Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, înființat de guvern

Comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, înființat de guvern

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre pentru înfiinţarea unui comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, în cadrul căruia va fi aprobată o strategie pe această temă.

Proiectul a fost propus de Ministerul Sănătății încă din iunie 2021.

Noul comitet va propune Ministerului Sănătății adoptarea de noi acte normative sau modificarea celor în vigoare, în vederea realizării acțiunilor cuprinse în Planul național de prevenire a IAAM și în Strategia națională de prevenire și limitare a IAAM.

De asemenea, Comitetul va elabora, anual, un plan naţional de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă infecţiile asociate asistenţei medicale, modalităţile de apariţie, măsurile de prevenire, inclusiv responsabilităţile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora.

Din componența Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale vor face parte, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, cei ai Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției / Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informații, Academiei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România.

Mai mult, un grup de 10 experți va sprijini activitatea comitetului. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului, întocmit de Ministerul Sănătății va fi prezentat la prima reuniune a membrilor acestuia şi va fi aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a HG.

Din ianuarie 2021, România are o nouă lege privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din azile, care urmează să fie implementată în mai multe etape în următorul an.

Potrivit inițiatorilor noii legi, prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale constituie un obiectiv major național, întrucât aceste infecții reprezintă principala amenințare la adresa siguranței pacienților îngrijiți în unități medicale.

Actul normativ a fost elaborat pornind de la principiul că fiecare pacient care primește îngrijiri într-o unitate medicală din România are dreptul, garantat de stat, de a fi protejat față de dobândirea unei IAAM.

Articolul Comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, înființat de guvern apare prima dată în 360medical.ro.