Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Colegiul Medicilor solicită anularea unor prevederi legislative introduse în 2019, acuzând că acestea afectează reprezentativitatea conducerii și dreptul de a fi ales

Colegiul Medicilor solicită anularea unor prevederi legislative introduse în 2019, acuzând că acestea afectează reprezentativitatea conducerii și dreptul de a fi ales

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită anularea unor prevederi legislative introduse în 2019, acuzând că acestea afectează reprezentativitatea conducerii și dreptul de a alege și de a fi ales.

Solicitarea a fost transmisă într-o declarație a adunării generale a CMR.

“CMR consideră imperativ a fi eliminate prevederile legislative promovate prin Legea nr. 351/2019 (modificarea art. 427 și a art. 437 din Legea nr. 95/2006), întrucât acestea generează apariția unor segregări și dezechilibre nejustificate la nivelul corpului profesional medical precum și imposibilitatea ca CMR să își desfășoare activitatea conform misiunii sale”, se arată în declarație.

Potrivit Colegiului, modificările legislative promovate prin Legea nr. 351/2019, fără consultarea CMR, sunt de natură a prejudicia grav activitatea organizațională și mecanismele de reprezentare ale corpului profesional medical.

Astfel, modificările vizează modalitatea de alegere și constituire a organelor de conducere ale CMR, mai precis a consiliilor teritoriale județene și a consiliului național al CMR.

Din rândul acestora sunt alese birourile consiliilor teritoriale și Biroul Executiv al Consiliului național al CMR.

Colegiul Medicilor consideră că modificările legislative propuse au un impact nociv, având ca efect alterarea principiului reprezentativității organelor de conducere (și, implicit, al legitimității deciziilor), încălcarea dreptului de a alege și de a fi ales, inegalitatea votului, limitarea exprimării voinței membrilor, segregarea pe specialități și blocarea activității la nivel teritorial.

Ca urmare a acestor modificări, CMR a declanșat un amplu proces de analiză și consultare cu partenerii instituționali și toate părțile implicate, care să ofere posibilitatea explorării participative și colaborative a unor propuneri legislative de optimizare a cadrului legislativ care vizează exercitarea profesiei de medic în ansamblu, inclusiv prin asigurarea unui cadru de apartenență profesională și de reprezentare nediscriminatorii.

În urma sesizării CMR, președintele României, Klaus Iohannis, a reținut că unele dintre soluțiile legislative ”sunt de natură să contravină principiului securității raporturilor juridice, putând genera discriminări între categoriile de membri ale aceleiași profesii, motiv pentru care se impune reanalizarea de către Parlament a acestui act normativ”.

Articolul Colegiul Medicilor solicită anularea unor prevederi legislative introduse în 2019, acuzând că acestea afectează reprezentativitatea conducerii și dreptul de a fi ales apare prima dată în 360medical.ro.