loader image
Home » Aproape 1 din 10 pacienți cu cancer suferă de cancer de rinichi, parenchim renal şi de căi urinare. Importanța diagnosticării timpurii

Aproape 1 din 10 pacienți cu cancer suferă de cancer de rinichi, parenchim renal şi de căi urinare. Importanța diagnosticării timpurii

Cancerul de rinichi, parenchim renal şi de căi urinare reprezintă aproape unul din zece cazuri de cancere din România, iar un diagnostic precoce este important deoarece permite intervenția chirurgicală, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, prov. univ. dr. Ioanel Sinescu.

Prof. Sinescu a participat la dezbaterea “Diagnostic precoce şi terapii inovatoare pentru pacienţii cu cancer renal şi urotelial”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

“Cancerul de rinichi, parenchim renal şi cancerul de căi urinare înseamnă cam 9% din totalitatea cancerelor. Aproape fiecare al zecelea bolnav de cancer. Ceea ce este mai important decât atât este că acest cancer, dacă nu este surprins într-un stadiu în care actul chirurgical să poată fi oncologic radical, este un cancer despre care colegii mei de la oncologii medicale şi radioterapeuţii vor spune că este foarte greu de tratat”, a explicat prof. Ioanel Sinescu, citat de Agerpres.

“Ori de câte ori nu reuşim să extirpăm totul şi avem nevoie de tratamente adjuvante, indiferent care vor fi ele şi în orice fel de combinaţii, foarte adesea eşuăm în recuperarea acestor pacienţi”, a menționat medicul.

Preşedintele Asociaţiei Române de Urologie a subliniat riscurile în cazul unui diagnostic întârziat pentru aceste tipuri de cancere.

“Dacă am pierdut momentul unui tratament chirurgical radical, aceşti bolnavi ajung în sferă oncologică, unde tratamentele sunt eficace până la un punct, dar până la urmă, aşa cum se întâmplă foarte adesea, cancerul învinge orice formă de tratament şi iese câştigător, ceea ce noi nu vrem să se întâmple”, a mai spus prof. Ioanel Sinescu.

Rectorul UMF “Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga, consideră că România trebuie să facă progrese în diagnosticarea şi tratamentul cancerelor renale şi uroteliale, o oportunitate în acest sens fiind fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

“Sigur, calitatea pregătirii şi calitatea diagnosticării şi a tratamentului pentru pacienţii cu cancer va fi mult mai bună în perioada următoare, beneficiind şi de banii de la PNRR. Din câte am văzut, sunt foarte multe proiecte”, a afirmat prof. Jinga.

Potrivit ultimului raport Globocan, în 2020 au fost diagnosticate în România 98.886 de cazuri cu cancer, iar numărul deceselor provocate de cancer a fost estimat la 54.486. Cele mai multe cazuri depistate în 2020 au fost de cancer colorectal (13,1%), pulmonar (12,3%), mamar (12,2%), de prostată (8,1%) și de vezică urinară (5,2%).

Cancerul de rinichi se situează pe poziția a 11-a ca incidență în România, cu 2.750 de noi cazuri diagnosticate în 2020 (2,8% din numărul total de cazuri de cancer).

Articolul Aproape 1 din 10 pacienți cu cancer suferă de cancer de rinichi, parenchim renal şi de căi urinare. Importanța diagnosticării timpurii apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top