Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cel mai mare studiu realizat până acum arată că transplantul uterin este eficace și sigur

Cel mai mare studiu realizat până acum arată că transplantul uterin este eficace și sigur

Transplantul uterin s-a dovedit o metodă eficientă și sigură pentru a remedia infertilitatea în lipsa unui uter funcțional. Aceasta este concluzia primului studiu complet din lume privind transplantul uterin, realizat la o universitate din Göteborg.

Studiul, publicat în revista Fertility and Sterility, descrie transplantul uterin realizat de la donatori vii.

Șapte dintre cele nouă femei care au primit un transplant de uter în acest studiu, au urmat un tratament de fertilizare in vitro (FIV). Din grupul celor șapte femei, șase (86%) au rămas însărcinate și au născut. Trei dintre ele au avut gemeni. În total s-au născut nouă copii.

Operațiile au fost conduse de Mats Brännström, profesor de obstetrică și ginecologie la Academia Sahlgrenska, din cadrul universității din Göteborg, și medic șef al spitalului universitar Sahlgrenska.

În ceea ce privește „rata de success a sarcinii clinice”, studiul  a indicat, de asemenea, rezultate bune pentru FIV. Probabilitatea de sarcină pe embrion individual într-un uter transplantat a fost de 33%, procent similar cu rata de succes a tratamentelor FIV în general.

Cercetătorii notează că, deși au studiat puține cazuri, materialul rezultat din această cercetare, inclusiv monitorizarea sănătății fizice și mentale a participanților, extinsă pe termen lung, este de top la nivel mondial pe acest subiect.

Niciunul dintre donatori nu a avut simptome pelvine, dar, în câteva cazuri, studiul descrie simptome ușoare, trecătoare, sub formă de disconfort sau umflături minore ale picioarelor.

După patru ani, calitatea vieții legate de sănătate în întregul grup beneficiar a fost mai ridicată decât în populația generală. Nici membrii grupului primitor, nici donatorii nu au avut niveluri de anxietate sau depresie care să necesite tratament.

Specialiștii au monitorizat creșterea și dezvoltarea copiilor până la vârsta de doi ani, devenind astfel cel mai lung studiu de monitorizare al copilului realizat până în prezent în acest context. Cercetătorii au planificat o monitorizare suplimentară a copiilor, până la vârsta adultă.

„Acesta este primul studiu complet realizat până acum, iar rezultatele depășesc așteptările atât în ceea ce privește rata clinică a sarcinii, cât și rata cumulativă a natalității vii. Studiul arată, de asemenea, rezultate pozitive asupra sănătății: copiii născuți sunt sănătoși, iar sănătatea pe termen lung a donatorilor și a beneficiarilor de transplant este și ea bună, în ansamblu”, a declarat dr. Brännström.

Prima naștere după un transplant uterin a avut loc la Göteborg în 2014. De atunci, grupul de cercetare a împărtășit metodele și tehnicile folosite mai multor centre de cercetare din afara Suediei. Până la sfârșitul anului 2021, numărul transplanturilor uterine din lume a fost estimat la 90, dintre care 20 au fost efectuate în Suedia. La nivel mondial, aproximativ 50 de copii s-au născut în urma unui transplant uterin.

În prezent, majoritatea grupurilor de cercetare din întreaga lume contribuie cu date privind donatorii, beneficiarii, numărul de transplanturi și de nașteri, eventualele complicații apărute precum și alte informații, la registrul internațional de transplant uterin, care a fost inițiat și este întreținut de cercetătorii de la Göteborg. Se așteaptă ca acest registru, aflat sub egida Societății Internaționale de Transplant Uterin (ISUTx), să fie un instrument de cercetare extrem de valoros în viitor, care va face ca viitoarele proceduri să fie mai sigure și mai eficiente.

Articolul Cel mai mare studiu realizat până acum arată că transplantul uterin este eficace și sigur apare prima dată în 360medical.ro.