Ce este profilaxia dentară și care e importanța ei pentru sănătatea dinților?

Ce este profilaxia dentară și care e importanța ei pentru sănătatea dinților?

A avea un zâmbet frumos și sănătos este o dorință pe care o avem fiecare dintre noi. O dantură frumoasă ne oferă mai multă încredere în propria persoană și chiar ne sporește interacțiunea cu cei din jur. Însă acest zâmbet frumos și sănătos nu se întâmplă peste noapte, ci este rezultatul unei implicări constante. Efectuarea controlului stomatologic periodic și a procedurilor profesionale de igienă sunt esențiale pentru a preveni apariția problemelor dentare sau pentru depistarea lor în stadiu incipient. Așa cum bine știm, este mai ușor „să prevenim, decât să tratăm” pentru că a trata înseamnă proceduri mai costisitoare și mai de lungă durată.

 

Profilaxia dentară include o serie de proceduri stomatologice care se fac pentru a preveni apariția problemelor stomatologice cum ar fi:

 

Detartrajul

Detartrajul este o procedură absolut necesară pentru a preveni boala parodontală sau pentru a încetini evoluția acesteia. Depunerile de tartru pot apărea la orice vârstă, și dacă nu sunt îndepărtate la timp pot duce la îmbolnăvirea gingiilor, la apariția mobilității dinților, a pungilor paradontale și în final la pierderea dinților. În funcție de locul în care se formează, tartrul poate fi supragingival sau subgingival. Cele mai predispuse zone sunt: latura interioară a dinților de jos, latura dinspre obraz a molarilor de sus, dinții înghesuiți sau dinții care nu sunt folosiți la masticație.

 

Periajul profesional

Periajul profesional este o măsură de prevenire a problemelor dentare care se  realizează doar de către medicul stomatolog, în cabinet. Periajul profesional vine ca o completare a igienei orale pe care pacientul o face acasă. Placa bacteriană, care se acumulează în timp, în spațiile inaccesibile ale dinților, nu mai poate fi înlăturată doar prin simplul periaj făcut acasă, ci trebuie îndepărtată cu instrumente speciale în cabinetul stomatologic.

Depistarea cariilor incipiente și evaluarea obturațiilor
Controlul stomatologic periodic îi dă șansa medicului stomatolog să depisteze dacă au apărut carii noi care ar putea fi ascunse și nedureroase. Dacă le descoperă la timp, medicul stomatolog le poate trata mai ușor, iar dintele va fi mai puțin afectat. În caz contrar, cariile pot avansa ceea ce poate duce la devitalizarea dintelui sau, mai rău, la extracție. De asemenea, în cadrul controlului periodic, medicul poate observa dacă obturațiile au suferit modificări sau fracturi, sau dacă au apărut carii pe lângă obturații.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor

Sigilarea șanțurilor și a fosetelor este o procedură menită să prevină apariția sau dezvoltarea cariilor dentare. Zona care se sigilează reprezintă locul care are cel mai mare risc de formare a cariilor. Riscul crescut de apariție al cariilor este dat de forma șanțurilor care, fiind de dimensiuni microscopice, nu permit periuțelor de dinți să îndepărteze în totalitate resturile alimentare sau microorganismele. De aceea, pentru a proteja dinții, aceste șanțuri se sigilează.

 

Fluorizarea dinților

Fluorul este o substanță care oferă un plus de protecție dinților împotriva cariilor. Este indicat ca tratamentul de fluorizare să aibă loc în cabinetul stomatologic și să fie făcut de un medic specialist din mai multe motive. În primul rând, tratamentul de fluorizare are un efect sporit dacă înainte este îndepărtată placa bacteriană și tartrul, iar în al doilea rând, fluorul trebuie administrat în cantități corecte, pentru că, în cantități mari, fluorul este toxic pentru organism.

 

Rețineți:

Controlul stomatologic periodic se face o dată la șase luni. Pacienții care au suferit implanturi dentare, tratamente ortodontice sau lucrări protetice trebuie să se prezinte mai des la cabinet.

Pentru fumători, este obligatoriu controlul la fiecare trei luni.
Fii la curent cu ultimele noutati, accesati pagina de FB: Alverna Dental Studio

Articolul Ce este profilaxia dentară și care e importanța ei pentru sănătatea dinților? apare prima dată în Alverna Dental Studio.

Scroll to Top