Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cercetătorii au găsit calea prin care pot opri transformarea alunițelor în cancer

Cercetătorii au găsit calea prin care pot opri transformarea alunițelor în cancer

Oamenii de știință au descoperit o cale de semnalizare care ar putea opri transformarea alunițelor în melanom, cancerul de piele cu cea mai mare rată de mortalitate.

Într-o porțiune mică de piele nu mai mare de un centimetru, există milioane de celule care muncesc ca să-și îndeplinesc sarcinile, cum ar fi protejarea pielii împotriva bacteriilor sau detectarea temperaturii. O parte dintre ele sunt melanocitele, un tip de celule care produc melanină, substanța care dă culoare pielii, ochilor și părului. În lumina UV de la soare, melanocitele pot forma alunițe, considerate de unii și semne de frumusețe.

Alunițele sunt extrem de frecvente și în mare parte inofensive. Unele, însă, continuă să crească și să sufere mutații până când se transformă în melanom, cancerul de piele cu cea mai mare rată de mortalitate.

Deși melanomul reprezintă doar aproximativ 1% dintre toate cancerele de piele, provoacă majoritatea deceselor legate de cancerul de piele, cel mai frecvent la femeile cu vârsta sub 30 de ani.

Aproximativ 30% dintre melanoame încep în alunițele existente pe piele.

O echipă de cercetători condusă de universitatea din Boston (BU) a făcut câteva descoperiri recente, pe care le-au publicat în Nature Communications, și care ar putea duce la noi ținte de medicamente pentru tratarea cu succes a acestui cancer de piele.

Cercetătorii au descoperit că o cale de semnalizare care reglează creșterea în toate celulele – calea de semnalizare imunosupresoare Hippo – are un rol semnificativ în prevenirea transformării alunițelor în melanom. Calea reglează creșterea prin modularea a două proteine din celule. Când sunt active, aceste proteine schimbă expresia genelor din celule, la starea de creștere.

„Calea Hippo poate monitoriza cât de îngrămădite sunt celulele, ceea ce este practic modul în care știe că s-a încheiat procesul de creștere”, spune Neil J. Ganem, autorul corespondent al cercetării și lector univ. de farmacologie la facultatea de medicină a BU, care studiază diferențele dintre celulele canceroase și celulele normale.

„Ne-am gândit că asta s-ar putea întâmpla și în cazul acestor alunițe și anume că Hippo oprește din creștere alunițele”, a mai spus profesorul.

Cercetătorii au studiat mecanismul la șoareci și în celulele umane, pentru a vedea ce se întâmplă atunci când calea Hippo este pornită și oprită.

„Arătăm în mai multe modele experimentale că atunci când este activată, calea Hippo oprește creșterea melanocitelor și ajută la prevenirea transformării acestora în melanom. În mod similar, am constatat că, atunci când calea supresoare tumorală Hippo este oprită în melanocite, aceste celule cresc rapid și formează melanom”, a explicat Marc Vittoria, student în anul IV la medicină la BU și autor principal al studiului.

„Melanomul este unul dintre tipurile de cancer care pot afecta tinerii, ceea ce-l face extrem de devastator. Identificat din vreme, este ușor de tratat, dar când e prins târziu și a devenit invaziv, este cel mai dificil de tratat”, a mai spus prof, Ganem.

De cele mai multe ori medicii monitorizează alunițele suspecte și optează să le elimine pe cele care se schimbă în timp. Descoperirea mecanismelor pe care aceste celulele le folosesc pentru a proteja împotriva formării tumorii este esențială, spun cercetătorii, pentru identificarea unor noi ținte de medicamente care ar putea trata cu succes acest cancer.

„Studiul nostru evidențiază faptul că vizarea reactivării căii Hippo reprezintă o posibilitate terapeutică atractivă pentru viitorul tratament al melanomului”, a mai spus prof. Ganem.

Deși s-au concentrat pe rolul căii Hippo în prevenirea transformării alunițelor în melanom, oamenii de știință cred că această cale ar putea acționa similar și în alte subtipuri de cancer.

Articolul Cercetătorii au găsit calea prin care pot opri transformarea alunițelor în cancer apare prima dată în 360medical.ro.