.

Dacă doreşti şi tu să urmezi tratamentul pentru un aparat dentar, este foarte important să nu crezi în mituri sau în păreri greşite, ci în fapte concrete şi acţiuni care îţi pot aduce un zâmbet perfect. În plus, dacă îţi faci griji în privinţa preţurilor şi te întrebi ,,Cât costă un aparat dentar?”, specialiştii noştri sunt gata mereu să te ghideze şi să aprobe cu tine cel mai reuşit tratament, la un preţ rezonabil pentru tine. Așadar, dacă crezi că ai nevoie de un aparat dentar și ești în căutarea unui specialist ortodont în Chișinău? Te așteptăm cu drag în clinica noastră, Imperial Dent, de pe strada Nikolai Zelinski 15/4 şi  îți vom rezolva în timp util problemele tale ortodontice și nu numai!

The post 5 mituri demontate despre aparatul dentar appeared first on Imperialdent.

Scroll to Top