Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Articol susținut de Sanador -Diagnosticul de certitudine al cancerului pulmonar

Articol susținut de Sanador -Diagnosticul de certitudine al cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este o afecțiune oncologică redutabilă, fiind principala cauză de deces prin cancer, inclusiv în România. Afecțiunea are o incidență mai mare la bărbați decât la femei, probabil corelată și cu prevalența fumatului mai ridicată la bărbați. Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, dar expunerea profesională și poluarea atmosferică sunt factori de risc importanți pentru apariția cancerului bronhopulmonar.


Într-o primă etapă, diagnosticul cancerului pulmonar este imagistic, tomografia computerizată fiind metoda preferată datorită informațiilor detaliate pe care le furnizează. CT, RMN și PET-CT sunt utilizate pentru stadializarea cancerului bronhopulmonar, deoarece pot evalua existența unor eventuale diseminări ganglionare sau la distanță (metastaze).

Diagnosticul de certitudine al cancerului pulmonar este întotdeauna histopatologic, în acest sens fiind necesară recoltarea de material pentru biopsie de la nivelul leziunii evidențiate imagistic.

Biopsia

Biopsia reprezintă recoltarea unei mici porțiuni de țesut pentru examinarea ulterioară microscopică și, dacă este cazul, imunohistochimică. Diagnosticul anatomopatologic este foarte important pentru a determina tipul tumoral, deoarece cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) se tratează diferit de cel cu celule non-mici (NSCLC), acesta din urmă având un prognostic mult mai bun (26% față de 7% supraviețuire la 5 ani).


Pentru determinarea subtipului de cancer pulmonar, poate fi necesară obținerea unei probe mai mari de țesut pulmonar, deoarece din proba respectivă se realizează teste moleculare suplimentare.

Biopsia și examenul histopatologic sunt necesare și pentru a deosebi un cancer pulmonar primar de boala oncologică apărută în altă parte în organism și diseminată secundar în plămân, deoarece tratamentul este diferit în aceste cazuri.

Bronhoscopia

Bronhoscopia este una dintre metodele recomandate pentru obținerea materialului bioptic atunci când există suspiciunea de cancer pulmonar, dar investigația este utilă și pentru inspecția vizuală a căilor respiratorii.

Examenul bronhoscopic se realizează cu ajutorul unui tub subțire și flexibil, dotat cu o cameră video miniaturizată și cu o sursă de lumină, care se introduce pe gură sau pe nas, prin faringe și trahee, până la nivelul bronșiilor. Cu ajutorul unor instrumente miniaturizate, medicul poate obține probe de țesut de la nivelul unor leziuni suspecte sau poate aspira fluid. Procedura se realizează adesea cu o ușoară sedare și anestezie locală, pentru confortul pacientului.

În unele centre, bronhoscopia poate fi combinată cu o ecografie endobronșică, prin care medicul poate evalua nu doar căile respiratorii, ci și țesuturile subiacente, de o mare importanță fiind ganglionii limfatici.

Aspirația cu ac fin

În vederea recoltării de material pentru biopsie, medicul poate recomanda aspirația cu ac fin. Aceasta se realizează cu seringi dotate cu ace foarte subțiri, prin care se aspiră celule și fragmente tisulare foarte fine. Aspirația cu ac fin poate fi utilizată pentru a diagnostica răspândirea cancerului la ganglionii limfatici mediastinali.

O procedură specială este aspirația cu ac fin realizată transtraheal sau transbronșic, când acul de biopsie este introdus în timpul bronhoscopiei sau al ecografiei bronhoscopice, prin peretele traheal sau peretele bronșic. Aspirația cu ac fin se poate realiza și prin esofag, în cazul ecografiei transesofagiene.

Toracocenteza

Toracocenteza este o altă procedură utilizată în scop diagnostic atunci când pacientul prezintă pleurezie, adică efuziune lichidiană între plămân și pleură. Patologia malignă este doar una dintre cauzele care pot cauza pleurezie, mai frecvent fiind vorba de insuficiență cardiacă sau de infecții.

Pentru toracocenteză, se introduce un ac în spațiul intercostal prin care se aspiră apoi lichidul pleural. Acesta va fi testat histopatologic pentru prezența de celule maligne. În cazul în care pleurezia este de cauză malignă, toracocenteza poate deveni și o procedură terapeutică, prin evacuarea repetată a lichidului colectat, care comprimă plămânii și face respirația dificilă.

Mediastinoscopia

Mediastinoscopia este o tehnică minim invazivă de chirurgie toracică, indicată pentru explorarea mediastinului, adică a spațiului din cutia toracică dintre cei doi plămâni, în care se află inima, vasele mari, esofagul și alte structuri importante.

Mediastinoscopia se realizează cu ajutorul unui tub flexibil dotat cu cameră video și cu sursă de lumină, care ajunge la nivelul mediastinului prin intermediul unei incizii fine, realizate deasupra claviculei. Procedura permite abordul facil al mediastinului și biopsierea sau efectuarea altor manevre chirurgicale minim invazive la acest nivel. Este foarte utilă pentru biopsierea ganglionilor limfatici mediastinali.

Toracoscopia

Toracoscopia este o procedură de chirurgie toracică realizată sub anestezie generală, în care este examinat conținutul cutiei toracice prin introducerea unei camere video miniaturizate printr-o secțiune la nivelul peretelui toracic.

Procedura este indicată pentru a evalua dacă există diseminări ale cancerului pulmonar în spațiul mediastinal, la peretele toracic sau la pleură. Toracoscopia poate evalua și ganglionii limfatici, dar și lichidul pleural și poate recolta probe pentru biopsie de la nivelul plămânului. Este indicată în scop diagnostic mai ales atunci când celelalte metode de obținere a biopsiei nu au reușit să obțină suficient material pentru diagnosticul de certitudine al cancerului pulmonar.

Biomarkerii tumorali

Diagnosticul de certitudine al cancerului pulmonar se poate continua cu ajutorul biomarkerilor, cu scopul de a defini tumora din punct de vedere genetic, biochimic și molecular. Există teste specifice, care se realizează pe probele de țesut recoltate prin biopsie, care recunosc anumite mutații genetice sau caracteristici tumorale.

Rezultatele testărilor moleculare avansate furnizează informații valoroase, care ajută la stabilirea stadiului tumoral și pot orienta tratamentul oncologic. Astfel, pacienții pot primi tratament țintit în cazul în care prezintă anumite mutații cunoscute, pentru care există tratamente biologice.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Diagnosticul de certitudine al cancerului pulmonar apare prima dată în 360medical.ro.