loader image
Home » Alina Ceclan, asistentă medicală: Este nevoie de statornicie. Sunt mulți asistenți medicali care părăsesc acest domeniu!

Alina Ceclan, asistentă medicală: Este nevoie de statornicie. Sunt mulți asistenți medicali care părăsesc acest domeniu!

Nevoia de asistenți medicali a atins un nivel maxim în spitale și în diverse sisteme de sănătate, forțând multe organizații să-și majoreze compensațiile, bonusurile și stimulentele pentru recrutarea și păstrarea personalului medical. De Ziua Internațională a Asistenților Medicali, care se celebrează în fiecare an pe 12 mai de aniversarea nașterii lui Florence Nightingale, Consiliul Internațional al Asistenților (ICN) reamintește că există o mare penurie de asistenți medicali și că este absolut necesar să se investească în această forță de muncă. Din ce în ce mai mulți asistenți medicali pleacă spre alte domenii. ,,Este nevoie de statornicie. Sunt mulți asistenți medicali care părăsesc acest domeniu, mai ales acum după pandemia de COVID-19”, a declarat pentru 360medical.ro Alina Ceclan, asistentă medicală româncă, stabilită în Viena.

Spitalele, sistemele de sănătate din SUA sporesc pachetele salariale pentru fideliza asistenții medicali. Pandemia de COVID-19 a accelerat migrarea forței de muncă într-un moment în care industria sănătății se confrunta deja cu o criză de asistenți medicali. Conform studiului 2022 Trends in Nurse Staffing, realizat de Avant Healthcare Professionals, nevoia de asistente medicale a atins un nivel maxim în spitale.

Din cauza cerințelor mai mari de-a lungul pandemiei de COVID-19, spitalele și sistemele de asistență medicală au avut o nevoie uriașă de asistenți medicali și au plătit mai mult de 150 USD pe oră pentru asistentele medicale. Rata ridicată de salarizare a forțat organizațiile și angajatorii din domeniul sănătății să caute alternative pentru a păstra personalul medical.

Multe organizații din domeniul sănătății se confruntă cu rate ridicate de rotație și cu o mare nevoie de a-și ocupa posturile vacante. Mai mult de 25% dintre respondenții la studiu au spus că au mai mult de 100 de locuri de muncă vacante pentru asistenți medicali. Dintre toate specialitățile în care este penurie de asistenți medicali, domeniul medico-chirurgical (78%) este pe primul loc.

Mai mult de jumătate din respondenți au declarat că și-au îmbunătățit pachetele salariale, comparativ cu 28% în 2019, iar angajatorii din domeniul sănătății recrutează în mod activ proaspeții absolvenți, 87% dintre respondenți au spus că se bazează pe noii absolvenți, în timp ce 69% se bazează pe agențiile de angajare pentru a ocupa posturile vacante.

„Este o lipsă de forță de muncă mai mare decât ne-am confruntat vreodată”, a declarat Gay Landstrom, vicepreședinte senior și ofițer șef de asistență medicală al Trinity Health, un sistem nonprofit cu 88 de spitale la nivel național.

Nici în Europa, lucrurile nu sunt mai roze. Nevoia de asistenți medicali este mare. În Austria, în cel mult 4 ore un asistent medical se poate angaja, atât de acută este nevoia încât sistemul de sănătate austriac, considerat unul dintre cele mai bune din lume, racolează și din estul Europei personal medical, inclusiv din România.

,,În Austria, mulți asistenți medicali după pandemia de Corona au plecat din industrie, s-au profilat pe altceva. Se caută asistenti medicali din România, fiindcă e mare nevoie de ei”, a declarat Alina Ceclan, asistentă medicală de origine româncă, care trăiește de foarte mulți ani  în Viena.

Alina Ceclan a studiat în Viena și a lucrat în mai multe spitale din Austria. Acum este asistentă medicală la Wiener Privatklinik (WPK), unde va coordona o secție dedicată pacienților români ce va avea doar personal medical din România, prin urmare acum își face echipa. Are câteva urări pentru colegii de branșă de Ziua Internațională a Asistenților Medicali, iar pe români îi încurajează să vină să muncească în Austria.

,,Tuturor asistenților medicali le doresc să aibă foarte multă putere și să nu-și părăsească meseria pentru că sunt multi care o părăsesc. Avem o meserie foarte frumoasă care nu-i adesea foarte apreciată. Știu că nu e ușor, sunt momente foarte dificile când trebuie să lucrezi cu inima, nu doar cu creierul. Este o meserie aparte”, a precizat Alina Ceclan pentru 360medical.ro

Pentru că românii sunt prima naționalitate de pacienți internaționali din cadrul spitalului privat, conducerea WPK a decis nu doar să extindă unitatea sanitară, ci și să angajeze asistenți medicali din România.

,,La noi în Austria nu se mai înscriu la școlile de asistenți medicali așa mulți, unii părăsesc domeniu, ceilalți pleacă la pensie, deci da, avem nevoie de asistenți medicali din România și îi sprijinim să învețe limba germană dacă sunt dispuși să vină la noi”, a mărturisit asistenta medicală de origine română.

 

 

Articolul Alina Ceclan, asistentă medicală: Este nevoie de statornicie. Sunt mulți asistenți medicali care părăsesc acest domeniu! apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top