loader image

Aproape jumatate dintre cancerele la nivel mondial sunt cauzate de tutun si alcool

Aproape jumatate dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite in principal tutunului si alcoolului, potrivit unui vast studiu publicat recent, care subliniaza importanta masurilor de preventie, relateaza AFP si Agerpres.

Acest vast program de cercetare este de o amploare inegalabila, implicand cateva mii de cercetatori din majoritatea tarilor lumii.

Prin urmare, acest studiu face posibila cunoasterea mai in detaliu a factorilor de risc in functie de regiunile lumii chiar daca, in ansamblu, concluziile sale confirma ceea ce se stia deja: tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%).

Concluziile studiului pledeaza pentru acordarea unui loc mai important preventiei in materie de sanatate publica, deoarece multi dintre acesti factori de risc se refera la comportamente care pot fi schimbate sau evitate.

Cu toate acestea, peste jumatate din cazurile de cancer nu sunt atribuite unui anumit factor de risc, ceea ce arata ca preventia nu este suficienta.

Astfel, in opinia autorilor studiului, preventia trebuie insotita de alti doi piloni importanti: un diagnostic suficient de precoce si tratamente eficiente.

Etichete: cancer, cauze cancer, alcool, tutun

The post Aproape jumatate dintre cancerele la nivel mondial sunt cauzate de tutun si alcool appeared first on Edumedical.

Scroll to Top