loader image

Bolile mintale legate de probleme cardiace

Persoanele cu schizofrenie, tulburare bipolară și alte boli mintale severe prezintă un risc crescut de deces din cauza problemelor cardiace, arată o analiză amplă de cercetare.

Într-o cercetare publicată în revista PLOS Medicine, oamenii de știință englezi au analizat 108 studii care au inclus peste 30 de milioane de oameni cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, diagnosticați cu o tulburare psihiatrică.

„Revizuirea noastră sistematică și metaanaliza a peste 100 de studii au confirmat o asociere puternică între bolile mintale severe și bolile cardiovasculare, care au devenit mai puternice în anii 1990 și 2000”, a declarat Amanda Lambert, de la Universitatea din Birmingham din Anglia, autoarea studiului.

În general, persoanele cu boli mintale severe aveau șanse aproximativ duble de a muri din cauza problemelor cardiace, comparativ cu populația generală. Riscul a fost mai mare în rândul celor cu schizofrenie decât în ​​rândul celor cu tulburare bipolară.

Pentru ambele tulburări, riscul de deces din cauza problemelor cardiace a crescut între anii 1970 și 2000, potrivit constatărilor.

„Riscul relativ crescut de diagnostic de [boală cardiovasculară] în ultimele decenii poate fi un rezultat al disparității în prevalența fumatului între persoanele cu boală mintală severă și populația generală sau al utilizării crescute de antipsihotice”, au precizat autorii, potrivit MedicineNet.com.

„Schimbările din anii 1990 coincid aproximativ cu apariția de antipsihotice mai noi, de a doua generație, despre care se știe că au efecte metabolice mai grave”, au remarcat cercetătorii.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla de ce persoanele cu boli mintale severe au un risc mai mare de deces din cauza problemelor cardiace și de ce riscul s-a înrăutățit.

 

Articolul Bolile mintale legate de probleme cardiace apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top