Sari la conținut
Clinica Stomatologica » ,,Cartelul imunoglobulinei” din România- Vezi decizia Consiliului Concurenței cu privire la 5 producători de imunoglobulină implicați

,,Cartelul imunoglobulinei” din România- Vezi decizia Consiliului Concurenței cu privire la 5 producători de imunoglobulină implicați

Cinci producători care asigurau livrări de imunoglobulină către piața din România s-au înțeles între ei să notifice autoritățile române cu privire la retragerea de la comercializare a imunoglobulinei pentru a forța astfel mâna autorităților de-a scuti aceste produse de plata taxei clawback. Consecința: o lungă perioadă de timp în România nu s-a mai găsit imunoglobulină, lucru soldat cu pierderi de vieți omenești din cauza unor complicații sau agravarea bolilor celor care depindeau de tratamentul cu imunoglobulină. Dezvăluiri despre ,,Cartelul imunoglobulinei” din România a făcut Florin Hozoc, Chief Executive Officer (CEO) & Founder la Life Solutions și președintele Asociației Donăm Plasmă, care a pus la dispoziția redacției 360medical.ro decizia Consiliului Concurenței cu privire la cei 5 producători de imunoglobulină implicați în acest scandal.

În perioada 2016-2018, mai mulți pacienți români care depindeau de imunoglobulină au avut de suferit, urmare a faptului că nu se găsea pe piața din România imunoglobulina.

Decizia 101/21.12.2021 a Consiliului Concurenței cu privire la sancționarea companiilor producătoare de imunoglobulină expune cronologia constituirii cartelului imunoglobulinei și dezvăluie corespondența dintre membrii cartelului, precum și documente interne care demască scopul acestei asocieri. Decizia o puteți consulta aici.

Decizie-101-2021-Octapharma

,,În spatele acestui cartel se află niște băieți deștepți din România, companii de lobby sau mari firme de avocatură care, plătiți de cartel, au forțat Consiliul Concurenței să reducă cu 80% amenzile pentru faptele din 2016-2018.

De asemenea, acești băieți deștepți (și unele fete), plătiți de același cartel, au manipulat pe toată lumea să preia narativele stabilite de cartel, pentru a crește presiunea publică asupra autorităților.

Aceiași băieți deștepți fac în prezent presiuni asupra Consiliului Concurenței să nu publice textul integral al Deciziei 101/ 20.12.2021, prin care se motivează sancționarea celor 5 producători de imunoglobulină și a asociației care-i reunește. Astfel, sunt ascunse publicului larg faptele descrise în textul Deciziei, cu lux de amănunte și probe clare. Se pune batista pe țambal, pentru ca în liniștea aceasta să se încerce anularea amenzilor”, a precizat pe pagina sa de socializare Florin Hozoc, Chief Executive Officer (CEO) & Founder la Life Solutions și președintele Asociației Donăm Plasmă.

Pe 26 iunie 2015, a avut loc teleconferința reprezentanților celor patru companii membre ale PPTA (Plasma Protein Therapeutics Association): Baxter, Biotest, CSL Behring și Kedrion, care au stabilit să constituie grupul de lucru ce are ca obiectiv „să convingă autoritățile române să scutească toate medicamentele din plasmă de la plata taxei clawback”.

Companiile au decis că părțile „nu mai pot livra imunoglobulină dacă autoritățile nu scutesc aceste produse de plata taxei clawback”. În septembrie 2015,  Shire/Baxter a notificat autoritățile române cu privire la retragerea de la comercializare a imunoglobulinei.

,,Acest lucru a declanșat un scandal în interiorul cartelului, atât Karl Petrovsky (PPTA), cât și reprezentantul Octapharma, acuzând Biotest că prin aceste livrări pune în pericol obiectivele cartelului…

Mai mult, pentru că în România cea mai mare cotă de piață o avea Octapharma, care nu era membru PPTA dar asigura peste 40-50% din livrările de imunoglobulină, membrii grupului l-au împuternicit pe Karl Petrovsky (coordonatorul grupului format de PPTA) să inițieze contacte cu Octapharma pentru a-i atrage în cartel. Astfel, la data de 9 noiembrie 2015 membrii grupului sunt informați că au avut loc contactele cu Octapharma, care a agreat să adere la grup”, a povestit Florin Hozoc.

