Cancerul tiroidian este o afecțiune care poate evolua diferit de la un caz la altul, de la forme cu evoluție extrem de lentă și grad redus de periculozitate, până la cancere extrem de agresive, cu evoluție rapidă. Principalele tipuri de cancer tiroidian sunt: cancerul papilar, cancerul folicular, cancerul medular și cancerul anaplazic, însă tiroida poate fi și sediul unor tumori metastatice cu punct de pornire în alt organ (sân, rinichi) sau pentru alte tumori rare, cum sunt limfoamele.
Afecțiunile glandei tiroide
Glanda tiroidă, situată în regiunea cervicală anterioară, este o glandă endocrină care asigură homeostazia organismului prin secreția de hormoni tiroidieni. Aceștia au un impact variat asupra tuturor sistemelor din organism: metabolism, sistemul nervos central sau periferic, sistemul cardiovascular, digestiv, respirator etc.
Afecțiunile tiroidiene au o incidență crescută în România, însă rămân subdiagnosticate deoarece semnele și simptomele afectării tiroidiene sunt frecvent neglijate de pacienți, aceștia asociindu-le uneori cu stări de dispoziție trecătoare.
Tratamentul patologiei tiroidiene se poate realiza adesea medicamentos, însă există și numeroase cazuri când se impune o abordare terapeutică mai complexă, precum tratamentul chirurgical, uneori completat ulterior de radioterapia cu iod pentru anumite tipuri de cancer tiroidian sau pentru unele cazuri de hipertiroidism refractar la tratamentul medicamentos.
Conform estimărilor Institutului Național de Endocrinologie, cancerul tiroidian este neoplazia endocrină cel mai des întâlnită, cu o incidență anuală de 6–9 cazuri la 100.000 de persoane.
Cancerul tiroidian
Există mai multe tipuri de cancer tiroidian, dar printre cele mai frecvent diagnosticate se numără cancerul tiroidian papilar și cancerul tiroidian folicular, reprezentând împreună aproximativ 95% din cazuri. Carcinoamele papilare și foliculare sunt cunoscute sub denumirea de cancere tiroidiene diferențiate și se deosebesc de celelalte tipuri histologice și printr-un răspuns favorabil la tratament.
Există patru tipuri principale de cancer tiroidian din punct de vedere histologic, care diferă ca agresivitate și prognostic:
- Cancerul tiroidian papilar – cele mai frecvente diagnostic oncologic tiroidian, cu o rată înaltă de succes în urma tratamentului adecvat;
- Cancerul tiroidian folicular – reprezintă aproximativ 10–15% din cazurile nou diagnosticate de cancer tiroidian, cu un grad de agresivitate mai ridicat față de cancerul papilar; cea mai agresivă formă de cancer folicular este cunoscută sub numele de cancer cu celule Hurthle;
- Cancerul tiroidian medular – este o formă rară de neoplazie tiroidiană;
- Cancerul tiroidian anaplazic – este cel mai agresiv tip de cancer tiroidian, cu tendință la rezistență la tratamentul oncologic și cu un prognostic rezervat de supraviețuire pe termen lung.
Semne și simptome în cancerul tiroidian
Adesea, simptomatologia în tumorile tiroidiene este silențioasă, nodulul sau formațiunea tumorală fiind depistate întâmplător, în urma unui examen clinic de rutină, semnul principal observat în general de pacient sau de persoanele apropiate fiind mărirea volumului glandei tiroide.
În unele cazuri, având în vedere raporturile anatomice de la nivelul gâtului, formațiunile tumorale tiroidiene voluminoase pot provoca o serie de simptome resimțite de pacient: dificultăți de deglutiție, disconfort la mișcările capului și gâtului, răgușeală, modificări ale vocii, tuse persistentă. Durerea este un simptom atipic în cancerul tiroidian, excepție făcând unele cazuri de cancer tiroidian medular. Cu excepția formelor foarte agresive, cu evoluție rapidă, care de obicei sunt foarte rare, cancerul tiroidian avansează lent, silențios, fără un impact major asupra stării generale de sănătate la debut.
Diagnosticul cancerului tiroidian
Odată ridicată suspiciunea prezenței unei formațiuni la nivelul glandei tiroide, prima și cea mai informativă investigație recomandată este ecografia tiroidiană. Prin intermediul ecografiei se pot identifica și caracteriza nodulii tiroidieni, se pot evalua ganglionii limfatici din zona cervicală anterioară și se poate stabili dacă există invazie locală de tip tumoral.
Analizele de laborator în fază incipientă pot avea rezultate cu valori normale, inclusiv hormonii tiroidieni pot fi în limite normale, deoarece glanda tiroidă, cu toate că este agresată tumoral, secretă cantități normale de hormoni.
