loader image
Home » Articol susținut de Sanador -Diagnostic și tratament pentru alergiile sezoniere

Articol susținut de Sanador -Diagnostic și tratament pentru alergiile sezoniere

Odată cu începerea sezonului cald își fac simțite prezența și alergiile de sezon, un grup de afecțiuni care cauzează simptome în principal asemănătoare unei răceli comune. Strănutul excesiv, lăcrimatul, ochii roșii, senzația de nas înfundat și secrețiile nazale abundente sunt principalele semne și simptome ale alergiilor de sezon și apar doar în anumite perioade ale anului, atunci când plantele înfloresc.

Cele mai multe alergii de sezon sunt cauzate de polenul arborilor, al florilor, dar mai ales de polenul buruienilor de tipul ambroziei, păpădiei sau pelinului. Severitatea alergiilor de sezon este puternic favorizată și influențată de un climat umed, cu nopți reci și zile călduroase, de umiditate excesivă și de vânt.


Într-o zi călduroasă de primăvară, cu rafale puternice de vânt, nivelul polenului din aer poate atinge concentrații ridicate și poate provoca o reacție alergică acută, pentru care trebuie aplicate o serie de măsuri active de diagnostic și tratament imediat.

Ce este boala alergică?

Boala alergică este o reacție exagerată a corpului la substanțe care se află în mod normal în jurul nostru și care nu sunt periculoase. Pentru majoritatea oamenilor polenul de flori sau buruieni, praful de casă, arahidele, nucile, grâul sunt substanțe sau alimente absolut inofensive. La persoanele alergice, în schimb, acestea din urmă pot pătrunde în corp și pot provoca o serie de simptome foarte supărătoare.

Simptomatologia bolilor alergice de sezon

Cele mai frecvente afecțiuni asociate bolii alergice din sezonul polinic sunt rinita alergică și astmul bronșic. Rinoconjuctivita alergică la polenul de ambrozie sau pelin se manifestă prin strănut, prurit nazal, senzație de obstrucție nazală, secreții nazale abundente, prurit ocular, congestie și secreții apoase oculare. Astmul bronșic alergic se manifestă prin episoade frecvente de tuse, uneori cu predominanță nocturnă, senzație de iritație în gât, fatigabilitate excesivă, dificultate în respirație și șuierat (wheezing) expirator.

Diagnosticul alergiilor de sezon

Diagnosticul alergiilor sezoniere se bazează pe istoricul pacientului și pe o anamneză minuțioasă, mai ales cu privire la mediul ambiant și la sursele potențiale de expunere. Examenul clinic atent și complet al pacientului și al semnelor cauzate de iritația și inflamația mucoasei nazale sau de hiperreactivitatea bronșică stabilește pașii de diagnostic.

Testul cutanat prick cu extracte alergenice este principalul test clinic utilizat în practica medicală. Printr-o înțepătură superficială la nivelul pielii se inoculează o cantitate mică de alergen și se măsoară reactivitatea organismului la acesta. Pe lângă testul prick, se pot adăuga și alte investigații precum testele de provocare, testele patch, spirometria și testele de laborator ale sângelui.

Testele de laborator determină nivelul de imunoglobuline de tip E serice pentru fiecare dintre alergenele relevante. Imunoglobulina E este principalul marker al reacțiilor alergice, deoarece este responsabilă de medierea, declanșarea și dezvoltarea răspunsului imun reactiv la nivel celular. Determinarea imunoglobulinelor E alergen-specifice (Test Alex) este de foarte mare utilitate în monitorizarea răspunsului la tratament, dar mai puțin în diagnostic.

Spirometria este o testare neinvazivă a funcției respiratorii, care evidențiază reactivitatea și blocajul căilor respiratorii. Testarea poate fi simplă, pacientul primind indicații să respire într-un dispozitiv special, sau în asociere cu un test de bronhodilatație, pentru a obiectiva mecanismul bronhoconstrictor din astmul bronșic alergic.

Tratamentul bolilor alergice de sezon

Prescrierea unei terapii eficiente pentru alergia la polenul de buruieni poate fi de multe ori dificilă. Existența unui număr mare de alergeni în natură și suprapunerea perioadelor de înflorire a plantelor pot duce la prelungirea crizelor alergice și a disconfortului pacientului.

Tratamentul clasic simptomatic constă în administrarea de medicamente antihistaminice, antileucotrienice sau antiinflamatorii corticosteroidice. Acestea împiedică declanșarea și persistența răspunsului inflamator alergic, ameliorând simptomele, dar nu tratează definitiv cauzele alergiei.

Imunoterapia alergen-specifică este în prezent cel mai eficient tratament care modifică cursul bolii alergice și previne dezvoltarea reacțiilor alergice. Pe scurt, această terapie constă în administrarea repetată a unui alergen cu o capacitate scăzută de a provoca alergii, pentru a influența specific funcționarea sistemului imunitar. Astfel, corpul este stimulat să producă anticorpi Ig G alergen-specifici protectori, care să blocheze activarea mecanismelor imunității celulare și să reducă producția de anticorpi IgE alergen-specifici.

Diagnosticul și tratamentul alergiei de sezon la SANADOR

Alergiile de sezon se pot manifesta printr-o simptomatologie complexă, care de cele mai multe ori trebuie evaluată de medici din mai multe specialități. SANADOR îți oferă posibilitatea de a te adresa fiecărei specialități în parte: alergologie și imunologie clinică, dermatovenerologie, ORL, pneumologie etc.

La SANADOR, echipa noastră de medici alergologi te va ajuta să ții sub control manifestările care îți îngreunează activitatea zilnică. Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de diagnosticul corect al alergiilor de sezon, prin efectuarea tuturor investigațiilor necesare și, bineînțeles, de un tratament adecvat.

Pentru pacienții cu boală alergică, Laboratorul Central SANADOR pune la dispoziție o gamă largă de analize medicale uzuale sau de specialitate:

  • Testul Allergy Explorer (Test Alex) – testare cantitativă diagnostică a unui profil extins de IgE alergen-specifice, care permite identificarea grupelor de alergeni și încadrarea acestora în clase de sensibilizare, precum și identificarea proteinelor implicate în apariția fenomenului de reactivitate încrucișată;
  • Teste biochimice de dozare a IgE total din ser sau plasmă – testare diagnostică semi-cantitativă;
  • Analize de sânge – hemoleucogramă, analize de biochimie, teste microbiologice;
  • Teste cutanate la alergeni alimentari sau de mediu, la anestezice locale, la veninul de insecte etc.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Diagnostic și tratament pentru alergiile sezoniere apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top