Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Încercăm să extindem rețeaua de centre de permanență în medicina de familie prin PNRR

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Încercăm să extindem rețeaua de centre de permanență în medicina de familie prin PNRR

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății vizează îmbunătățirea activității centrelor de permanență din România și dorește să extindă rețeaua acestora cu ajutorul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). ,,Vor fi dotate 3000 de cabinete de medicină de familie și se vor construi 30 de ambulatorii de specialitate noi la nivelul intregii țări prin PNRR”, a declarat ministru Sănătății, în conferința de presă de astăzi.

,,Avem centre de permanență care asigură servicii de medicina de familie și încercăm să extindem și să stabilizăm această rețea mai ales în zone rurale sau în localitățile mici în care accesul la alte servicii de sănătate nu este posibil. Ne preocupă foarte mult să continuăm această politică, pe care am validat-o în pandemie de asigurare a serviciilor medicale ambulatorii la care cetățenii să aibă acces în permanență, ceea ce duce pe de o parte la ușurarea accesului și pe de altă parte la evitarea supraaglomerării unităților de primiri urgență și a spitalelor care, din nefericire, încă reprezintă în unele localități din țară singurul loc unde cineva care are nevoie de asistență medicală se poate adresa”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Finanțarea de care pot beneficia medicii de familie prin PNRR este de circa 60.000 euro acordată din fonduri europene nerambursabile (până la 15.000 Euro pentru renovarea spațiilor cabinetelor medicale și până la 45.150 Euro contravaloarea echipamentelor achiziționate de MS, plus TVA).

În privința ambulatoriilor de specialitate ale spitalelor publice din România, sunt alocate 80 milioane euro pentru investiții, valoarea finanțării este cuprinsă între 500.000 euro și 2,67 milioane euro (fără TVA) pentru un proiect.

Ministrul Sănătății s-a referit și la stadiul actual al spitalelor regionale, spunând că spitalele regionale de la Iași și Cluj Napoca sunt deja în procedura de proiectare.

,,Până în primăvară se vor finaliza proiectele celor două spitale regionale de la Iași și Cluj și sperăm că în a doua parte a anului viitor să avem proiectul finalizat și la spitalul regional din Craiova, cel de al treilea care va intra în proiectare în cursul acestei toamne”, a explicat prof.dr. Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că este necesară o perioadă de circa un an de zile după atribuirea proiectării ca să se poată trece la etapa de licitație și de începere a construcțiilor efective.

Tot în perioada următoare cele 25 de obiective de investiții în asistența medicală spitalicească trebuie selectate, dar după aprobarea unei hotărâri de guvern care stabilește criteriile de eligibilitate din lista inițială de 49.

Articolul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Încercăm să extindem rețeaua de centre de permanență în medicina de familie prin PNRR apare prima dată în 360medical.ro.