Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: În valul al cincilea al pandemiei de COVID-19 am avut de 4 ori mai puține decese, lucrurile merg într-o direcție favorabilă

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: În valul al cincilea al pandemiei de COVID-19 am avut de 4 ori mai puține decese, lucrurile merg într-o direcție favorabilă

Numărul mare de decese în România înregistrat în anul 2021, respectiv 300.000, a făcut ca țara noastră să bifeze un nou record. ,,Este o cifră fără precedent în istoria postbelică a țării”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, mărturisind că are o anumită satisfacție fiindcă în valul al cincilea al pandemiei a reușit să reducă de 4 ori numărul deceselor.

Până astăzi, 66.171 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Sănătății.nÎn ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.441 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.324 mai puține față de ziua anterioară.

1.221 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 297 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.810 cu 293 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 259 persoane.

Din cei 259 pacienți internați la ATI, 225 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 532 sunt minori, 529 fiind internați în secții, cu 34 mai puțini față de ziua anterioară și 3 la ATI, cu 1 mai puțin față de ziua anterioară

În intervalul 05.08.2022 (10:00) – 06.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 28 decese (21 bărbați și 7 femei) din cauza COVID. Dintre pacienții decedați, 27 prezentau comorbidități și 8 erau vaccinați.

În prezent, cele mai multe cazuri noi de COVID sunt în Bucureşti – 1.217 şi în judeţele Timiş – 314, Iaşi – 269, Cluj – 259, Braşov – 218. Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti – 9,96, Ilfov – 7,25, Sibiu – 7,17 şi Timiş – 6,51.

Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 4,11 cazuri la mia de locuitori, iar ministrul Sănătății declara în urmă cu o lună că se așteaptă la 10.000 de cazuri pe zi de COVID-19 în august.

,,Am o anumită satisfacție că în valul al cincilea al pandemiei am reușit să reducem de 4 ori numărul deceselor, mult mai mult decât diferența între patogenitatea tulpinii Delta, care a fost în toamnă-iarnă și patogenitatea tulpinii Omicron.

Am reușit acest lucru pentru că am mutat greutatea de la spitale în zona ambulatorie, adică am oferit acces la servicii de sănătate ambulatorii, testare, evaluare, tratament la medicul de familie în centrele de evaluare. Am testat de două ori mai mult în valul al cincilea decât în valul precedent și ceea ce a dus și la o un control mai bun al pandemiei și am avut de 4 ori mai puține decese.

În ceea ce privește diferențele de virulență între tulpini, studiile au arătat că diferența a fost maxim de 2 ori între între decese, iar la nivel internațional noi am reușit o reducere de 4 ori. Deci e clar că au au fost vieți salvate în România și în plus, cred că am mai reușit încă un lucru împreună cu colegii mei.

Am oferit acces la servicii medicale în spitale, unități sanitare care, din păcate, în cursul anului 2021 nu prea au primit pacienți cu alte patologii”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.

În opinia ministrului Sănătății referitor la valul al șaselea al pandemiei sunt semne că lucrurile merg într-o direcție favorabilă. În toamnă, Alexandru Rafila intenționează să deschidă centre de vaccinare anti-COVID-19 şi în unităţi medicale, dacă va exista interes din partea populației.

,,O să promovăm acte normative în acest sens încât toate unităţile medicale să poată să organizeze centre de vaccinare şi împotriva COVID ca să nu existe ştiu eu limitarea accesului oamenilor la vaccinare să trebuiască să meargă la 50 de km să se vaccineze să se poată vaccina mult mai aproape de domiciliu.

Suntem medici, avem pacienţi pe listă şi măcar pacienţii de pe listă ar trebuie să îi vaccinăm dacă ei doresc. Aşa cred eu. Ca să putem să controlăm această campanie de vaccinare, nu în sensul controlului, ci în sensul oferirii accesului la vaccinare pentru pacienţi vom deschide centre de vaccinare în unităţi medicale”, a precizat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă susținută recent.

 

Articolul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: În valul al cincilea al pandemiei de COVID-19 am avut de 4 ori mai puține decese, lucrurile merg într-o direcție favorabilă apare prima dată în 360medical.ro.