Cercetătorii au descoperit în premieră un biomarker care poate diagnostica boala Parkinson

Un biomarker, care va permite ca boala Parkinson să fie diagnosticată rapid și cu costuri reduse din probele de ser din sânge, a fost dezvoltat cu succes, în premieră mondială, de cercetători de la universitățile Kobe și Hiroshima.

Cercetătorii speră că posibilitatea diagnosticării mai rapide a bolii va duce și la dezvoltarea unor noi metode de tratament, lucru foarte benefic în special pentru societățile în curs de îmbătrânire cum este și Japonia.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Scientific Reports.

Japonia este o țară foarte îmbătrânită și se preconizează că pe măsură ce populația în vârstă va continua să crească, va crește și numărul pacienților care suferă de boli neurodegenerative.

Boala Parkinson este un tip de boală neurodegenerativă pentru care nu există încă o metodă simplă de diagnostic. În prezent, diverși biomarkeri, care ar putea fi utilizați pentru a evalua bolile, se află în curs de dezvoltare.

Acești biomarkeri pot detecta prezența unei afecțiuni, și pot monitoriza progresul bolii și eficacitatea tratamentului.

Într-o premieră mondială, cercetătorii au reușit să dezvolte un biomarker care poate fi folosit pentru a evalua cu ușurință și la costuri reduse boala Parkinson. Testul necesită doar 30μ de ser de la pacient.

Biomarkerul ar putea fi folosit pentru a dezvolta metode de diagnostic și tratament pentru Parkinson, precum și pentru a avansa cercetarea în descoperirea mecanismului molecular din spatele acestei boli.

Japonia are cea mai rapidă rată de îmbătrânire a populației din lume, confruntându-se și cu scăderea calității vieții persoanelor în vârstă și, implicit, cu o presiune asupra sectorului de îngrijire. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc crește și riscul de a dezvolta diverse boli.

În special, bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson, au un impact semnificativ asupra calității vieții bolnavului.

În plus, Parkinson este a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume, după Alzheimer, și conform statisticilor afectează în jur de 1 ~ 2% din populația de peste 60 de ani.

Se preconizează că în 2030 costurile la nivel global pentru această boală, inclusiv cele de tratament, se vor ridica la 19,9 miliarde de dolari.

Deși nu există încă niciun tratament care să vindece complet boala Parkinson, detectarea timpurie este vitală pentru a opri progresia acestei afecțiuni. Diverse companii farmaceutice lucrează în prezent la dezvoltarea unor medicamente pentru boala Parkinson.

În aceste circumstanțe, o metodă de screening timpuriu, ușor de realizat și cu costuri reduse, și care să nu pună o povară mare asupra pacientului, este urgent necesară, spun specialiștii.

Citocrom P450, un grup de enzime, oxigenaze, care intervin în diverse procese oxidative, sunt responsabile de descompunerea medicamentelor în organism. De asemenea, se știe că expresia P450 în interiorul corpului se schimbă odată cu apariția diferitelor boli.

Specialiștii cred că schimbarea expresiei P450 poate afecta cantitatea și calitatea metaboliților din corpul unui pacient.

Grupul de cercetători japonezi a dezvoltat anterior un „test pentru inhibarea P450“, pentru a detecta mai ușor modificările provocate de debutul bolilor în cantitatea și calitatea metaboliților asociați cu aceste enzime.

Oamenii de știință au devenit acum primii din lume care au aplicat cu succes această metodă la diagnosticarea bolii Parkinson.

În testul dezvoltat, 12 enzime umane P450 diferite sunt fiecare amestecate cu o probă de ser și o substanță de substrat pentru a provoca o reacție.

Cercetătorii au observat că există diferențe în ceea ce privește cantitatea și calitatea metaboliților asociați cu P450 în testele de ser provenite de la persoanele sănătoase comparativ cu cele de la pacienți.

Metaboliții serici inhibă oxidarea mediată de P450 a substratului fluorescent. Analizând în anumite P450 rata de inhibare, asociată cu modificările mediate de debutul bolii, este posibil să se diferențieze între indivizii cu o boală specifică și un subiect sănătos.

Atunci când testul este efectuat pe serul unei persoane sănătoase, enzimele P450 reacționează, generând o substanță fluorescentă. Reacția este diferită atunci când testul este efectuat pe serul unui pacient, valorile fluorescente obținute fiind altele.

Detectând aceste modificări, „testul pentru inhibarea fluorescentă a P450“ poate fi utilizat pentru a determina dacă o boală este sau nu prezentă, spun specialiștii. Este o nouă tehnică de biopsie lichidă care nu exista până acum.

Cercetătorii au utilizat acest „test de inhibare a P450“, în recentul studiu despre boala Parkinson. Ei au efectuat testul pe modele de șobolani și pe pacienți umani cu boala Parkinson, sau cu alte boli neurodegenerative și inflamatorii, pentru a evalua dacă testul ar putea fi utilizat pentru diagnosticul bolii Parkinson.

Rezultatele au arătat că indivizii sănătoși și cei cu boala Parkinson (atât la animale cât și la subiecții umani), au putut fi clasificați cu o precizie de 85 ~ 88%.

Rezultatele acestui studiu au arătat că „testul de inhibare P450“, care necesită doar doar 30μ de ser de la un individ, are potențialul de a fi aplicat în diagnosticarea bolii Parkinson. Specialiștii cred că acesta ar putea reprezenta o metodă de testare relativ ieftină, care să favorizeze screeningul pentru boala Parkinson.

Articolul Cercetătorii au descoperit în premieră un biomarker care poate diagnostica boala Parkinson apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top