Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Articol susținut de Sanador -Diagnostice precise cu ajutorul investigațiilor imagistice moderne

Articol susținut de Sanador -Diagnostice precise cu ajutorul investigațiilor imagistice moderne

Radiologia și imagistica medicală contribuie decisiv la diagnosticarea celor mai multe afecțiuni, furnizând informații medicale esențiale pentru identificarea promptă și cu mare acuratețe a celor mai multe cauze de boală și la stabilirea stadiului afecțiunii.

Radiologia digitală

Cea mai răspândită metodă de investigare imagistică este radiologia digitală. Radiografiile clasice au fost înlocuite de imagini obținute și prelucrate digital, de înaltă rezoluție. În radiologia digitală, imaginile obținute prin utilizarea razelor X (radiație ionizantă) oferă informații valoroase cu privire la modificările structurale evidențiate. Aceste investigații pot fi efectuate în scop diagnostic, dar și seriat, în vederea cuantificării evoluției terapeutice în timp, în dinamică.

Radiologia digitală este, de regulă, metoda imagistică indicată în primă fază pentru evaluarea extremităților, a toracelui și, uneori, a coloanei vertebrale și a cavității abdominale. Aceste regiuni conțin structuri importante cu densități diferite de cele ale țesuturilor adiacente.

Radiografiile sunt utile pentru diagnostic în:

  • examinarea sistemului osteoarticular, a coloanei vertebrale și a craniului;
  • urografie (examinarea căilor urinare);
  • examinarea plămânilor și a cordului;
  • examinarea tubului digestiv;
  • histerosalpingografie (examinarea permeabilității trompelor uterine cu substanță de contrast).

Sistemele radiologice digitale moderne dispun de software pentru autocorecție și control, pentru a reduce la maximum expunerea pacientului la fasciculul de raze X și a limita semnificativ radiația X dispersată. În plus, imaginile radiologice obținute pot fi arhivate și se pot compara cu alte imagini radiologice efectuate la alte momente în timp. Astfel, se poate analiza comparativ evoluția pacientului și răspunsul terapeutic.

Tomografia computerizată

Tomografia computerizată se realizează cu echipamente specializate, care utilizează razele X pentru a genera imagini ale regiunii sau regiunilor anatomice examinate în secțiune transversală. Această tehnică imagistică avansată are o mare acuratețe diagnostică pentru afecțiunile toracice, abdominale și pelvine. De asemenea, cu ajutorul tehnologiei CT se pot efectua examinări de tip angiografie-coronarografie.

Imaginile organelor interne, oaselor, țesuturilor moi și vaselor de sânge, obținute prin tomografia computerizată, au o claritate superioară și un nivel de detaliu mai mare decât cele obținute prin imagistică convențională, precum radiografia simplă.

Structurile dense ale corpului, precum oasele, sunt bine vizualizate cu ajutorul razelor X, însă unele țesuturi moi pot fi dificil de vizualizat. Din acest motiv, unele examinări CT necesită utilizarea substanței de contrast, radio-opacă, dar care nu dăunează pacientului, fiind eliminată fiziologic la scurt timp după investigație. Substanța de contrast oprește razele X și astfel, prin injectarea venoasă a agenților de contrast, se evidențiază vasele de sânge, localizarea exactă și traiectul acestora.

Adesea, scanarea CT reprezintă cea mai bună metodă pentru decelarea prezenței formațiunilor tumorale la orice nivel din corp, cu ajutorul imaginilor generate medicul putând evalua prezența unei tumori și determinarea exactă a localizării și a dimensiunilor acesteia.

Când se recomandă efectuarea tomografiei computerizate?

Tomografia computerizată se poate utiliza pentru identificarea leziunilor în diferite regiuni ale corpului, fiind un instrument extrem de util în detectarea tumorilor în torace, abdomen sau pelvis. De asemenea, prin tomografia computerizată se monitorizează răspunsul la tratamentul oncologic în cazul bolnavilor de cancer.

