loader image
Home » Amenzi pentru neînregistrarea vaccinărilor în Registrul Electronic

Amenzi pentru neînregistrarea vaccinărilor în Registrul Electronic

Guvernul a aprobat miercuri o nouă metodologie pentru optimizarea raportării vaccinărilor de către toţi furnizorii de servicii medicale în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). Actul normativ prevede amenzi de până la 5.000 de lei pentru neînregistrarea datelor privind vaccinările efectuate în Registrul Electronic Național de Vaccinări.

Metodologia este cuprinsă într-o hotărâre de guvern aprobată la propunerea Ministerului Sănătății. Actul normativ cuprinde o nouă metodologie de raportare și a circuitului informațional în Registrul Electronic Național de Vaccinări, care înlocuiește metodologia de raportare online în Registrul unic de vaccinări din 2011. Proiectul a fost prezentat luna trecută de 360medical.ro.

Actul normativ urmărește optimizarea raportării vaccinărilor în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) de către toți furnizorii de servicii medicale de vaccinare.

“Furnizorii de servicii medicale, care prestează servicii de vaccinare, indiferent de forma de organizare a asistenței medicale în cadrul sistemului public și privat și indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale, au obligația de a se înregistra în RENV ca utilizatori, cu scopul de a beneficia de date de acces în vederea raportării”, prevede actul normativ.

Astfel, furnizorii sunt obligați să înregistreze în RENV serviciile de vaccinare prestate folosind vaccinurile prevăzute în Programul Național de Vaccinare (PNV), să asigure vaccinarea și să introducă în RENV datele privind vaccinările opționale din afara PNV sau administrate în situații epidemiologice, să introducă în RENV informațiile privind Reacțiile Adverse Postvaccinare Indezirabile (RAPI), să introducă datele referitoare la vaccinare în RENV în aceeași zi cu administrarea vaccinului și să introducă în RENV și datele aferente vaccinărilor efectuate anterior.

Costurile privind găzduirea RENV în cloud securizat de către INSP sunt suportate din sumele prevăzute în bugetul Ministerului Sănătății și alocate INSP prin PNV.

Actul normativ prevede și amenzi pentru neîndeplinirea obligațiilor de raportare a vaccinărilor de către furnizorii de servicii medicale.

Astfel, sunt considerate contravenții neînregistrarea în RENV a furnizorilor de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare, neînregistrarea datelor privind vaccinările efectuate și a RAPI constatate de medicul vaccinator.

Aceste contravenții urmează să fie sancționate cu avertisment scris, la prima constatare, amendă de la 500 lei la 1.000 lei, la a doua constatare (dacă este efectuată în termen de un an de la aplicarea sancțiunii) și amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei la a treia și următoarele constatări.

 

Articolul Amenzi pentru neînregistrarea vaccinărilor în Registrul Electronic apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top