Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cercetătorii au modificat cu succes grupa de sânge a unor rinichi donați pentru transplant

Cercetătorii au modificat cu succes grupa de sânge a unor rinichi donați pentru transplant

Oamenii de știință au modificat cu succes grupa sanguină a trei rinichi de la donatori, o reușită care ar putea crește oferta de rinichi disponibili pentru transplant, în special pentru grupurile etnice minoritare care au mai puține șanse să găsească un donator potrivit.

Un rinichi de la o persoană cu grupa de sânge A nu poate fi transplantat la cineva cu grupa de sânge B, și nici viceversa, dar schimbarea grupei de sânge la O universal va permite un transplant pentru persoanele cu orice grupă sânge.

Cercetătorii de la universitatea Cambridge, din Marea Britanie, au folosit o mașină de perfuzie normotermă, un dispozitiv care se conectează cu un rinichi uman pentru a trece sângele oxigenat prin organ și a-l păstra mai bine pentru o utilizare ulterioară, și au spălat cu o enzimă sângele infuzat prin rinichiul donatorului decedat.

Enzima a eliminat markerii grupei de sânge care căptușesc vasele de sânge ale rinichilor, transformând organul în grupa O universal.

A aflat că are nevoie de un transplant în timpul carantinei impuse împotriva Covid-19

Descoperirea îi dă mari speranțe Ayeshei Edmonson, o mamă a doi copii din Bury, Greater Manchester, Marea Britanie.

Tânăra, care a fost diagnosticată cu o boală renală cronică în stadiul trei în 1998, când era însărcinată cu primul ei copil, a numit vestea „genială” și o „descoperire extraordinară”.

„Ne dă speranță să salvăm mii de vieți în întreaga lume”, a adăugat ea.

Ayesha, care a lucrat în comerțul cu amănuntul, a suferit deteriorarea rinichilor în timpul carantinei de Covid-19, și a primit vestea că va avea nevoie de un transplant.

Tânăra se teme că ar putea fi nevoită să aștepte un timp dublu sau chiar triplu față de o persoană caucaziană, consultanții medicali estimând că așteptarea pentru un transplant ar putea dura între șase ani și un deceniu.

Minoritățile reprezintă 33% pe lista de așteptare pentru un transplant

Potrivit raportului NHS Blood and Transplant de anul trecut, puțin peste 9,2% din totalul donărilor de organe au provenit de la donatori etnici de culoare și minoritari, în timp ce aceștia reprezintă 33% din lista de așteptare pentru transplantul de rinichi.

„Deși știam deja că starea mea evoluează astfel, am avut totuși un mic șoc”, a spus femeia, amintindu-și cum a primit vestea. „Pentru că oricât de mult te-ai pregăti, când primești astfel de știri e dificil. M-a afectat destul de mult mental”.

Tânăra a început recent să facă voluntariat pentru Kidney Research UK, organizația caritabilă care a finanțat cercetarea Cambridge.

Proiectul nu a ajuns în stadiul de testare clinică, dar urmează să fie publicat în British Journal of Surgery în lunile următoare.

Serena MacMillan, doctorandă la Universitatea din Cambridge, a declarat că cercetarea „ar putea avea un impact asupra multor vieți”.

„Încrederea noastră a fost într-adevăr sporită după ce am aplicat enzima pe o bucată de țesut renal uman și am văzut foarte repede că antigenele au fost îndepărtate. Am știut că procesul este fezabil și a trebuit doar să extindem proiectul pentru a aplica enzima la rinichii umani de dimensiuni complete”, a precizat cercetătoarea.

Persoanele din grupurile etnice minoritare așteaptă adesea un an mai mult pentru un transplant decât pacienții caucazieni, astfel încât studiul ar putea avea implicații speciale pentru ei, spun experții.

Dr. Aisling McMahon, directorul executiv de cercetare de la Kidney Research UK, speră ca cercetarea să „redreseze echilibrul” în privința timpului de așteptare pentru un transplant.

Totodată, medicul a vrut să încurajeze minoritățile care nu sunt sigure în privința donării de organe.

„Convingerile religioase ale oamenilor joacă un rol imperativ în luarea deciziilor care pot schimba vieți. Chiar și după ce legea s-a schimbat, așa încât toată lumea a intrat automat în schema de donator de organe, mulți oameni au decis să renunțe (la schemă), dar le-aș spune «gândiți-vă la asta». Pentru că îi poți oferi cuiva șansa de a trăi o viață normală, de a putea munci, de a putea să-și întemeieze o familie și de a putea avea aventuri minunate în viață”, a mai spus medicul.

Articolul Cercetătorii au modificat cu succes grupa de sânge a unor rinichi donați pentru transplant apare prima dată în 360medical.ro.