Sari la conținut
Clinica Stomatologica » A patra persoană vindecată de HIV printr-un transplant de celule stem

A patra persoană vindecată de HIV printr-un transplant de celule stem

Cercetătorii au anunțat miercuri că o a patra persoană a fost vindecată” de HIV, un bărbat în vârstă de 66 de ani, numit pacientul Orașul Speranței”, după centrul din California, City of Hope, unde a fost tratat. Bărbatul a fost declarat în remisie, chiar înaintea Conferinței Internaționale SIDA, care începe vineri, la Montreal, în Canada.

Este a doua persoană din Statele Unite anunțată că s-a vindecat anul acesta, după ce oamenii de știință au declarat în februarie că o femeie, numită pacienta din New York, a intrat, de asemenea, în remisie.

Pacientul „Orașul Speranței”, la fel ca alți doi pacienți înaintea sa, pacientul din Berlin, primul caz de vindecare, anunțat în 2007, și pacientul din Londra (2019), care s-au vindecat tot după un transplant de celule stem, a obținut o remisie de durată fără virus, după un transplant de măduvă osoasă efectuat pentru a trata și cancerul de care suferă.

Anterior, s-a mai spus că un alt bărbat, pacientul din Duesseldorf, a ajuns la remisie, ceea ce ar putea aduce numărul vindecărilor la cinci.

Jana Dickter, specialist în boli infecțioase la City of Hope, a declarat pentru AFP că, datorită faptului că cel mai recent pacient este și cel mai în vârstă care obține remisie, succesul său ar putea oferi promisiuni  persoanelor mai în vârstă care suferă de HIV și care au și cancer.

Pacientul „Orașul Speranței” a fost diagnosticat cu HIV în 1988, și a trăit cu HIV timp de 31 de ani, mai mult decât orice pacient de până acum care a intrat în remisie.

Bărbatul a  participat la studiile timpurii de terapie antiretrovirală.

Se estimează că, în prezent, la nivel global sunt 38 de milioane de persone infectate cu HIV.

După ce a fost diagnosticat cu leucemie, în 2019, pacientul „Orașul Speranței” a primit un transplant de măduvă osoasă cu celule stem de la un donator neînrudit cu o mutație rară în care lipsește o parte din gena CCR5, ccea ce oferă rezistență la HIV.

Bărbatul a așteptat până când s-a vaccinat împotriva Covid-19, în martie 2021, pentru a nu mai lua antiretrovirale și de atunci se află în remisie, atât pentru HIV, cât și pentru cancer, spun specialiștii.

Chimioterapia de intensitate redusă a funcționat pentru pacient, permițând potențial pacienților cu HIV mai în vârstă, care au cancer, să obțină tratamentul. Conform specialiștilor, procedură este complexă și are efecte secundare grave și de aceea „nu este o opțiune potrivită pentru majoritatea persoanelor cu HIV”.

Într-un transplant de măduvă osoasă, sistemul imunitar al pacientului este distrus temporar cu chimioterapie, și din motive etice, tratamentul nu se aplică decât pacienților care au și cancer.

La conferința SIDA s-a anunțat și o cercetare despre o femeie de 59 de ani, de origine latină cu HIV, care a menținut o încărcătură virală nedetectabilă timp de 15 ani, în ciuda opririi terapiei antiretrovirale.

Specialiștii spun însă că față  de pacientul „Orașul Speranței”, care nu mai prezintă rezervorul viral, la pacienta spaniolă virusul a rămas în organism, la un nivel foarte scăzut.

Până acum, în lume mai sunt cunoscute două cazuri, de data aceasta de vindecare spontană, pe cale naturală, fără tratamente sau transplant de celule stem.

Este vorba despre pacienta Esperanza, o tânără din Argentina, despre care s-a anunțat că s-a vindecat în 2021, și despre pacienta din San Francisco, în 2020.

În aceste două cazuri oamenii de știință au anunțat că pacientele nu mai prezintă nicio secvență virală HIV intactă în genomul lor, indicând faptul că sistemul imunitar al acestora ar fi putut elimina rezervorul HIV, fără necesitatea unui tratament.

Un foarte mic procent dintre pacienții seropozitivi sunt cunoscuți sub numele de „controleri de elită“, pentru că au un sistem imunitar capabil să suprime HIV fără ajutorul medicamentelor. Deși încă mai au rezervoare virale care pot produce HIV, o celulă imună, numită celula T ucigașă, menține virusul suprimat, fără a fi nevoie medicamente.

În cazul celor două femei, vindecate pe cale naturală, oamenii de știință vorbesc de „eradicare“ sau „vindecare sterilă“, ceea ce înseamnă îndepărtarea completă a HIV din organism, în general, prin uciderea celulelor infectate, față de „vindecarea funcțională“ care nu ar eradica toate particulele de HIV (rezervorul de HIV), dar ar permite corpului să oprească virusul de la înmulțire.

Articolul A patra persoană vindecată de HIV printr-un transplant de celule stem apare prima dată în 360medical.ro.