Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Citokinele pot contribui la nefropatia cu IgA, au descoperit oamenii de știință

Citokinele pot contribui la nefropatia cu IgA, au descoperit oamenii de știință

Unele citokine pot spori producția anormală a unui autoantigen implicat în mecanismele nefropatiei cu imunoglobuline A (IgA).

La nivel mondial, nefropatia cu imunoglobuline A, sau boala Berger, este cea mai frecventă formă de glomerulonefrită primară, o afecțiune renală autoimună caracterizată prin afectarea, de tip inflamator, a glomerulilor renali, responsabili de filtrarea substanțelor existente în sânge.

Afecțiunea apare atunci când  anticorpii IgA (proteine care ajută  sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor), se depun în structuri esențiale ale rinichiului.

Boala afectează progresiv rinichii, astfel încât aceștia își pierd capacitatea de filtrare, ceea ce poate genera diverse complicații, de la insuficiență renală acută, la hipertensiune arterială, sindrom nefrotic și boală renală cronică terminală.

În prezent, nu există niciun tratament specific pentru această boală, și până la 40% dintre pacienți vor progresa spre insuficiență renală.

În Journal of Interferon & Cytokine Research (JICR), cercetătorii descriu mecanismul  prin care semnalizarea anormală a citokinelor, în celulele producătoare de IgA1, poate contribui la patogeneza nefropatiei cu IgA și la procesul bolii.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în nefropatia cu IgA, rinichii sunt răniți în urma circulației unor complexe formate din anticorpi imuni IgA, care conțin glicozilat-O anormal de IgA1, care se leagă de autoanticorpii IgG.

În studiul lor oamenii de știință descriu structura imunoglobulinelor A și acumularea produșilor de glicozilare, genetica nefropatiei cu IgA, precum și rolul citokinelor în dezvoltarea și diferențierea celulelor B și în producția de glicozilare anormală a moleculelor de IgA1.

Oamenii de știință oferă și o actualizare a studiilor clinice care folosesc unele dintre aceste citokine ca posibile obiective terapeutice.

Articolul Citokinele pot contribui la nefropatia cu IgA, au descoperit oamenii de știință apare prima dată în 360medical.ro.