În cazul suspiciunii accidentelor vasculare sau ale altor patologii la nivel cerebral, precum și pentru evaluarea unor leziuni traumatice, tomografia computerizată se utilizează cu succes în examinarea precisă a craniului și a creierului.

Examinarea imagistică CT este rapidă, nedureroasă, neinvazivă și precisă. În urgență, poate dezvălui leziuni interne și sângerări suficient de repede pentru a ajuta la conduita terapeutică salvatoare de viață.

Rezonanța magnetică nucleară

Examinarea RMN este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale. Investigația este complet neinvazivă și neiradiantă și oferă avantajul de a nu expune pacientul la radiații ionizante. Examenul RMN permite vizualizarea în mai multe planuri a diferitelor organe și țesuturi ale corpului uman.

Printre beneficiile principale ale examinării RMN se numără imaginile de înaltă rezoluție și de calitate superioară, cu valoare diagnostică foarte ridicată, precum și posibilitatea detalierii imaginilor pe segmente, fără ca pacientul să fie repoziționat sau reexaminat.

Acuratețea scanării RMN are o importanță deosebită în stabilirea unui diagnostic corect, iar rezoluția înaltă a imaginilor achiziționate permite medicilor să identifice cele mai multe modificări patologice sau boli grave precum formațiuni tumorale maligne și să stabilească o conduită terapeutică optimă pentru fiecare caz în parte.

Când se recomandă efectuarea unui RMN 3T?

Metodă avansată de investigație imagistică, examenul RMN 3 Tesla, realizată cu echipamentele cele mai avansate, cu o mare putere a câmpului magnetic utilizat de aparat, se recomandă pentru diagnosticul și managementul unei game largi de patologii, precum cele oncologice, neurologice, musculoscheletale și ale părților moi, deoarece permite caracterizarea în detaliu a leziunilor, contribuind astfel la stabilirea diagnosticului de certitudine.

Perfecționarea tehnicilor de rezonanță magnetică a condus la dezvoltarea unor proceduri specifice pentru anumite patologii și segmente anatomice. Din această categorie face parte RMN multiparametric, utilizat preponderent în diagnosticul avansat al cancerului de prostată.


De asemenea, o altă categorie de investigații de top este reprezentată de RMN funcțional, utilizat în conturarea precisă a diagnosticelor din sfera neurologică și neurochirurgicală, prin această investigație fiind descrisă activitatea cerebrală după răspunsul la niște stimuli externi aplicați pacientului.

Imagistică medicală de mare performanță la SANADOR

SANADOR pune la dispoziția pacienților echipamente de ultimă generație pentru efectuarea tuturor investigațiilor imagistice disponibile la ora actuală în domeniul medical.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de investigații prin rezonanță magnetică nucleară efectuate cu echipamentul de ultimă generație RMN Siemens Magnetom Skyra 3T. Echipamentul RMN Siemens Magnetom Vida 3T, din Clinica SANADOR Floreasca este primul echipament RMN cu senzori Biomatrix adânc încorporați în arhitectura sistemului, ce ajută la obținerea de imagini clare, precise și de înaltă calitate, cu ajutorul funcției de captare a mișcărilor respiratorii și a bătăilor cordului, fără de care calitatea imaginii ar putea scădea dramatic.


Pentru evidențierea unor afecțiuni cerebrale nedecelabile prin metodele convenționale de diagnostic, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de examenul prin rezonanță magnetică funcțională. Tot cu ajutorul echipamentului ultraperformant RMN 3T, pacienții pot efectua în condiții de maximă siguranță RMN multiparametric, recomandat în stabilirea diagnosticul de certitudine în cancerul de prostată.

Departamentul de Radiologie și Imagistică SANADOR asigură efectuarea examenului CT prin utilizarea tehnicilor avansate de scanare, precise, cu putere diagnostică foarte ridicată, în mod rapid, nedureros și neinvaziv, datorită echipamentelor de ultimă generație Siemens CT Definition Edge 128 slice.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Diagnostice precise cu ajutorul investigațiilor imagistice moderne apare prima dată în 360medical.ro.