Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Aproape 90 de medicamente, adăugate în Canamed de la 1 august

Aproape 90 de medicamente, adăugate în Canamed de la 1 august

Ministerul Sănătății a realizat o nouă actualizare a Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed), care va intra în vigoare la 1 august 2022. 

Astfel, un ordin al ministrului Sănătății publicat marți în Monitorul Oficial prevede introducerea a 87 de medicamente în Canamed, modificarea a 51 de poziții și abrogarea a 21 de poziții.

Printre cele 87 de noi medicamente se numără Ondexxya 200 mg (substanța activă andexanet alfa, DAPP AstraZeneca Suedia), inovativ, indicat pentru pacienții adulți tratați cu un inhibitor direct al factorului Xa atunci când este necesară inversarea anticoagulării din cauza sângerărilor necontrolate – preț maxim 68.131,50 lei cu TVA, Ultomiris 1.100 mg/11 ml (ravulizumab, DAPP Alexion Europe Franța), inovativ, indicat pentru tratarea pacienților cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă – preț maxim 62.946,93 lei, și Elaprase 2 mg/ml (idursulfază, DAPP Takeda Irlanda), orfan, indicat în tratamentul de lungă durată al pacienților cu sindrom Hunter (mucopolizaharidoza tip 2/MPS II) – preț maxim 50.939,22 lei.

Ultima corecție a prețurilor din Canamed a intrat în vigoare la 1 martie 2022, iar prețurile sunt valabile până la 28 februarie 2023.

Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

Articolul Aproape 90 de medicamente, adăugate în Canamed de la 1 august apare prima dată în 360medical.ro.