Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cancerul și infarctul miocardic ar putea fi diagnosticate mai ușor cu ajutorul unui test rapid de sânge

Cancerul și infarctul miocardic ar putea fi diagnosticate mai ușor cu ajutorul unui test rapid de sânge

Cercetătorii au dezvoltat un nou test, mai ușor de utilizat, care ar putea diagnostica mai rapid boli neinfecțioase, precum infarctul miocardic și cancerele.

O echipă internațională de cercetători au pus la punct un test care funcționează prin detectarea unor biomarkeri (semnalel moleculare din organism) așa cum se întâmplă și în testarea pentru Covid-19, unde prezența genelor SARS-CoV-2 indică existența bolii.

Există și în bolile neinfecțioase astfel de amprente, de exemplu, antigenul specific prostatic (PSA) din sânge, care poate acționa ca un biomarker pentru a indica prezența cancerului de prostată.

Testele de diagnosticare bazate pe ARN sau ADN necesită adesea temperaturi controlate și implică mai multe etape. Noul test poate fi utilizat la temperatura camerei într-un proces ușor de utilizat.

Cercetătorii speră că acest mod de testare va permite diagnosticarea mai rapidă și mai ușoară în cabinetele medicale, precum și în clinicile limitate de resurse din țările în curs de dezvoltare.

Noul test, numit CrisprZyme, a fost dezvoltat de o echipă de cercetători condusă de Imperial College, din Londra, MIT și Max Delbrück Center for Molecular Medicine din Berlin.

Oamenii de știință spun că testul ar putea stimula accesul la diagnosticarea cu ajutorul biomarkerilor, care s-ar putea efectua mai rapid, în clinici sau chiar la domiciliul pacienților. Rezultatele studiilor preliminare de laborator ale testului au fost publicate joi, în Nature Nanotechnology.

CrisprZyme se bazează pe testele de diagnosticare CRISPR cu ARN mesager, care ajută la crearea de proteine, pentru a detecta biomarkerii din fluidele biologice, respectiv sânge sau urină. În forma lor actuală, aceste teste detectează ARN-ul și apoi amplifică acest ARN prin crearea mai multor copii, astfel încât semnalul să fie mai ușor de citit.

Aceste tehnologii de amplificare însă, trebuie să se realizeze în medii cu o temperatură controlată pentru a funcționa, și asta necesită echipamente scumpe. Un alt impediment ar fi faptul că, deși le indică medicilor dacă există o boală infecțioasă, nu pot oferi informații despre cantitatea de biomarker prezentă, ceea ce este important în cazul monitorizării bolilor neinfecțioase, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

CrisprZyme îmbunătățește această tehnologie prin înlocuirea procesului de amplificare cu metoda enzimatică, analiza colorimetrică, o metodă care determină cantitatea de biomarker prezentă fără amplificare. Astfel, metoda nu mai necesită un control al temperaturii sau alți pași suplimentari, și poate indica și cantitatea de biomarker prezentă într-o probă.

„Testul nostru, ca și altele, indică existența biomarkerilor, dar CrisprZyme este un test de diagnostic mai simplu decât cele disponibile în prezent. Ceea ce îl diferențiază este faptul că ne poate spune cantitate de biomarker prezent, și asta poate ajuta nu doar la diagnosticarea unei boli, ci și la monitorizarea progresului acesteia în timp și răspunsul la tratament”, a explicat această realizare autoarea studiului, profesorul Molly Stevens, de la departamentul de materiale și bioinginerie, a colegiului Imeprial, care a condus echipa de cercetare.

Pentru a elimina etapa de amplificare, cercetătorii au folosit nanozime, mici materiale sintetice care se comportă ca niște enzime. Activitatea lor enzimatică crește semnalul testului, făcând analiza colorimetrică mai ușor de citit.

Proba trebuie tratată în continuare cu substanțe chimice pentru a se putea extrage biomarkerul dorit înainte de a fi testat.

Cercetătorii vor continua să îmbunătățească această tehnologie, studiind alternative pentru tratarea probelor, pentru a face testul și mai ușor de utilizat.

Articolul Cancerul și infarctul miocardic ar putea fi diagnosticate mai ușor cu ajutorul unui test rapid de sânge apare prima dată în 360medical.ro.