Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Antibioticele, efecte diferite în funcție de sexul individului

Antibioticele, efecte diferite în funcție de sexul individului

Într-un studiu preclinic, cercetători de la Cedars-Sinai, din Statele Unite, au descoperit că antibioticele pot avea efecte diferite asupra microbiomului intestinal, în funcție de sexul animalelor.

„Am descoperit că administrarea unui cocktail de antibiotice a dus la modificări semnificative, specifice în funcție de sex, în fecalele, (intestinul gros), și intestinul subțire al șobolanilor. Spre exemplu, rozătoarele de sex masculin, față de femele, au înregistrat o pierdere mai mare a diversității microbilor din fecale și din intestinul subțire”, a declarat dr. Ruchi Mathur, cercetătorul principal al studiului.

În studiul controlat, cercetătorii din programul Medically Associated Science and Technology (MAST), de la Cedars-Sinai, au comparat compoziția microbilor intestinali ai șobolanilor de sex masculin și femelelor înainte, în timpul și după tratamentul cu antibiotice cu spectru larg, care a inclus vancomicină, ampicilină, metronidazol și neomicină.

„Am urmărit șobolanii pentru o perioadă după ce am oprit antibioticele și am constatat că multe dintre modificările legate de sex, pe care le-am observat în timpul tratamentului, s-au păstrat. Pe durata studiului, la ameble sexe, compoziția microbiomului din intestin nu a revenit la cea de dinaintea tratamentului cu antibiotice”, a declarat cercetătorul Gonzalo Parodi, primul autor al lucrării.

Și alte studii au identificat efecte specifice legate de sex ale antibioticelor asupra microbiomului intestinului gros (fecale) al șoarecilor, însă echipa de la Cedars-Sinai a subliniat că acesta este primul studiu care a examinat modificările microbiomului din intestinul subțire induse de antibiotice, pe șobolani de ambele sexe, care nu au prezentat diferențe semnificative în compoziția microbiomului înainte de tratament.

„Schimbările în diversitatea microbiomului intestinal pot avea un impact negativ. Studiile anterioare privind sănătatea intestinală au demonstrat că diversitatea microbiomului promovează vitalitatea și reziliența, și demonstrează un intestin mai sănătos”, a declarat dr. Mathur, specialist în endocrinologie.

Specialiștii spun că sunt necesare mai multe studii cu combinații diferite de antibiotice și diferiți timpi de expunere.

Dacă descoperirile, publicate în revista Frontiers in Microbiology, se vor dovedi valabile și pentru oameni, ar putea avea implicații în modul de utilizare al antibiotice în tratamentul sau prevenirea infecțiilor bacteriene.

„Sexul este o variabilă biologică și, ca orice variabilă, trebuie luat în considerare în cercetarea medicală. În prezent, luăm în considerare factori precum funcția renală și greutatea, atunci când dozam medicamente pentru pacienți. În funcție de rezultatele cercetărilor ulterioare la om, sexul pacienților ar putea deveni, într-o zi, un aspect important pentru prescrierea antibioticelor”, a mai spus dr. Mathur.

Articolul Antibioticele, efecte diferite în funcție de sexul individului apare prima dată în 360medical.ro.