Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cercetătorii au descoperit că aspirina poate modifica evoluția cancerului colorectal

Cercetătorii au descoperit că aspirina poate modifica evoluția cancerului colorectal

Într-un nou studiu cercetătorii de la universitatea din California, au arătat pentru prima dată că aspirina schimbă modul în care populațiile de celule canceroase colorectale evoluează în timp, și le face mai puțin capabile să supraviețuiască și să se înmulțească.

Oamenii de știință au știut că administrarea aspirinei poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării cancerului colorectal, dar până acum, motivul exact pentru care aspirina are acest efect a rămas în mare parte necunoscut.

„Ne-am întrebat ce face aspirina în procesul evoluției darwiniste a celulelor. Cancerul apare deoarece celulele evoluează dintr-o stare sănătoasă spre o stare patogenă în care celulele se divid fără oprire. Acest lucru se întâmplă atunci când celulele dobândesc o serie de mutații. Am descoperit că aspirina afectează aceste procese evolutive și le încetinește“, a declarat unul dintre autorii studiului, Dominik Wodarz, profesor în cadrul programului pentru sănătatea populației și prevenirea bolilor, de la campusul Irvine, a universității din California (UCI).

Echipa a descoperit că aspirina reduce rata de diviziune celulară tumorală și crește rata apoptozei celulare (moartea celulelor canceroase).

Cercetătorii au păornit de la premisa că aspirina ar putea juca un rol în evoluția cancerului colorectal, în care procesele selecției naturale (procesele care determină ce indivizi dintr-o populație vor supraviețui și se vor reproduce și care nu), determină dacă celulele canceroase proliferează sau nu, până la punctul la care devin dăunătoare sau letale.

„Ne-am gândit că dezvoltarea încetinită a cancerului din cauza aspirinei apare cumva dintr-o evoluție încetinită a celulelor spre malignitate. Ceea ce ne-a surprins a fost că acest mecanism ar putea explica destul de bine nivelul de protecție observat în populația umană. Cu alte cuvinte, amploarea estimată a fost în concordanță cu efectul protector observat în studiile epidemiologice, la populația umană“, a declarat Natalia Komarova, profesor de matematică, autoarea principală a cercetării.

UN studiu clinic din 2011 a arătat că indivizilor, care au luat 600 miligrame de aspirină în fiecare zi timp de doi ani, le-au scăzut cu 63% șansele să dezvolte cancer colorectal, în cazul paciențiilor care suferă de sindromul Lynch, o afecțiune moștenită care crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer colorectal. Multe alte studii confirmă aceste constatări, dar niciunul nu a luat în calcul până acum o posibilă explicație evolutivă, asupra motivului pentru care se întâmplă acest lucru.

„Partea inedită a studiului indică faptul că aspirina schimbă rezultatul evolutiv al carcinogenezei. Studiul este un exemplu care arată că abordările matematice pot fi foarte utile pentru a înțelege fenomene complexe din biologia cancerului; astfel de informații nu ar putea fi obținute doar prin experimente, ci necesită o colaborare între biologia empirică și matematică“, a precizat Wodarz.

Cercetătorii și-au propus să afle în continuare dacă aspirina are efecte similare asupra cancerelor care afectează și alte organe.

Studiul a fost publicat în eLife.

Articolul Cercetătorii au descoperit că aspirina poate modifica evoluția cancerului colorectal apare prima dată în 360medical.ro.