Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Administrarea frecventă de antibiotice ar putea crește riscul de dezvoltare a bolii Crohn la persoanele în vârstă

Administrarea frecventă de antibiotice ar putea crește riscul de dezvoltare a bolii Crohn la persoanele în vârstă

Cu cât persoanele în vârstă iau mai multe antibiotice, cu atât este mai mare riscul de boală inflamatorie intestinală (IBD), sugerează un nou studiu. Această descoperire ar putea explica numărul în creștere al cazurilor de boală Crohn și de colită ulcerativă, tipuri frecvente de boli inflamatorii intestinale (IBD) apărute în rândul persoanelor în vârstă.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat prescrierile a 2,3 milioane de adulți cu vârsta de 60 de ani și peste din Danemarca, care au fost nou diagnosticați cu IBD din 2000 până în 2018.

Oamenii de știință au descoperit o legătură între utilizarea oricărui antibiotic și rate mai mari de IBD, iar riscul a crescut semnificativ cu fiecare curs de antibiotice.

În comparație cu cei care nu au utilizat antibiotice în ultimii cinci ani, o cură de antibiotice a fost asociată cu un risc cu 27% mai mare de un caz nou diagnosticat de IBD, două cure cu un risc cu 55% mai mare și trei cure cu un risc cu 67% mai mare.

Patru cure au fost legate de un risc cu 96% mai mare și cinci sau mai multe cure cu un risc cu 236% mai mare, au raportat cercetătorii.

„La adulții în vârstă, credem că factorii de mediu sunt mai importanți decât genetica”, a spus prof. dr. Adam Faye, cercetător principal, la NYU Grossman School of Medicine, din New York City.

Studiul a constatat că cei care au luat antibiotice în decursul unui an sau doi ani anteriori au avut cele mai mari rate de IBD, dar riscul a rămas crescut pentru cei care au luat medicamentele în ultimii doi până la cinci ani.

Riscul crescut de IBD a fost găsit pentru toate tipurile de antibiotice, cu excepția nitrofurantoinei, care este prescrisă în mod obișnuit pentru infecțiile tractului urinar. Antibioticele prescrise de obicei pentru infecțiile gastrointestinale au fost cele mai probabil asociate cu un nou diagnostic de IBD.

„Când te uiți la pacienții mai tineri cu diagnostice noi de boală Crohn și colită ulceroasă, există, în general, un istoric familial puternic. Dar nu este cazul adulților în vârstă, așa că este cu adevărat ceva în mediu care o declanșează”, a spus Faye.

Descoperirile arată că medicii ar trebui să ia în considerare IBD atunci când văd adulți în vârstă cu noi simptome gastrointestinale, mai ales dacă au un istoric de utilizare a antibioticelor, e de părere Faye, potrivit MedicineNet.com.

Studiul subliniază necesitatea utilizării cu prudență a antibioticelor pentru a preveni IBD și rezistența la antibiotice.

„Gestionarea antibioticelor este importantă, dar nici evitarea antibioticelor cu orice preț nu este răspunsul correct. Dacă nu sunteți sigur ce tratați, aș fi precaut. Dacă pacienții vin cu infecții clare și au nevoie de antibiotice, nu ar trebui să fie reținuți din cauza acestor constatări”, a afirmat dr. Faye.

Rezultatele detaliate ale studiului vor fi prezentate în 22 mai, la întâlnirea Săptămânii Bolilor Digestive din San Diego.

În România, aproximativ 15.000 de pacienți sunt diagnosticați cu BII, mai ales persoane tinere și chiar copii.

Articolul Administrarea frecventă de antibiotice ar putea crește riscul de dezvoltare a bolii Crohn la persoanele în vârstă apare prima dată în 360medical.ro.