Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Colegiul Farmaciștilor solicită autorităților să clarifice legislația în urma unei decizii a Curții de Conturi care ar putea atrage falimentul unor farmacii

Colegiul Farmaciștilor solicită autorităților să clarifice legislația în urma unei decizii a Curții de Conturi care ar putea atrage falimentul unor farmacii

Colegiul Farmaciștilor solicită autorităților să intervină și să clarifice legislația în urma unei decizii din 2016 a Curții de Conturi, rămasă definitivă prin decizie a instanței supreme, care ar putea atrage falimentul unor farmacii. În urma deciziei vor fi controlate toate farmaciile de către casele județene de asigurări de sănătate, care vor calcula “prejudiciile” și vor dispune măsuri de recuperare a sumelor constatate ca fiind de plată de către farmacii. Colegiul Farmaciștilor consideră că măsurile vor genera un val de procese în instanță. 

360medical.ro a relatat în 1 iulie, în exclusivitate, despre această decizie. Astfel, casele județene de asigurări de sănătate au fost obligate de instanță, în urma unei hotărâri definitive, să recupereze sume importante de bani de la mai multe rețele de farmacii, deoarece au decontat medicamentele eliberate fără să fi avut în vedere reducerile comerciale de care au beneficiat farmaciile de la distribuitori.

Măsura a fost impusă în urma deciziei Curţii de Conturi a României nr. 8/2016, care a impus prin casele județene de asigurări de sănătate ca  furnizorii să stabilească valoarea prejudiciului, reprezentând cheltuieli cu bunuri și servicii decontate nelegal de către CAS județene, ca urmare a validării unor prețuri la medicamente mai mari decât cele rezultate prin aplicarea reducerilor comerciale și a adaosului prevăzut de ordinul ministrului Sănătății nr. 75/2009.

De asemenea, decizia impunea caselor de asigurări de sănătate recuperarea acestor prejudicii.

Concret, în urma deciziei, casele de asigurări de sănătate trebuie să facă demersuri legale pentru stabili prejudiciul înregistrat ca urmare a decontării nelegale a medicamentelor eliberate în regim gratuit și compensat și pentru recuperarea prejudiciului constatat.

Decizia Curții de Conturi a fost contestată în instanță de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la Curtea de Apel București (CAB), care a respins solicitarea prin sentinţa civilă nr. 2174 din 8 iunie 2017, pronunţată de Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a CAB.

SOLICITAREA COLEGIULUI FARMACIȘTILOR

Colegiul Farmaciștilor a transmis joi că este nevoie de o intervenție a autorităților pentru a clarifica legislația.

“Colegiul Farmaciștilor din România solicită intervenția autorităților publice în găsirea unei soluții la nivel central care să evite intrarea în faliment a unor farmacii pentru o situație în care sunt victime colaterale”, a precizat Colegiul, într-un comunicat remis 360medical.ro.

“În fața acestei situații fără precedent, farmaciile sunt victime într-un conflict instituțional de interpretare a unei legislații înțelese și aplicate în același fel până acum de tot sistemul farmaceutic, inclusiv Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, mai arată comunicatul.

Potrivit organismului, interpretarea și aplicarea ordinului ministrului sănătății 75/2009 cu privire la prețuri și modul de decontare al acestora nu reprezentau ceva nou, derulându-se în același mod de peste 10 ani, timp în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a mai făcut obiectul controlului Curții de Conturi de nenumărate ori.

“Considerăm că această precizare este importantă pentru clarificarea ideii că, în ceea ce privește farmaciile, nu se poate vorbi de faptul că, în mod deliberat și unilateral, acestea au comis vreo ilegalitate care să genereze un prejudiciu. Sistemul de calcul și de stabilire a valorii de decontare fusese impus de către Ministerul Sănătății în urma unor discuții și clarificări avute cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fusese prezentat în detaliu farmaciilor și prevăzut în contractele încheiate cu acestea și practicat la nivel național de foarte mulți ani”, arată comunicatul.

Potrivit Colegiului Farmaciștilor, singura soluție viabilă pentru o problemă creată de o legislație interpretabilă este tot la nivel legislativ.

“Colegiul Farmaciștilor din România solicită autorităților decidente să intervină în clarificarea legislației pe această speță fără precedent. Se impun: identificarea de soluții la nivel central pentru situația creată din reinterpretarea modului de aplicare a legislației în vigoare din 2015 până în prezent, precum și ajustări legislative pentru modul în care se va proceda de aici înainte”, menționează organismul reprezentativ.

Colegiul Farmaciștilor a precizat că va întreprinde toate demersurile necesare pentru clarificarea cadrului legislativ aplicabil în această speță și identificarea de soluții pentru rezolvarea acestei situații neclare și neprevăzute pentru toate părțile implicate.

“Au fost demarate întâlniri cu autoritățile statului și vom continua să purtăm discuții la nivelul tuturor autorităților publice centrale pentru soluționarea cât mai rapidă a problemei”, mai arată comunicatul Colegiului.

CONSECINȚELE DECIZIEI

Colegiul Farmaciștilor a analizat consecințele deciziei Curții de Conturi, rămasă definitivă prin hotârârile instanței.

Astfel, CNAS a elaborat un proiect de ordin de modificare a legislației aferente desfășurării controalelor, pentru a putea finaliza acțiunile de control ce urmează să aibă loc în vederea identificării și recuperării unor sume de bani în concordanță cu noua interpretare a Curții de Conturi.

Proiectul prevede că vor fi demarate acțiuni de control la nivelul tuturor județelor, iar casele județene de asigurări de sănătate trebuie să asigure personal suficient pentru a organiza
și desfășura aceste controale solicitate de către CNAS.

Potrivit proiectului elaborat de CNAS, toate farmaciile aflate în contract cu sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie controlate.

“Multe luni de aici încolo farmaciile trebuie să disloce personal pentru identificarea în arhive și punerea la dispoziția corpului de control al caselor județene de asigurări de sănătate a situațiilor financiare aferente perioadei 2015 – 2022”, subliniază Colegiul Farmaciștilor.

După finalizarea controalelor, casele de asigurări de sănătate vor dispune măsuri de recuperare a sumelor constatate ca fiind de plată de către farmacii.

“Sunt de așteptat, în mod corect și legitim, mii de procese în instanță, la nivelul întregii țări, ca urmare a imputării de sume de bani farmaciilor, care s-au conformat legislației în vigoare și au respectat prevederile unor contracte pe care le aveau cu casele de asigurări de sănătate”, menționează Colegiul Farmaciștilor.

Articolul Colegiul Farmaciștilor solicită autorităților să clarifice legislația în urma unei decizii a Curții de Conturi care ar putea atrage falimentul unor farmacii apare prima dată în 360medical.ro.