Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cercetătorii au creat un ventricul artificial din celule cardiace vii

Cercetătorii au creat un ventricul artificial din celule cardiace vii

O echipă de la Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie a universității din Toronto a dezvoltat în laborator un model la scară mică al unui ventricul cardiac stâng uman.

Țesutul bioartificial a fost realizat din celule cardiace vii, iar ventriculul bate suficient de puternic pentru a pompa lichid in interiorul unui bioreactor.

În inima umană, ventriculul stâng este cel care pompează sânge proaspăt oxigenat în aortă și de acolo în restul corpului.

Noul model a fost dezvoltat în laborator folosind ingineria inversă și ar putea oferi cercetătorilor o nouă modalitate de a studia o gamă largă de boli și afecțiuni cardiace, precum și de a testa potențiale terapii.

„Cu aceste modele, putem studia nu numai funcțiile celulare, ci și funcțiile țesutului și funcțiile organelor, toate fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale invazive sau experimente pe animale. De asemenea, le putem folosi pentru a testa molecule candidat de medicamente pentru efecte pozitive sau negative”, a declarat Milica Radisic, profesor la catedra de inginerie chimică și chimie aplicată, principala autoare a cercetării.

În prezent, modelul poate produce doar o mică parte, mai puțin de 5%, din presiunea de ejecție pe care o inimă reală o are, dar cercetătorii spun că acest lucru este de așteptat, având în vedere dimensiunile modelului.

„Modelul nostru are trei straturi, în timp ce o inimă adevărată ar avea unsprezece. Am putea adăuga mai multe straturi, dar asta face dificilă răspândirea oxigenului și celulele din straturile medii încep să moară. Inimile reale au vasculatură sau vase de sânge pentru a rezolva această problemă, iar noi trebuie să găsim o modalitate de a reproduce asta”, spune Sargol Okhovatian, doctorand la Institutul de Inginerie Biomedicală.

„Visul fiecărui inginer de țesuturi este să crească organe gata de a fi transplantate în corpul uman. Suntem încă la mulți ani distanță de asta, dar credem că acest ventricul bioartificial reprezintă un pas important în aceea direcție”, a mai spus cercetătoarea.

Articolul Cercetătorii au creat un ventricul artificial din celule cardiace vii apare prima dată în 360medical.ro.