Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Comisia Europeană cumpără 110.000 de doze de vaccin antivariolic pentru statele din UE

Comisia Europeană cumpără 110.000 de doze de vaccin antivariolic pentru statele din UE

Comisia Europeană va semna marți un acord pentru achiziționarea a 110.000 de doze de vaccin antivariolic pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, care a precizat că vaccinurile vor fi livrate de la finalul lunii iunie.

Achiziția este finanțată de fondul “UE pentru sănătate” (EU4Health), iar vaccinurile vor fi disponibile rapid statelor care au cea masi mare nevoie de ele.

Comisarul european nu a dezvăluit compania de la care sunt cumpărate vaccinurile, însă în ultimele săptămâni au apărut mai multe informații potrivit cărora statele din Uniunea Europeană vor cumpăra vaccinul antivariolic Imvanex de la compania daneză Bavarian Nordic, printr-o achiziție centralizată la nivel comunitar.

De altfel, la începutul lunii iunie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că analizează o posibilă extindere a indicației terapeutice pentru vaccinul antivariolic al companiei Bavarian Nordic pentru a include și “variola maimuței”, demarând deja discuții cu reprezentanții grupului pentru a analiza rezultatele studiilor clinice realizate până acum.

Vaccinul Imvanex este deja autorizat în UE pentru utilizarea la adulți pentru protecția împotriva variolei. Serul conține o formă vie modificată a virusului vaccinia, denumită „vaccinia Ankara”, care este înrudită cu virusul variolei.

Până la extinderea indicației terapeutice, vaccinul poate fi utilizat off-label pentru prevenirea variolei maimuței, pe fondul creșterii numărului de cazuri confirmate în Europa și America de Nord, în special.

În Statele Unite, unde vaccinul dezvoltat de Bavarian Nordic are denumirea Jynneos, serul este deja autorizat și pentru variolă și pentru variola maimuței.

Comisarul european pentru Sănătate a precizat marți că circa 900 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate până acum în cele 27 de state membre ale UE.

Luni a fost confirmat primul caz de variola maimuței în România, la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București.

Articolul Comisia Europeană cumpără 110.000 de doze de vaccin antivariolic pentru statele din UE apare prima dată în 360medical.ro.