loader image
Home » Acord la OMS asupra unui proiect de reformă privind obligațiile statelor în caz de epidemii

Acord la OMS asupra unui proiect de reformă privind obligațiile statelor în caz de epidemii

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au agreat un acord asupra unui proiect de reformă propus de SUA privind obligațiile statelor în caz de epidemii, relatează Reuters, care citează surse apropiate discuțiilor.

Este vorba de unele amendamente la Reglementările Internaționale de Sănătate (IHR), care cuprind obligații legale ale statelor în cazul izbucnirii unor epidemii pe teritoriul lor. Acest amendamente trebuie aprobate de adunarea generală a OMS pentru a intra în vigoare.

Statele Unite, care au propus proiectul, au fost susținute de Japonia și de Uniunea Europeană, însă s-au lovit inițial de opoziția statelor din Africa.

După mai multe discuții, statele africane au agreat o formă modificată a proiectului de reformă a IHR, care include și prevederi legate de “echitate” importante pentru țările din Africa, precum garanții privind accesul la vaccinuri și tratamente în cazul unor urgențe sanitare.

Printre amendamentele propuse de SUA se numără trimiterea rapidă de echipe internaționale de experți în zona apariției unei epidemii și crearea unui comitet de conformitate, care va supraveghea implementarea noilor reguli.

Totuși, Statele Unite intenționează să propună o reformă mai amplă a IHR, aceste amendamente fiind considerate doar un prim pas într-un proces care ar putea dura doi ani.

Articolul Acord la OMS asupra unui proiect de reformă privind obligațiile statelor în caz de epidemii apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top