loader image

Alba: Servicii medicale gratuite pentru depistarea tuberculozei

12 comune din judetul Alba au fost incluse intr-un proiect national coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucuresti, care da posibilitatea locuitorilor din aceste sate sa beneficieze de servicii medicale gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei.

“Incepand de luni, 16 ianuarie 2023, caravana mobila a proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucuresti va oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din judetul Alba cu acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost inregistrate in ultimii ani cazuri de tuberculoza”, se precizeaza intr-un comunicat al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Alba.

Potrivit sursei citate, caravana medicala mobila este dotata cu aparatura de radiologie si diagnostic molecular rapid, precum si un program de inteligenta artificiala care ajuta la depistarea tuberculozei si a altor 14 patologii pulmonare.

Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Cabinetul medical mobil va fi amplasat in zona primariilor din comunele anuntate sau in alte locuri comunicate din timp localnicilor’, se arata in comunicat.

Astfel, timp de patru saptamani, echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casa, la consultatiile medicale puse la dispozitie in cabinetul mobil.

Eventualii pacienti diagnosticati cu tuberculoza in cadrul acestui proiect vor beneficia de servicii de consiliere si sprijin. In paralel, Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoza ce au situatii sociale dificile, astfel incat acestia sa poata urma tratamentul pana la vindecare

Comunele vizitate de caravana de depistare activa a tuberculozei sunt Avram Iancu, Albac, Rosia Montana, Lupsa, Hoparta, Cetatea de Balta, Bucerdea Granoasa, Berghin, Garbova, Calnic, Sasciori si Salistea.

Sub sloganul ‘Impreuna pentru sanatate’, DSP Alba asigura suport in cadrul proiectului, prin coordonatorul judetean al activitatilor de Asistenta Medicala Comunitara.

Etichete: depistarea tuberculozei, diagnosticare tuberculoza, TBC, servicii medicale gratuite alba, DSP Alba

The post Alba: Servicii medicale gratuite pentru depistarea tuberculozei appeared first on Edumedical.

Scroll to Top