Ulterior, pentru stabilirea diagnosticului de cancer, ca în orice patologie oncologică, singura investigație de certitudine este puncția biopsie cu ac fin pentru verificarea histopatologică a tipului celular.
O altă investigație care joacă un rol foarte important în diagnostic și monitorizare în patologia endocrină tiroidiană și paratiroidiană este scintigrafia/SPECT/CT. Această investigație de medicină nucleară este non invazivă, nedureroasă și joacă un rol important în diagnosticul oncologic, semnalând precoce apariția formațiunilor tumorale. De asemenea, prin SPECT/CT se pot evalua agresivitatea tumorilor și diseminarea la distanță.
Tratamentul chirurgical în cancerul tiroidian
Tratamentul cancerului tiroidian variază în funcție de tip și de stadiul bolii, dar și de alți factori, precum vârsta pacientului, starea generală și afecțiunile asociate.
Nodulii tiroidieni suspecți și cancerul tiroidian au indicație chirurgicală, iar, în funcție de particularitățile pacientului și de comorbidități, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a nodulului suspect, fără extirparea totală a glandei tiroide, sau poate recomanda excizia completă a glandei tiroide și a ganglionilor din jur.
Chirurgia endocrină cervicală este domeniul din chirurgia generală care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor glandei tiroide și ale glandelor paratiroide, glande cu secreție endocrină situate la nivelul gâtului. Intervenția chirurgicală practicată pentru patologiile chirurgicale ale glandei tiroide poartă numele de tiroidectomie și reprezintă rezecția parțială sau totală a glandei, în funcție de diagnostic.
Tiroidectomia se practică pentru o serie de afecțiuni tiroidiene, de la guși micronodulare până la formațiuni tumorale voluminoase. Având în vedere raporturile anatomice importante de la nivel cervical, cu traheea, esofagul și cu nervii și vasele mari ale gâtului, tiroidectomia este o intervenție chirurgicală delicată, cu un grad ridicat de dificultate, care ar trebui să fie efectuată de chirurgi experimentați în chirurgia endocrină.
Terapia cu iod radioactiv
Pentru pacienții care suferă de cancer tiroidian papilar sau folicular și în anumite cazuri de hipertiroidism, iodoterapia reprezintă tratamentul standard, datorită afinității iodului pentru țesutul tiroidian. În cazul cancerelor tiroidiene, terapia cu iod radioactiv se aplică de primă intenție imediat după tiroidectomie.
Terapia cu iod radioactiv nu se poate utiliza pentru tratamentul altor tipuri de cancer tiroidian, precum carcinoame anaplazice (nediferențiate) și medulare, deoarece aceste tipuri de cancer nu absorb iodul.
Tratamentul constă în administrarea pe cale orală a unei capsule de iodură de sodiu care conține un izotop radioactiv al iodului (I-131) și se bazează pe faptul că iodul radioactiv se acumulează preponderent la nivelul celulelor tiroidiene, distrugând parțial sau total celulele neoplazice restante, prin radioactivitatea emisă.
Conform studiilor, s-a demonstrat că beneficiile aduse pacienților prin administrarea de iod radioactiv după extirparea chirurgicală a glandei tiroide sunt exprimate prin scăderea semnificativă a ratei de recidivă și îmbunătățirea prognosticului de supraviețuire.
Iodoterapia se inițiază numai la recomandarea medicului endocrinolog iar administrarea se realizează în colaborare strânsă cu un medic specializat în medicină nucleară.
Diagnostic modern și tratament avansat, la SANADOR
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale tiroidei beneficiază de management terapeutic integrat și riguros, de la investigații de ultimă generație până la tratamentul modern de specialitate, într-un mediu sigur și prietenos, realizate de medici cu experiență vastă și care colaborează eficient în vederea stabilirii unei conduite terapeutice personalizate pentru fiecare caz în parte.
La Spitalul Clinic SANADOR, medici cu supraspecializare în chirurgia endocrină realizează intervenții chirurgicale avansate, inclusiv în echipă multidisciplinară, dacă situația pacientului o impune.
În cadrul Centrului Oncologic SANADOR, tratamentul cu iod radioactiv se administrează pe Secția de Terapie Izotopică sub atenta supraveghere a personalului medical calificat, în condiții de siguranță și confort pentru pacient. Iodoterapia necesită câteva zile de spitalizare, pacienții fiind izolați inițial după administrarea iodoterapiei, în saloane special amenajate pentru protecția împotriva radiațiilor. Abordarea multidisciplinară din cadrul Centrului Oncologic SANADOR pune pacientul pe primul plan, astfel încât acesta să beneficieze de stabilirea unui diagnostic de certitudine, de evaluarea corectă a parametrilor clinici necesari administrării tratamentului, precum și de optimizarea modalităților terapeutice.
Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Tratamentul complex modern a îmbunătățit semnificativ prognosticul în cancerul tiroidian apare prima dată în 360medical.ro.