Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Articol susținut de Sanador -Investigații imagistice pentru diagnosticul cancerului pulmonar

Articol susținut de Sanador -Investigații imagistice pentru diagnosticul cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar, numit și cancer bronhopulmonar, este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Anual sunt înregistrate aproximativ 1,6 milioane de decese, adică aproape unul din 5 decese este provocat de cancerul pulmonar. În România, statisticile și datele estimate sunt relativ similare: cancerul pulmonar reprezintă 20,2% din totalul deceselor prin cancer, iar incidența în populația generală diagnosticată cu boli neoplazice a fost de 13,6%, mult mai crescută la bărbați (19,1%) în comparație cu femeile (7,2%).


Mortalitatea ridicată din cancerul pulmonar este explicată prin diagnosticarea cu întârziere a bolii, în special pentru că acest tip de cancer este silențios și evoluează multă vreme fără semne sau simptome, în 7 cazuri din 8. Din păcate, boala începe să se manifeste clinic atunci când este deja într-un stadiu avansat. Din această cauză, tratamentul chirurgical pentru cancerul pulmonar nu mai este posibil în aproximativ 90% din cazuri. Rata de supraviețuire la 5 ani în cancerul pulmonar este foarte mică.

Diagnosticul cancerului pulmonar

Diagnosticul cancerului pulmonar se poate face în urma realizării unor teste imagistice cu rol de screening, însă acestea nu sunt recomandate ca măsuri de sănătate publică. Medicul poate recomanda însă, mai ales pacienților cu risc crescut (fumători, persoane expuse profesional la carcinogeni etc.), efectuarea unor investigații și analize medicale cu ajutorul cărora să depisteze precoce un eventual cancer bronho-pulmonar, chiar în absența oricăror semne sau simptome respiratorii.

Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt diagnosticate târziu, atunci când încep să cauzeze diverse probleme, care nu răspund la tratamentele simptomatice și astfel pacientul se adresează medicului.


Diagnosticul de certitudine al cancerului pulmonar se realizează pe baza examenului anatomopatologic și a celui histopatologic, din probe de țesut suspect recoltate de la nivelul plămânului.

Pentru diagnosticul cancerului pulmonar, principalele investigații indicate sunt cele imagistice, care permit evaluarea unor zone suspecte de cancer la nivelul plămânului, aprecierea unei eventuale răspândiri locale sau la distanță, dar și a răspunsului la tratament și, la distanță, a reapariției cancerului după tratament.

Radiografia digitală

De cele mai multe ori, atunci când medicul bănuiește că ar putea fi vorba de un cancer pulmonar, prima investigație solicitată este radiografia digitală. Aceasta poate arăta modificări la nivelul plămânului, dar, de cele mai multe ori, acestea nu sunt specifice cancerului.

Cele mai multe tumori pulmonare sunt vizualizate radiologic ca formațiuni albe sau gri, de diverse dimensiuni, dar investigația nu poate distinge între cancer și alte afecțiuni care se pot prezenta similar, cum este, de pildă, abcesul pulmonar.

Atunci când radiografia confirmă suspiciunea de cancer, ea trebuie urmată de investigații imagistice mult mai precise și mai specifice, precum CT sau PET-CT. Sunt numeroase situații în care se preferă direct efectuarea unei tomografii computerizate în locul radiografiei, pentru a limita iradierea și a obține fără întârziere un rezultat cât mai exact.

Tomografia computerizată pentru diagnosticul cancerului pulmonar

Tomografia computerizată este foarte importantă pentru diagnosticul cancerului pulmonar. Investigația are o specificitate și o sensibilitate superioare radiografiei, putând nu doar să evidențieze tumorile pulmonare primare, ci și eventuala extensie a cancerului la ganglionii limfatici, dar și la distanță, prin evidențierea metastazelor – suprarenale, hepatice, cerebrale.

Examenul CT pentru diagnosticul cancerului bronhopulmonar se face, de regulă, cu substanță de contrast, atunci când funcția renală a pacientului o permite.

Tomografia computerizată poate fi utilizată și pentru ghidarea unei puncții bioptice, prin care să se recolteze o mică probă de țesut pulmonar, care să fie trimis apoi la examenul histopatologic.

Imagistica prin rezonanță magnetică

Examenul RMN este utilizat pentru a obține imagini detaliate ale țesuturilor moi și are avantajul că nu este o investigație iradiantă, cum sunt radiografia sau tomografia computerizată. RMN este utilizat mai rar în diagnosticul tumorilor primare, deoarece rezultatul poate fi afectat de mișcările respiratorii.

RMN este utilizat în special pentru diagnosticul metastazelor, având o sensibilitate crescută în decelarea unor eventuale diseminări la nivelul sistemului nervos (creier, măduva spinării) sau al scheletului.

Rolul PET-CT în diagnosticul tumorilor bronhopulmonare

Examenul PET-CT este o investigație hibridă, care combină tomografia cu emisie de pozitroni și tomografia computerizată. Prima furnizează informații despre metabolismul celular al unor leziuni suspecte, în vreme ce a doua contribuie cu informațiile structurale, ceea ce face ca recunoașterea și localizarea tumorilor să fie deosebit de precisă.


Rolul PET-CT este foarte important în diagnostic atunci când există un nodul pulmonar solitar, clarificând natura acestuia și eventuala nevoie de intervenție.


De asemenea, examenul PET-CT este de mare ajutor în diagnosticul de mare precizie al determinărilor secundare de la nivelul glandelor suprarenale, ficatului, oaselor sau al altor organe, dar nu și de la nivelul sistemului nervos central.

Examenul PET-CT poate fi indicat pentru stadializare, restadializare (stabilirea stadiului după una sau mai multe modalități de tratament) și monitorizarea pe termen lung a pacienților tratați.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Investigații imagistice pentru diagnosticul cancerului pulmonar apare prima dată în 360medical.ro.