Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cercetătorii propun un nou vaccin împotriva Covid-19, pe bază de ADN bacterian

Cercetătorii propun un nou vaccin împotriva Covid-19, pe bază de ADN bacterian

Un vaccin experimental pe bază de ADN bacterian modificat a produs un răspuns imun care a blocat în mod eficient infecția celulară în toate variantele de risc testate în modelele preclinice.

Cercetătorii de la facultatea de medicină din San Diego,  descriu într-un articol publicat joi în  revista PLOS Pathogens, un mod diferit de a fabrica un vaccin împotriva Covid-19, care, teoretic, ar rămâne eficient împotriva variantelor noi și emergente și ar putea fi luat ca o pastilă, prin inhalare sau alte metode de livrare.

Cercetarea a implicat plasmide modificate genetic pentru a conține fragmente de material genetic destinate să vizeze în mod specific o vulnerabilitate în proteina spike a virusului SARS-CoV-2, o parte a virusului critică pentru legarea și infectarea celulelor.

Plasmidele sunt fragmente genetice extracromozomiale, respectiv catene mici de ADN circulant, existente în citoplasma bacteriilor, independente de ADN-ul cromozomial al bacteriei, și care se pot reproduce independent. Ele sunt folosite de oamenii de știință pentru a transfera material genetic de la o celulă la alta, putându-se reproduce în celula în care au fost plasate.

Abordarea indică posibilitatea unui vaccin Covid-19 mai durabil și mai eficient, spun cercetătorii de la laboratorul de imunologie al centrului de cancer Moores, din San Diego.

Noua cercetare s-a concentrat pe o zona a vârfului viral implicat în mod specific în capacitatea virusului de a infecta, care pare a fi conservată evolutiv, spune coautorul dr. Aaron F. Carlin, profesor asistent în cadrul departamentului de boli infecțioase și sănătate publică globală, la UC San Diego Health. Cu alte cuvinte, site-ul nu se schimbă cu noi variante și reprezintă o vulnerabilitate persistentă și o țintă fiabilă pentru noul vaccin.

Cercetătorii au modificat plasmidele ca să conțină imunogeni (molecule care determină limfocitele B să creeze anticorpi), special concepuți pentru a afișa o componentă a proteinei spike, care face parte din elementul de legare al receptorilor (RBM). Mai exact, acestea sunt reziduuri de aminoacizi care acționează ca niște chei specifice care deblochează intrarea în celule, și care nu se schimbă prin mutații.

Cercetătorii au clonat aminoacizii proteinei spike în ADN-ul plasmidelor, astfel încât, atunci când au fost injectați în splina șoarecilor, moleculele imunogene introduse să provoace producerea de anticorpi neutralizanți, care să țintească în mod specific capul RBM de pe vârfului proteinei virusului. Cercetătorii au testat apoi abordarea pe șoareci cu variante ale tulpinii originale SARS-CoV-2 (Beta, Delta și Omicron) și au descoperit că răspunsul imun a fost similar în toate variantele.

Oamenii de știință spun că transpunerea acestor constatări într-un vaccin va fi „o bătălie grea”, întrucât s-a investit mult în abordările existente, iar între studiile pe șoareci și studiile clinice umane există o diferență considerabilă, dar promisiunea unui vaccin eficient și ușor de administrat în mod constant rămâne irezistibilă.

„ADN-ul este foarte stabil. Noile idei de livrare includ o pastilă care supraviețuiește sistemului digestiv și eliberează ADN-ul plasmidic pentru a fi preluat de limfocitele B, care par să posede o proprietate ancestrală pentru preluarea ADN-ului bacterian. Alternativ, ADN-ul poate fi formulat pentru livrare prin căile respiratorii superioare, printr-o formulare adecvată pentru inhalare nazală. Împreună cu alți cercetători am investigat și am urmărit această idee înainte, în alte moduri. E timpul să încercăm acum cu Covid”, a spus autorul principal, dr. Maurizio Zanetti, profesor de medicină și șeful laboratorului de imunologie de la central de cancer Moores.

Articolul Cercetătorii propun un nou vaccin împotriva Covid-19, pe bază de ADN bacterian apare prima dată în 360medical.ro.