Câte ore ar trebui să doarmă persoanele peste 40 de ani în fiecare noapte

Se știe cât de important este somnul, calitatea acestuia, dar și durata sa pentru a ne menține sănătoși. Un nou studiu și-a propus să afle câte ore ar trebui să doarmă în fiecare noapte persoanele peste 40 de ani ca să aibă un somn perfect.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele din tiparele de somn a peste 500.000 de adulți britanici, cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani, ocazie cu care au aflat și câteva date despre sănătatea mintală a acestora, dar și informații despre o serie de teste de gândire pe care aceștia le parcurseseră. Datele genetice, dar și cele legate de imagistica creierului au fost disponibile pentru aproape 40.000 dintre participanți.

Concluzia la care au ajuns oamenii de știință este că sunt necesare șapte ore de somn pe noapte, acesta fiind timpul optim pentru performanța cognitivă și sănătatea mintală.

Potrivit studiului publicat în revista Nature Aging, participanții care au dormit prea puțin sau prea mult au avut rezultate mai slabe la testele care măsoară viteza de procesare, atenția vizuală, memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor. Erau, de asemenea, mai predispuși să aibă simptome de anxietate și depresie și o bunăstare mentală generală mai proastă.

Așadar, șapte ore de somn pe noapte este cantitatea ideală de somn pentru a-ți menține creierul în stare bună de sănătate dacă te afli la vârsta mijlocie sau puțin peste.

„Este important să dormi bine în toate etapele vieții, dar mai ales pe măsură ce îmbătrânești. Găsirea unor modalități de îmbunătățire a somnului pentru persoanele în vârstă ar putea fi crucială pentru a-i ajuta să-și mențină sănătatea mintală și bunăstarea și pentru a evita declinul cognitiv, în special în cazul pacienților cu tulburări psihiatrice și demențe”, a declarat Barbara Sahakian, de la departamentul de psihiatrie al Universității din Cambridge, autorul studiului.

Cercetarea a mai găsit o legătură între cantitatea de somn și diferențele în structura regiunilor creierului implicate în procesarea cognitivă și memorie, cu schimbări mai mari asociate cu mai puțin sau mai mult de șapte ore de somn pe noapte.

Descoperirile sugerează că prea puțin sau prea mult somn poate fi un factor de risc pentru declinul mental pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Studiile anterioare au raportat o legătură între cantitatea de somn și riscul de a dezvolta boala Alzheimer și demența.

„Deși nu putem spune în mod concludent că prea puțin sau prea mult somn provoacă probleme cognitive, analiza noastră privind indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susțină această idee”, e de părere Jianfeng Feng, profesor la Universitatea Fudan din China autor al studiului, conform siteului webmd.com.

Tulburările de somn pot afecta mult sănătatea și calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu ele. În prezent, o treime din populația adultă ajunge să sufere deprivări de somn sau să aibă probleme în circuitul de somn-veghe pe parcursul vieții. Există mai multe tipuri de insomnie, toate au însă un element comun: funcționalitatea pacientului.

Insomnia poate fi tratată de către medicul de familie, apoi de către medicul specialist psihiatru, în anumite contexte de medicul neurolog sau alți medici specialiști. Numai în SUA costurile asistenței medicale legate de tulburările de somn se ridică la aproape 100 de miliarde de dolari pe an.

Articolul Câte ore ar trebui să doarmă persoanele peste 40 de ani în fiecare noapte apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top