Celule stem modificate genetic, dezvoltate de oamenii de știință pentru a trata cancerul cerebral agresiv

Cercetătorii au conceput o nouă metodă terapeutică pentru tratarea post-operatorie a glioblastoamelor. Ei au utilizat celulele stem, prelevate de la donatori sănătoși, pe care le-au modificate genetic pentru a ataca celulele tumorale. Strategia a demonstrat o eficacitate majoră în modelele preclinice de glioblastom, șoarecii trăind într-un procent de 100% după 90 de zile de la aplicarea tratamentului.

Glioblastoamele sunt tumori canceroase foarte agresive ale creierului și măduvei spinării. Aceste cancere cerebrale sunt dificil de tratat, întrucât multe terapii nu pot trece prin bariera hemato-encefalică.

Rata de recidivă a tumorilor în cazul glioblastoamelor (GBM) care au fost îndepărtate chirurgical, este mai mare de 90%, chiar dacă intervenția chirurgicală urmată de chimioterapie și radioterapie reprezintă, în prezent, cel mai de succes mod de a trata boala.

Într-un nou studiu condus de cercetători de la spitalul facultății de medicină Harvard, oamenii de știință au conceput o nouă strategie terapeutică pentru tratarea post-chirurgicală a glioblastoamelor prin utilizarea celulelor stem prelevate de la donatori sănătoși și proiectate să atace celulele tumorale specifice glioblastomului.

Această strategie a demonstrat o eficacitate mare în modelele preclinice, 100% dintre șoareci trăind peste 90 de zile după tratament. Rezultatele studiului au fost publicate în Nature Communications.

„Acesta este primul studiu, după cunoștințele noastre, care identifică receptorii țintă de pe celulele tumorale înainte de inițierea terapiei, și folosește după operația de glioblastom terapia cu celule stem modificate genetic și stocate în capsule speciale, biodegradabile. În viitor, vom aplica această strategie pentru a identifica receptorii țintă imediat după ce o persoană este diagnostictă cu glioblastom, apoi vom administra o terapie folosind aceste capsule cu celule stem, pe care le modificăm înainte și le stocăm“, a declarat Khalid Shah, directorul centrului pentru celule stem și imunoterapie translațională (CSTI) și vice-președintele departamentului de cercetare în neurochirurgie la facultatea de medicină și institutul de celule stem (HSCI), de la Harvard.

Multe terapii pentru cancer folosesc celule stem derivate din celulele stem sau imune ale pacientului.

În cazul glioblastoamelor, majoritatea pacienților sunt supuși unei intervenții chirurgicale în prima săptămână după ce au primit diagnosticul din cauza progresiei rapide a bolii, specialiștii având prea puțin timp pentru a dezvolta terapii din propriile celulele ale pacientului.

Din acest motiv, oamenii de știință au dezvoltat o abordare nouă pentru a utiliza celule stem alogene sau celule de la persoane sănătoase, așa încât remediul să fie disponibil și ușor de administrat imediat după momentul intervenției chirurgicale.

Cercetătorii au evaluat eficacitatea mai multor capsule care transportă celulele stem terapeutice la creier și au identificat o capsulă de hidrogel biodegradabilă pe care au ales-o pentru a transporta cu succes tratamentul, asigurându-se că nu există riscul ca tratamentul să fie „spălat” de lichidul cefalorahidian.

Cercetătorii au identificat mai întâi receptori speciali, botezați „receptorii morții“, pe celulele tumorale circulante (CTC), celulele canceroase din sânge, folosind un biomarker genetic exprimat în mod obișnuit pe suprafața celulelor tumorale.

Odată identificați acești receptori, specialiștii au extras celule stem din măduva osoasă de la donatori sănătoși și le-au proiectat să elibereze o proteină care se leagă de „receptorii morții“ și inițiază moartea celulelor (apoptoza).

Totodată, specialiștii au construit un comutator de siguranță în sistemul de celule stem (ce permite urmărirea acestora prin imagistica PET), care atunci când este activat, elimină celulele stem și îmbunătățește și mai mult apoptoza.

Cercetătorii au evaluat apoi eficacitatea celulelor terapeutice bifuncționale (MSC), în modelele animale cu glioblastom primar care a recidivat după o intervenție chirurgicală.

Toți șoarecii care au primit capsulele cu celule stem după operație au fost încă în viață după 90 de zile de la tratament, în comparație cu șoarecii care au suferit doar o intervenție chirurgicală, care au avut un timp mediu de supraviețuire de 55 de zile.

Cercetătorii au evaluat și siguranța acestui tratament clinic, efectuând mai multe studii cu diferite doze MSC pe șoareci, și nu au găsit semne de toxicitate în rândul șoarecilor cu sau fără tumori.

După rezultatele foarte bune în studiile preclinice, cercetătorii pregătesc testarea tratamentului în studiile clinice de fază I în următorii doi ani, la pacienți cu glioblastoame supuși unei intervenții chirurgicale pe creier.

Cercetătorii speră că această nouă strategie terapeutică va putea fi aplicată unei game mai largi de tumori solide.

„Dincolo de rata de succes semnificativă a acestei terapii, constatările sugerează că putem folosi celule stem de la persoane sănătoase pentru a trata pacienții cu cancer. Studiul nostru a stabilit o bază pentru construirea unei biobănci de celule stem modificate genetic, care să vizeze diferiți receptori de pe celulele tumorale și celulele imune din micromediul tumoral, pe care o vom putea folosi într-o zi pentru a trata o gamă largă de tipuri de cancer dificil de tratat, cum sunt și glioblastoamele“, a mai precizat Shah.

Articolul Celule stem modificate genetic, dezvoltate de oamenii de știință pentru a trata cancerul cerebral agresiv apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top