La nivel global, prevalența diabetului zaharat crește constant. Neuropatia diabetică reprezintă una dintre cele mai severe afecțiuni ale diabetului, statistica arătând că aproximativ una din trei persoane diagnosticate cu diabet suferă de polineuropatie diabetică senzitivo-motorie (PND).
„Deși cauzează morbiditate și mortalitate crescută, precum și calitate redusă a vieții cu costuri considerabile de îngrijire a sănătății, polineuropatia diabetică senzitivo-motorie rămâne încă subdiagnosticată și tratată inadecvat”, afirmă Prof. Dr. Dan Ziegler din Centrul German de Diabet al Universității Heinrich Heine din Düsseldorf, Germania.
Neuropatia diabetică: o afecțiune ce întâmpină multe provocări privind managementul și diagnosticarea
Ghidurile actuale pot fi uneori confuze fără un consens cu privire la tratamentele utilizate. Astfel, 15 experți din 11 țări s-au reunit în 2020 pentru a realiza un Consens Internațional, în urma căruia au fost definite recomandări și algoritmi pentru screening-ul, diagnosticul și tratamentul bolii în practica clinică, bazate pe consens științific.
România a fost reprezentată de Prof. Dr. Gabriela Radulian în cadrul studiului internațional din domeniul complicațiilor diabetului, în urma căruia au fost stabilite 3 mari direcții de acțiune în managementul neuropatiei diabetice:
„În primul rând, un control al diabetului zaharat, realizat prin optimizarea stilului de viață, tratament antihiperglicemiant corespunzător și intervenția multifactorială asupra riscului cardiovascular. În cel de-al doilea rând, vorbim despre recomandările ce vizează tratamentul orientat spre mecanismele fiziopatologice ale afecțiunii, așa cum știm, cu acid alfa-lipoic și benfotiamină. Iar în cel de-al treilea rând, vorbim despre recomandările vizând tratamentul simptomatic al durerii, care include utilizarea antidepresivelor, anticonvulsivantelor, opioidelor, plasturilor cu capsaicină, dar și alte opțiuni nonfarmacologice.” – a explicat Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Semnificația științifică și clinică a recomandărilor a fost recunoscută prin publicarea consensului în „Diabetes Research and Clinical Practice”, jurnalul oficial al Federației Internaționale de Diabet (IDF), iar informațiile referitoare la consens sunt disponibile online pe www.XYZ.com.
Evenimentul științific a fost susținut de către Wörwag Pharma, Boblingen, Germania – companie germană specializată în soluții terapeutice pentru managementul diabetului zaharat și a complicațiilor acestuia, în special a neuropatiei diabetice.
Articolul Actualități în managementul neuropatiei diabetice: screening, diagnostic și tratament apare prima dată în 360medical.ro.