Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Alte 2 spitale vor fi incluse în programul AP-ATI

Alte 2 spitale vor fi incluse în programul AP-ATI

Încă două spitale publice din țară vor fi incluse pe lista unităților care desfășoară acțiuni prioritare pentru tratamentul pacienților critici din secțiile de anestezie și terapie intensivă (AP-ATI) în programul pentru perioada 2019-2023.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care completează ordinul ministrului sănătăţii nr . 5/2020 (privind aprobarea de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienţilor din secţiile ATI adulţi/copii şi terapie intensivă nou-născuţi).

Ordinul nr. 5/2020 a aprobat modificări la nivelul structurii și atribuțiilor acțiunilor prioritare pentru tratamentul pacienților critici din secțiile de ATI pentru perioada 2019-2023.

Noul proiect de ordin prevede introducerea a două noi unități sanitare pe lista celor care desfășoară AP-ATI: Spitalul Clinic de Urgență “Prof. dr. Agrippa Ionescu” și Spitalul Municipal Rădăuți.

În prezent, 117 unități sanitare din România sunt incluse le lista spitalelor care desfășoară AP-ATI, astfel încât, după intrarea în vigoare a noului ordin, numărul va ajunge la 119.

Acțiunile prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici din secțiile ATI adulți/copii și terapie intensivă nou-născuți (AP-ATI) se adresează pacienților critici din secțiile ATI adulți/copii și terapie intensivă nou-născuți, finanțând costurile specifice pentru tratamentul acestor pacienți care nu pot fi acoperite din fondurile obținute pe baza contractelor cu casele de asigurări județene și Casei de Asigurări de Sănătate a Armatei, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (CASAOPSNAJ).

AP-ATI sunt destinate numai bolnavilor care nu au beneficiat pe parcursul spitalizării in secții ATI de materiale sanitare specifice, dispozitive și altele asemenea în cadrul programelor naționale de sănătate curative finanțate de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Derularea și monitorizarea AP-ATI la nivelul spitalului se realizează de către un coordonator desemnat de către managerul spitalului, sub condiția confirmării acestuia de către colectivul de lucru pentru specialitatea ATI (CL-ATI), format din 3 membri numiți și 1 membru de drept – ultimul fiind un secretar de stat din Ministerul Sănătății.

Coordonatorul poate fi șeful de secție sau un alt medic din cadrul structurii care derulează AP-ATI.

Articolul Alte 2 spitale vor fi incluse în programul AP-ATI apare prima dată în 360medical.ro.