Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cele mai bune combinații de medicamente pentru osteoporoză estimate cu ajutorul IA

Cele mai bune combinații de medicamente pentru osteoporoză estimate cu ajutorul IA

Un model matematic nou dezvoltat poate ajuta la îmbunătățirea rezultatelor pentru pacientele cu osteoporoză postmenopauză și la reducerea riscurilor de reacții adverse.

Pierderea bruscă a hormonului estrogen în timpul menopauzei poate interfera cu procesele naturale ale organismului pentru repararea uzurii naturale a oaselor, ducând la oase mai slăbite și posibile fracturi.

Mai multe medicamente sunt disponibile pentru a trata acest tip de pierdere de masă osoasă postmenopauză. În timp ce aceste tratamente pot fi combinate, există puține dovezi care să sugereze care ar putea fi cele mai eficiente combinații.

„Am vrut să știm dacă există combinații de tratament care ar funcționa considerabil mai bine decât cele testate și utilizate în prezent în practica clinică. Dacă da, atunci acest lucru ar putea fi benefic pentru tratarea unui număr mare de paciente cu osteoporoză prin creșterea rezistenței osoase și reducerea riscului de fractură osoasă mai mult decât permit terapiile standard în prezent”, a explicat primul autor al studiului, David Jörg, cercetător principal în cadrul grupului de modelare și simulare biomedicală, Fresenius Medical Care, din Germania.

Pentru a explora acest lucru, cercetătorii au construit un model matematic de reînnoire a masei osoase, care estimează efectele diferitelor medicamente pentru osteoporoză la femeile aflate în postmenopauză. Cercetătorii și-au bazat modelul pe dovezile cele mai recente referitoare la cum se descompune osul îmbătrânit și cum se creează un os nou, precum și pe modul în care funcționează diferite clase de medicamente pentru osteoporoză.

Cercetătorii au verificat acuratețea modelului testând predicțiile sale cu privire la datele din studiile clinice. Apoi, echipa a schimbat combinațiile de medicamente și a testat iar efectele diferitelor medicamente pentru osteoporoză.

Modelul a arătat că unele combinații într-o anumită ordine ar funcționa semnificativ mai bine decât altele.

De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că acele combinații care provoacă cea mai rapidă creștere a densității osoase nu întăresc întotdeauna osul pe termen lung, putând provoca în schimb revenirea la pierderea masei osoase într-un ritm accelerat după încetarea tratamentului.

„Aceste rezultate ne arată de ce este importantă ordinea în care sunt luate medicamentele pentru osteoporoză pentru succesul tratamentului pe termen scurt și lung la pacienți”, a spus coautorul studiului, Doris Fürtinger, directorul Grupului de Modelare și Simulare Biomedicală, Fresenius Medical Care.

Deși modelul a fost creat specific pentru femeile aflate în postmenopauză, autorii spun că ar putea fi adaptat pentru a ajuta la proiectarea combinațiilor de tratament și la pacienții cu pierderi osoase cauzate de alte medicamente sau afecțiuni medicale. De exemplu, ar putea fi utilizat pentru cei care iau medicamente cu corticosteroizi sau care au hiperparatiroidism și boli gastro-intestinale, au mai spus autorii.

„Modelul nostru ar putea estima efectele unei game largi de terapii complexe bazate pe combinații de medicamente, și ar putea fi folosit pentru proiectarea studiilor clinice viitoare”, a precizat Peter Kotanko,unul dintre autorii principali ai studiului, director la Institutul de Cercetare Renală din New York, SUA, și profesor adjunct de medicină și nefrologie la Școala de Medicină Icahn. Mount Sinai,  NY.

Autorii spun că trebuie luate în considerate limitările generale ale modelului atunci când este utilizat ca instrument predictiv, mai ales când se aplică date de la regimuri de dozare extreme, și frecvențe de dozare sau regiuni de vârstă dincolo de cele validate în studiu.

„Chiar și așa, am arătat că modelul poate fi folosit ca punct de plecare pentru prognozarea succesului terapiei pentru osteoporoză. Modelul subliniază rolul matematicii care ne poate ajuta să înțelegem principiile biologice ale modului în care funcționează medicamentele”, a mai spus cercetătorul.

Noul model, publicat marți în revista online eLife,  i-ar putea ajuta pe medici să construiască regimuri de tratament mai bine personalizate.

Articolul Cele mai bune combinații de medicamente pentru osteoporoză estimate cu ajutorul IA apare prima dată în 360medical.ro.