Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cancerul pancreatic: S-au descoperit mecanismele care controlează răspândirea acestui tip de cancer

Cancerul pancreatic: S-au descoperit mecanismele care controlează răspândirea acestui tip de cancer

Cancerul pancreatic are cele mai scăzute rate de supraviețuire dintre cancerele comune. Mai puțin de 7 la sută dintre oameni cu acest tip de cancer vor supraviețui cinci ani sau mai mult. Celulele canceroase pancreatice cresc ca o sferă învelită în membrane. Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra au arătat că este posibil să se inverseze un proces cheie care permite celulelor canceroase pancreatice să crească și să se răspândească în organism.

Proteina numită GREM1 este cheia pentru reglarea tipului de celule găsite în cancerul pancreatic – iar manipularea nivelurilor acesteia poate alimenta și inversa capacitatea acestor celule de a se transforma într-un subtip mai agresiv. Cercetătorii cred că această descoperire fundamentală ar putea deschide calea pentru noi tratamente pentru cancerul pancreatic.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, au studiat cancerul pancreatic cu gena care face ca proteina GREM1 să fie oprită la șoareci și în „mini-tumorile” pancreatice, cunoscute și sub numele de organoizi.

Oprirea GREM1 a determinat ca celulele tumorale să își schimbe rapid forma și să dezvolte noi proprietăți care le ajută să invadeze țesuturi noi și să migreze în corp. În doar 10 zile, toate celulele tumorale și-au schimbat identitatea într-un tip de celule periculoase, invazive.

Oprirea genei a făcut ca tumorile la șoareci să se răspândească mai mult. Cercetătorii au studiat adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC), cea mai comună și mai agresivă formă a bolii. Aproximativ 90% dintre șoarecii fără GREM1 funcțional au dezvoltat tumori care s-au răspândit la ficat, comparativ cu 15% dintre șoarecii la care GREM1 funcționa normal.

Creșterea nivelurilor GREM1 ar putea inversa acest proces și ar putea face ca tipurile de celule invazive să revină la o formă mai puțin periculoasă. Cercetătorii speră, în viitor, să folosească aceste cunoștințe pentru a găsi modalități de a inversa cancerul pancreatic mai avansat într-o formă mai puțin agresivă, care este mai ușor de tratat.

Oamenii de știință londonezi subliniază că ar fi necesare mai multe cercetări pentru a descoperi și dezvolta tratamente care să schimbe soarta celulelor PDAC și să facă tumora să răspundă mai bine la terapii. Cu toate acestea, descoperiri fundamentale precum aceasta sunt cruciale în direcționarea eforturilor de a găsi noi medicamente și tratamente pentru cancer.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o altă proteină, numită BMP2, este implicată în reglarea GREM1 și că aceste două proteine ​​reglează forma pe care celulele PDAC o iau în cele din urmă, conform unui model matematic propus pentru prima dată de Alan Turing în 1952.

Profesorul Axel Behrens, autor principal al studiului a precizat că „aceasta este o descoperire importantă și fundamentală care deschide o nouă cale pentru găsirea tratamentelor pentru cancerul pancreatic. Am arătat că este posibil să inversăm soarta celulelor în cancerul pancreatic în laborator – întoarcerea ceasului înapoi asupra tumorilor agresive și trecerea lor într-o stare care le face mai ușor de tratat. Înțelegând mai bine ce anume determină răspândirea agresivă a cancerului pancreatic, sperăm să exploatăm acum aceste cunoștințe și să identificăm modalități de a face cancerul pancreatic mai puțin agresiv și mai tratabil”, a spus cercetătorul potrivit Medicalxpress.com

Peste 10.000 de oameni din Marea Britanie sunt diagnosticați cu cancer pancreatic în fiecare an și peste 9.000 vor muri din cauza acestuia.

„Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai devastatoare dintre toate tipurile de cancer – cea mai comună formă a bolii se răspândește agresiv, făcându-l greu de tratat. Această nouă descoperire ne-a lărgit înțelegerea bazei moleculare a modului în care cancerul pancreatic câștigă capacitatea de a crește și de a se răspândi în corp. Deși este nevoie de mai multă muncă, acest tip de cercetare fundamentală este esențială pentru dezvoltarea conceptelor pentru tratamente noi și mai eficiente pentru cancer”, a precizat Profesorul Kristian Helin, directorul executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra.

Recent cercetătorii de la Northwestern Medicine, din Statele Unite, au anunțat că au descoperit o potențială țintă terapeutică pentru cel mai frecvent tip de cancer pancreatic.

Articolul Cancerul pancreatic: S-au descoperit mecanismele care controlează răspândirea acestui tip de cancer apare prima dată în 360medical.ro.