Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cercetătorii au folosit un supliment nutritiv pentru a micșora tumorile cancerului de sân

Cercetătorii au folosit un supliment nutritiv pentru a micșora tumorile cancerului de sân

Cercetătorii din Singapore au reușit să micșoreze tumorile cancerului de sân în modele preclinice, folosind un supliment nutrițional derivat din plante. Oamenii de știință spun că tratamentul este puternic și lipsit de efecte secundare.

Confom statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020, la nivel global s-au înregistrat 2,3 milioane de femei diagnosticate cu cancer de sân și 685 000 de decese.

Aproximativ jumătate din cancerele de sân se dezvoltă la femeile fără un factor de risc identificabil pentru cancerul de sân, altul decât sexul (feminin) și vârsta (peste 40 de ani).  Anumiți factori cresc riscul de cancer de sân, inclusiv înaintarea în vârstă, obezitatea, consumul de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, istoricul expunerii la radiații, istoricul reproductiv (cum ar fi vârsta la care au început perioadele menstruale și vârsta la prima sarcină), consumul de tutun și terapia hormonală în postmenopauză.

Un diagnostic de cancer de sân este traumatizant și schimbă viața femeilor afectate și a celor dragi. Această boală potențial mortală este adesea tratată prin îndepărtarea chirurgicală a tumorii cancerului de sân, urmată de chimioterapie. Efectele secundare asociate cu chimioterapia pot fi severe, iar recurența tumorii poate duce la o durată de viață redusă pentru femeile vulnerabile.

Într-un efort încurajator, o echipă de cercetători de la facultatea de medicină a universității naționale din Singapore (NUS Medicine) au reușit să utilizeze un supliment nutritiv derivat din plante pentru a micșora tumorile cancerului de sân în modele preclinice.

Echipa de la NUS Medicine a folosit o nanotehnologie nouă pentru a reutiliza un element nutrițional din plante și a-l transforma într-un tratament puternic pentru cancerul de sân.

Întrucât nanotehnologia transformă nutrimentul în chimioterapie numai la locul tumorii, tratamentul este, în același timp, și puternic, și lipsit de efecte secundare spun cercetătorii. Deși studiul a fost efectuat în modele preclinice folosind noua tehnologie, celulele de cancer de sân uman au fost folosite ca țintă și au răspuns cu o remisie completă.

Cercetătorii spera sa aplice in continuare tehnologia in studiile clinice și pentru tumori solide suplimentare, care sunt dificil de tratat sau dificil de îndepărtat prin intervenții chirurgicale standard.

Utilizarea produselor naturale pe bază de plante transformate printr-un proces numit, „cataliză bioortogonală” pentru a micșora tumorile cancerului de sân,  reprezintă o tehnologie revoluționară, a declarat Chester Drum, profesor asistent la NUS Medicine și consultant senior în cadrul departamentului de cardiologie Centrul Inimii de la NUS.

În esență, un supliment nutrițional benign, IAA, a fost reutilizat pentru a deveni un tratament puternic pentru tumorile cancerului de sân.

IAA este prezent în regimul alimentar zilnic și, prin urmare, nu are efecte secundare.

„În noua abordare, în urma administrării moleculei derivate din plante, o nanotehnologie proiectată transformă molecula într-un chimioterapeutic puternic numai la locul cancerului, ceea ce înseamnă că efectele secundare în restul corpului pot fi evitate”, a adăugat prof. Drum.

Deoarece conversia chimică a produsului natural în chimioterapie nu este prezentă în mod normal în corpul uman, se numește „cataliză bioortogonală” (procesul care produce reacții vizate în cadrul organismelor vii, care nu s-ar întâmpla în mod natural).

Studiul a tratat tumori ale cancerului de sân derivate de la pacienți umani pe modele preclinice folosite ca gazdă experimentală pentru cancer, întrucât este încă prea devreme pentru a utiliza tehnologia în clinicile spitalicești.

Cercetătorii intenționează să dezvolte în continuare un gel simplu, care să poată fi plasat la locul tumorii îndepărtate printr-o intervenție chirurgicală, în timp ce pacientului i se va solicita să mănânce un singur supliment nutritiv, pentru a preveni reapariția cancerului.

Lucrarea a fost publicată în ACS Nano.

Articolul Cercetătorii au folosit un supliment nutritiv pentru a micșora tumorile cancerului de sân apare prima dată în 360medical.ro.