Pe 26 noiembrie 2015, Octapharma a notificat autoritățile române cu privire la retragerea de la comercializare a imunoglobulinei, urmând Kedrion în septembrie 2016, iar în mai în 2017 CSL Behring a transmis autorităților decizia de întrerupere a comercializării imunoglobulinei lor. Tot la începutul lunii mai, Kedrion a notificat autoritățile că prelungește până în 2018 retragerea de la comercializare a imunoglobulinei lor.

De asemenea, în iulie 2017 și Biotest notifica autoritățile că va livra cantități limitate de imunoglobulină.

,,Acela este momentul în care practic toți producătorii din cartelul imunoglobulinei și-au aliniat politica comercială și au realizat un boicot împotriva României. La presiunea noastră, care eram atunci distribuitorul Biotest, am reușit să convingem producătorul german de imunoglobulină să mențină un nivel minim de livrări de imunoglobulină (Intratect și Pentaglobin). Acest lucru a declanșat un scandal în interiorul cartelului, atât Karl Petrovsky (PPTA), cât și reprezentantul Octapharma, acuzând Biotest că prin aceste livrări pune în pericol obiectivele cartelului”, a explicat Florin Hozoc, care susține că ulterior au fost împrăștiate informații false despre el că ar fi avut monopolul imunoglobulinei în România și că a adus un produs care nu era autorizat în UE, deși acesta susține că era autorizat și utilizat în mai multe țări, începând cu Germania, Italia etc.

,,Noi aveam o singură vină: nu am acceptat să folosim moartea pacienților rămași fără medicamente ca element de presiune asupra autorităților, ca să obținem astfel marje de profit mai mari. Dimpotrivă, am fost singurul distribuitor care am acceptat prin contractele semnate cu producătorii să plătim noi taxa clawback, din marja de distribuitor, doar să ne livreze medicamentele care puteau salva pacienții.

Pentru asta suntem deja ținta unor acțiuni concertate de retaliere din partea cartelului. Dar statul român este prea ocupat ca să intervină la timp”, a mai specificat Hozoc.

Decizia 101/21.12.2021, semnată de Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, motivează în cele peste 160 de pagini sancționarea celor 5 producători de imunoglobulină și a asociației care-i reunește.

Între timp, pacienții din România se confruntă cu problema găsirii imunoglobulinei, care nu a fost rezolvată definitiv. În luna iunie a acestui an Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) atrăgea atenția că ,,suntem iar fără imunoglobuline. Pacienții suferă și viața lor este la risc. Avem nevoie să colectăm plasmă, avem nevoie de legislație nouă, avem nevoie să ne aliniem la legislația europeană (Plasma Master File). Avem nevoie disperată de imunoglobuline. Avem nevoie de suport dar și de asumarea modificărilor legislative și de implementare a mecanismelor de colectare de plasmă care să ne ajute să obținem cantitatea necesară de imunoglobuline și a evita astfel de crize pe viitor”, a semnalat Rozalina Lăpădatu, președintele APAA, într-un comunicat de presă.

În prezent, conform datelor centralizate de Ministerul Sănătății, producătorii de imunoglobulină și distribuitorii asigură doar 27% din necesarul pacienților români. România este dependentă integral de importurile de medicamentele fabricate din plasmă umană, categorie în care se încadrează imunoglobulinele de origine umană, deoarece în țară nu există centre care să asigure colectarea de plasmă pentru fracționare în condițiile de siguranță în vigoare la nivel internațional.

Asociația ,,Donăm Plasmă” oferă asistență juridică gratuită tuturor persoanelor care au avut de suferit în perioada 2016-2018, din cauza cartelului imunoglobulinei și care au dreptul să deschidă acțiuni în despăgubire.

,,Persoanele afectate au dreptul să-și recupereze costul tratamentului achiziționat din străinătate, în perioada în care în România nu se găsea imunoglobulină. De asemenea, persoanele afectate au dreptul să solicite despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza unor complicații sau chiar din cauza decesului unor rude ce nu au primit la timp tratamentul cu imunoglobulină. Responsabilitatea pentru plata acestor despăgubiri o au toate companiile sancționate prin Decizia 101/20.12.2021, care plătesc în solidar”, a subliniat Florin Hozoc, președintele Asociației Donăm Plasmă.

Articolul ,,Cartelul imunoglobulinei” din România- Vezi decizia Consiliului Concurenței cu privire la 5 producători de imunoglobulină implicați apare prima dată în 360medical.ro.