Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Articol susținut de Sanador -Managementul integrat al pacientului cu cancer

Articol susținut de Sanador -Managementul integrat al pacientului cu cancer

Patologia oncologică, odată diagnosticată, antrenează pacientul într-o luptă de lungă durată, ce poate dura ani de zile. În prezent, gestionarea bolilor canceroase și, în particular, a pacienților oncologici implică stabilirea unei serii de terapii și investigații oncologice complexe, ca parte a unui plan de tratament și de îngrijire personalizat, adaptat nevoilor și particularităților fiecărui caz în parte. Pentru reușita tratamentelor oncologice și pentru a obține șanse mai mari de supraviețuire, bolnavii oncologici au nevoie atât de acces la centre performante, care oferă servicii medicale integrate, precum și de sprijinul necondiționat al familiei.


Centrul Oncologic SANADOR oferă bolnavilor de cancer tratamente oncologice multimodale individualizate cu ajutorul expertizei unei echipe medicale competente compusă din medici cu diferite specialități: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală și alte specialități, în funcție de fiecare caz în parte.

Rolul oncologiei medicale

Specialitatea medicală care se ocupă cu tratamentul integrat al cancerului de orice fel este oncologia medicală. Aceasta studiază apariția și dezvoltarea neoplaziilor, diagnostichează și urmărește îndeaproape tratamentul tuturor tipurilor de cancer și joacă un rol pivotal în managementul pacientului oncologic. Cel mai adesea, medicii oncologi gestionează simptomatologia și complicațiile specifice bolilor canceroase cu ajutorul tratamentelor medicamentoase, care au cunoscut un progres cu adevărat remarcabil.

În prezent, medicii oncologi utilizează cu succes chimioterapia, hormonoterapia și imunoterapia în scop curativ sau suportiv, pentru a ameliora simptomele și pentru a minimiza complicațiile patologiei canceroase. În cadrul Centrului Oncologic SANADOR, întreaga echipă medicală este implicată în studierea, înțelegerea și explorarea mecanismelor de acțiune a tratamentelor oncologice inovatoare.

Tratamente oncologice consacrate

Chimioterapia este tratamentul medicamentos care blochează dezvoltarea și înmulțirea haotică, necontrolată a celulelor canceroase, fiind utilizată în mai toate tipurile de cancer, în funcție de tipul, particularitățile moleculare și stadiul celular. Substanțele chimioterapice țintesc specific celulele tumorale prin diferite mecanisme de acțiune, oprind evoluția acestora. În prezent, există numeroase chimioterapice pentru patologia oncologică, iar gama de medicamente se extinde anual cu substanțe noi sau molecule specifice care să ofere mai multă eficiență și efecte adverse mai puține.

Hormonoterapia este un subtip de chimioterapie utilizată în tratamentul cancerelor hormono-sensibile. Anumite tumori maligne, precum cancerul de sân, evoluează rapid și alarmant datorită stimulării hormonale. Substanțele chimice utilizate în hormonoterapie împiedică producția unui anumit hormon, pentru a bloca evoluția celulelor tumorale, împiedicând metastazarea acestora, care astfel pot fi distruse mai ușor cu ajutorul altor terapii oncologice.

Imunoterapia este un tratament oncologic care are ca scop principal stimularea sistemului imunitar pentru a lupta activ împotriva celulelor canceroase. Imunoterapicele ajută organismul să recunoască celulele tumorale patologice și să producă țintit anticorpi pentru le distruge sau pentru a le limita capacitatea de a disemina. De cele mai multe ori, imunoterapia este folosită complementar chimioterapiei, radioterapiei sau chirurgiei.

Oncologia intervențională

Tratamentele moderne de oncologie se efectuează cu ajutorul radiologiei intervenționale, sub ghidaj imagistic performant și prin metode minim invazive. Procedeele de oncologie intervențională se aplică țintit și în concentrație mare direct la nivelul tumorilor, pentru a reduce toxicitatea la nivelul țesuturilor sănătoase și a organelor învecinate. Comparativ cu chimioterapia sistemică convențională, tratamentele intervenționale maximizează efectele substanței chimioterapice și oferă reacții adverse mult mai reduse, spre beneficiul pacientului.

Spitalul Clinic SANADOR este atestat internațional ca primul centru de excelență în chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est.

Tratamentul multimodal al cancerului

Aplicarea terapiei multimodale înseamnă combinarea chimioterapiei, radioterapiei și a chirurgiei oncologice seriat sau în paralel, pentru a obține cele mai mari șanse de vindecare și supraviețuire, iar unicitatea fiecărui caz este confirmată prin modalitatea în care boala canceroasă răspunde la tratament.

În prezent, protocoalele pentru tratament oncologic recomandă stabilirea secvenței de proceduri și terapii oncologice în funcție de particularitățile pacientului, mai exact în funcție de stadiul de dezvoltare a neoplaziei și în funcție de genotipul molecular celular. Standardele terapeutice ale tratamentului oncologic sunt stabilite în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare. Medici din toate specialitățile implicate se întâlnesc regulat pentru a stabili strategia de tratament și pentru a adapta numărul și tipul terapiilor la evoluția, răspunsul și particularitățile clinice și biologice specifice fiecărui pacient în parte.

La Centrul Oncologic SANADOR, comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) utilizează informații complexe din ghiduri internaționale și rezultatele investigațiilor realizate în scop diagnostic și pentru stadializarea bolii, pentru a alcătui un plan terapeutic de succes, adaptat nevoilor fiecărui pacient oncologic în parte.

Managementul integrat al pacientului oncologic

Centrul Oncologic SANADOR asigură asistență medicală de elită și tratamente oncologice moderne, adaptate celor mai noi ghiduri terapeutice europene și americane. Echipamentele ultraperformante disponibile la SANADOR permit medicilor verificarea constantă, de precizie, a evoluției neoplaziei, a răspunsului la tratament, precum și adaptarea planului terapeutic în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. La Centrul Oncologic SANADOR se lucrează în echipă, într-un mediu prietenos, pentru a oferi siguranță și pentru a îmbunătăți experiența pacientului în lupta împotriva cancerului.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Managementul integrat al pacientului cu cancer apare prima dată în 360medical.ro.