Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Articol susținut de SanadorChirurgie urologică de mare complexitate, la Spitalul Clinic SANADOR

Articol susținut de SanadorChirurgie urologică de mare complexitate, la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgia urologică a beneficiat de o evoluție impresionantă pe parcursul ultimelor două decenii, avansând de la intervenții chirurgicale clasice, deschise și opțiuni terapeutice medicamentoase limitate, la o gamă extinsă de tratamente minim invazive specializate. Progresul echipamentelor medicale a dus la implementarea și standardizarea tehnicilor chirurgicale minim invazive și a tratamentelor medicamentoase atât pentru afecțiunile frecvent întâlnite, precum incontinența urinară, cât și pentru patologia oncologică renală și genito-urinară.

Intervențiile chirurgicale complexe, cu disecții largi, sunt în multe cazuri înlocuite de intervenții minim invazive de mare finețe, care supun pacientul la traumatisme operatorii foarte mult diminuate. Mai mult, intervențiile minim invazive urologice permit recuperarea rapidă a pacientului și asigură un aspect estetic foarte mult îmbunătățit, datorită inciziilor mici.

Tratamente moderne pentru litiaza urinară

Litiaza renală se manifestă prin prezența calculilor la nivelul căilor urinare, cu obstrucția pasajului urinei, astfel că procesul fiziologic de micțiune se desfășoară cu dificultate. Calculii urinari sunt depuneri de săruri minerale și oligoelemente care s-au aglutinat și fixat pe traiectul căilor urinare, de la rinichi și până la vezica urinară. Aceste formațiuni pot fi tratate modern, prin terapie medicamentoasă, prin proceduri non-invazive de fragmentare a calculilor sau, în cazurile complexe, prin intervenție chirurgicală minim invazivă.


În prezent, se preferă tratamentul litiazei renale cu ajutorul procedurilor minim invazive:

  • Litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL) – o procedură non-invazivă ultramodernă, cu multiple avantaje pentru pacient (fără anestezie, fără incizii și fără durere), care fragmentează calculii urinari pentru a fi eliminați spontan odată cu procesul fiziologic de micțiune în zilele următoare procedurii.
  • Litotriția laser prin ureteroscopie semirigidă sau flexibilă – o metodă minim invazivă modernă și foarte eficientă care distruge calculii urinari cu ajutorul laserului asociat unui ureteroscop flexibil digital introdus prin orificiul anatomic uretral, fără a practica incizii chirurgicale percutanate.
  • Nefrolitotomia percutană (NLP) – o metodă modernă de tratament minim invaziv al litiazei intrarenale, care fragmentează și îndepărtează calculii cu diametrul foarte mare, de peste 2 cm, cu ajutorul unui endoscop performant introdus la nivel lombar, imediat lângă rinichi, printr-o incizie foarte mică.

 Chirurgia urologică oncologică

Tratamentele chirurgicale urologice constituie indicația de primă intenție în planul terapeutic al cancerelor din sfera urologică – cancerul de vezică urinară, tumorile renale, cancerul de prostată. Deoarece fiecare tip de cancer urologic are propriile caracteristici, tehnicile chirurgicale moderne urmăresc atât tratamentul cu viză curativă, cât și rezultatele postoperatorii cât mai puțin traumatizante pentru pacient. Opțiunile minim invazive sunt laparoscopia și chirurgia robotică.


Intervențiile laparoscopice folosesc tehnici specializate minim invazive și incizii multiple de mici dimensiuni, prin care se introduc instrumente tubulare chirurgicale pentru efectuarea propriu-zisă a operației.

Chirurgia robotică urologică îi permite chirurgului să opereze și să vizualizeze în detaliu elemente anatomice aflate în locuri greu accesibile prin chirurgia clasică și îi oferă posibilitatea de a exciza complet tumorile indiferent de extensia tumorală.

Chirurgia urologică pentru afecțiunile prostatei

Prostata este o glandă a sistemului reproducător masculin care poate fi afectată atât de afecțiuni benigne, cât și de patologii maligne. Creșterea în dimensiuni a prostatei (hiperplazia benignă de prostată sau adenomul de prostată) are indicație de tratament chirurgical urologic atunci când tratamentul medicamentos nu mai este eficient sau atunci când apar complicațiile specifice (imposibilitatea de a urina, cu insuficiență renală).

Dintre toate afecțiunile oncologice ale aparatului urinar, cancerul de prostată este afecțiunea diagnosticată cel mai frecvent, fiind una dintre cauzele importante de mortalitate la bărbat. Diagnosticul de acuratețe al cancerului de prostată și stabilirea grupului de risc oncologic în vederea stabilirii tratamentului se realizează cu ajutorul examinării prin rezonanță magnetică de tip multiparametric și al biopsiei prostatice de fuzuine („fusion biopsy”).

 

Tratamentul chirurgical curativ al cancerului de prostată este prostatectomia radicală cu limfadenectomie pelvină extinsă. Alegerea tipului de intervenție chirurgicală și în special a metodei chirurgicale (clasică, laparoscopică sau robotică) se face în funcție de stadiul tumoral.

Tratamentele chirurgicale urologice moderne sunt asistate robotic, cu ajutorul unui echipament avansat care oferă mai multă precizie operatorie pentru chirurg, dar și mai multe beneficii pentru pacient (spitalizare mai scurtă, complicații mai puține, sângerări și dureri reduse, recuperare rapidă, cicatrici mai mci și mai puțin vizibile, etc.). Astfel, în prezent, după o selecționare atentă a pacienților, prostatectomia radicală pentru tratamentul cancerului de prostată se face de primă intenție, spre avantajul pacientului, cu ajutorul intervențiilor asistate robotic.

Urologie la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții chirurgicale urologice efectuate la cele mai înalte standarde, atât prin intervenții minim invazive moderne, de mare complexitate, cât și prin chirurgie deschisă, atunci când nu este indicată intervenția minim invazivă. Datorită tehnologiilor de ultimă generație și echipelor anestezico-chirurgicale supraspecializate și cu expertiză vastă, tratamentul afecțiunilor aparatului urinar se practică la standarde internaționale.

Intervențiile chirurgicale robotice urologice sunt realizează în cadrul Spitalului Clinic SANADOR cu ajutorul sistemului de chirurgie robotică da Vinci Xi, cel mai avansat echipament folosit la momentul actual pentru intervenții chirurgicale urologice complexe:

  • Prostatectomii radicale cu limfodisecție pelvină pentru cancerul de prostată
  • Nefrectomii parțiale sau totale pentru tumorile renale
  • Excizia chisturilor cu localizare renală
  • Cistectomia radicală pentru tumorile de vezică urinară
  • Pieloplastia (reconstrucția) căilor excretoare urinare
  • Reimplantarea uretero-vezicală.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador</div>Chirurgie urologică de mare complexitate, la Spitalul Clinic SANADOR apare prima dată în 360medical.ro.