loader image

Care este alimentația adecvată a unui bebe la 3 luni?

Bebelușul la 3 luni are nevoie de atenția și iubirea mamei sale pentru a se dezvolta în parametri optimi, dar și de o alimentație adecvată, care să îi ofere organismului în plină creștere toți nutrienții necesari.

Conform specialiștilor, un bebe la 3 luni nu poate începe procedura de diversificare dintr-o serie de motive, principalul fiind că nu s-a dezvoltat suficient de mult pentru a consuma alimente tari.

Diversificarea precoce poate fi periculoasă pentru micuț și îi poate afecta dezvoltarea firească, în cazul în care se intervine cu alimente nepotrivite pentru organismul său. Dacă și tu ai un bebe la 3 luni, citește în continuare și află de ce nu este adecvată diversificarea de la această vârstă.

5 motive să nu începi diversificarea la un bebe de 3 luni

Nivelul nutritiv scăzut al alimentelor

Știai că alimentele nu au același nivel nutritiv așa cum are laptele matern, lucru care poate să îngreuneze procesul de creștere a copilașului? Există riscul ca bebele la 3 luni să se confrunte cu obezitatea de la o vârstă fragedă, pentru că alimentele au o valoare nutrițională mai scăzută și un nivel caloric mai ridicat.

Dificil de înghițit

Pentru un bebe la 3 luni poate fi suficient de dificil să înghită alimentele solide. Din acest motiv, laptele matern sau formulele de lapte, care cuprind valoarea nutrițională adecvată, sunt varianta cea mai sigură cu care îl poți hrăni, pentru a te asigura că are o alimentație sănătoasă. De fapt, laptele matern nu trebuie să fie exclus din alimentație nici când micuțul se dezvoltă. De exemplu, un bebe de la 6 luni se poate bucura atât de o alimentație bazată pe alimente solide, cât și de una bazată pe lapte.

Declanșarea unor probleme de sănătate

În cazul în care mămicile încep diversificarea la vârsta de 4 luni a bebelușului, de exemplu, există oricând riscul ca acesta să dezvolte pe parcurs diverse reacții alergice la alimente, cu care micuțul se va lupta toată viața. De asemenea, există și riscul de apariție a unor eczeme, care sunt dificil de tratat. Din păcate, există studii conform cărora afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul, sunt asociate cu diversificarea precoce.

Sistemul digestiv nu este dezvoltat suficient

Un bebe la 3 luni nu are sistemul digestiv suficient de dezvoltat încât să facă față alimentelor solide. Din acest motiv, medicul pediatru recomanda diversificarea pentru bebelușul de 6 luni, pentru că atunci este pregătit în totalitate. În caz contrar, există riscul ca micuțul tău să se confrunte cu gaze intestinale, balonări, constipație, diaree etc. din cauza faptului că alimentele nu pot fi digerate în mod corespunzător.

Cu cât înaintează în vârstă, alimentația celui mic începe să semene din ce în ce mai mult cu cea a unui adult. Astfel, un bebe la 9 luni, de exemplu, va fi capabil să digere mai multe tipuri de alimente solide decât cel care are doar 6 luni.

Risc ridicat de obezitate

În prezent, obezitatea a devenit o problemă mondială cu care un număr tot mai mare de persoane se confruntă din cauza unei alimentații neadecvate. Introducerea timpurie a alimentelor solide în rutina alimentară a bebelușului este una dintre cele mai întâlnite cauze de apariție a obezității. Din acest motiv, trebuie să te asiguri că respecți acest criteriu în procesul de dezvoltare a bebelușului pe luni, pentru ca micuțul să se bucure de un corp sănătos, cu o imunitate ridicată și cu un sistem digestiv puternic. Daca doresti sa te documentezi mai mult pe aceasta tema, recomandam blogul de aici.

Cu toate acestea, chiar și după începerea procesului de diversificare, specialiștii recomandă ca bebelușul să fie hrănit în continuare cu lapte matern sau formule de lapte între mese. De exemplu, un bebe la 10 luni are nevoie în continuare să fie hrănit cu lapte pe lângă mesele principale în care sunt incluse alimente solide, pentru a avea toate șansele să dezvolte un sistem imunitar puternic.

Alimentația este unul dintre cele mai importante aspecte pe care părinții trebuie să le respecte, astfel încât bebelușul lor să se dezvolte armonios și să aibă parte de un corp puternic. De asemenea, și diversificarea este o etapă care trebuie să fie respectată și asociată unei vârste potrivite, prevenindu-se astfel riscul de apariție a unor boli și afecțiuni periculoase.

Postarea Care este alimentația adecvată a unui bebe la 3 luni? a fost publicata pe Am Nascut Acolo.

Scroll to Top