Sari la conținut

În ultimele două zile mai multe transplanturi salvatoare de viață au avut loc în diferite spitale din România. În cadrul Secției Clinice de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Militar de Urgență ,,dr. Victor Popescu” Timișoara a fost realizată o procedura complexă de refacere a aparatului extensor de la nivelul genunchiului în cazul unui pacient în vârstă de 45 de ani. La Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni un pacient aflat în stare critică a beneficiat de un transplant hepatic, iar la Centrul de Transplant Renal de la același institut două paciente, în vârstă de 16 ani, respectiv, de 46 ani, au primit un transplant renal. Activitatea de transplant în România este în creștere față de anul trecut.

Intervenția chirurgicală, făcută pacientului care avea o ruptură cronică, neglijată, veche de 5 ani a tendonului rotulian asociind o marcată retracție și hipotrofie a mușchiului cvadriceps, a fost realizată de către Asist. Univ. Dr. Mihai Hurmuz și echipa chirurgicală a Secției Clinice Ortopedie- Traumatologie aflată sub coordonarea șefului de secție și a presupus reconstrucția tendonului cu ajutorul unei alogrefe Achiliene provenită din Banca de Țesuturi Colentina coordonată de doctorul Andrei Nica. directorul Agenției Naționale de Transplant.

Ieri la Spitalul Universitar de Urgență Elias s-a încheiat prima intervenţie de prelevare organe din acest an, de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a ales să dăruiască o nouă şansă la viaţă unor semeni necunoscuţi, a anunțat Agenția Națională de Transplant (ANT) pe facebook.

Această prelevare de organe este cea de-a 50-a la nivel naţional. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni, conduse de Dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat şi Dr. Claudiu Codoiu – pentru rinichi.

Un alt pacient aflat în stare critică a beneficiat de un transplant hepatic salvator, realizat de echipa Centrului de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni, condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, suport ATI – Dr. Daniela Ungureanu. Două paciente, în vârstă de 16 ani, respectiv, de 46 ani, au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal. Intervenţiile au fost realizate cu succes în cadrul Centrului de Transplant Renal Institutul Clinic Fundeni, de către echipele chirurgicale conduse de Dr. Cătălin Baston şi Dr. Costin Gîngu, cu sprijinul Dr. Eliza Burchiu – ATI, Dr. Elena Cristoiu – nefrolog.

Activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant. În prezent funcţionează cu succes şi în mod constant doar în câteva unităţi sanitare din România, susține ANT.

,,Ne bucurăm că anul acesta a fost reluată activitatea în unităţi sanitare care au fost inactive o perioadă lungă de timp, iar programul de transplant fusese aproape închis: SCJU Brașov – unde s-au realizat 4 prelevări de organe și țesuturi, SCJU Constanţa – 3 acţiuni de prelevare organe şi ţesuturi, SJU Sf. Gheorghe – 2, SJU Bacău – 2 , SJU Suceava, Sp. Mun. Moinești sau SJU Buzău – câte o acţiune prelevare. De asemenea, este de apreciat efortul depus de centrele constante în activitatea de donare: SCJU Tg. Mureș – 10 donatori reali, Spitalul Clinic de Urgență București – 5, Spitalul Clinic de Urgență “Prof.Dr. N. Oblu” Iași – 5, Spit. Jud. Baia Mare – 4, SCJU Oradea -3”,arată Agenția într-un comunicat de presă de luna trecută.

La sfârşitul anului 2021 s-au înregistrat 47 donatori reali, în timp ce anul acesta până la data de 23 iunie, s-au înregistrat 46 de donatori reali. De la începutul anului și până la 23 iunie, datorită celor 46 de donatori în moarte cerebrală din România şi a celor din Bulgaria şi Moldova, au fost salvate 36 de vieţi prin transplant de ficat (2 transplanturi realizate cu organe provenite de la donatori bulgari), 91 prin transplant de rinichi (din care 4 cu organe provenite de la donatori bulgari şi 2 cu organe de la donatori moldoveni), 3 prin transplant de cord (din care 1 transplant realizat cu organ din Bulgaria), 2 prin transplant de plămân, 41 pacienţi au beneficiat de transplant cornee, iar şi mai mulţi pacienţi au o viaţă mai bună prin transplant de ţesut osteodentinos. De asemenea, către sistemul internaţional de transplant au fost oferite: 2 grefe hepatice (una către Rep. Moldova şi una către Eurotransplant) şi 2 grefe cardiace către Eurotransplant, salvând vieţile altor pacienţi suferinzi.

În luna mai a acestui an o femeie din Republica Moldova a beneficiat, în premieră, de un transplant de ficat de la un donator din România. Femeia era în stare extrem de gravă, fiind diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală, a anunțat marți Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

Anul trecut, potrivit datelor ANT, s-au prelevat organele de la 47 de donatori decedați și 211 pacienți au beneficiat de transplant în România.

Articolul Activitatea de transplant în creștere. Peste 50 de prelevări de organe la nivel naţional apare prima dată în 360medical.ro.