Sari la conținut

La fiecare 3 secunde o viață este pierdută, undeva în lume din cauza sepsisului. Infecțiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni numai în 2019. Și vor mai ucide. Până în anul 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an în lumea întreagă. ,,Îi putem readuce pe părinți la o privire rezonabilă asupra antibioticelor, spunându-le despre riscurile excesului de antibioterapie, despre rezistența antimicrobiană. Este scuzabil să folosim frica, dar pe termen lung nu va genera rezultate spectaculoase”, a declarat pentru 360medical.ro conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (IOMC) Alessandrescu-Rusescu București, referindu-se la părinții români care dau antibiotice copiilor fără un sfat medical prealabil.

Lupta cu microbii rezistenți este ca un război de durată, în opinia renumitului pediatru Mihai Craiu, care pledează pentru utilizarea rațională a antibioticelor și îi sfătuiește pe părinți să nu folosească antibiotice după ureche.

România este pe locul doi în UE în ceea ce privește utilizarea antibioticelor cu risc în spitale, cu aproape 20% peste media europeană. Față de media ponderată, raportată la numărul de locuitori din UE, care arăta o utilizare 37% (2019) și 38,6% (2020), România a înregistrat o rată  de 55,4% în 2019 și 55,1% în 2020, conform datelor prezentate în cadrul conferinței Antibioticele între acces și exces: utilizăm responsabil – oprim rezistența, organizată de către Societatea Română de Microbiologie.

,,Nu-i folosește nimănui plasarea noastră pe unul din locurile puțin meritorii. Eu mă întreb ce de făcut ca să nu mai fim acolo și cred că asta ar trebui să preocupe și pe cei care pot să schimbe ceva. Suntem acolo unde suntem din mai multe motive. Principalul motiv este legat fundamental de firea noastră latină și de modul cum luăm deciziile”, a spus conf.dr. Mihai Craiu.

Medicul pediatru a realizat foarte multe studii de percepție parentală pe Spitalul Virtual pentru Copii de pe facebook, unele dintre ele finalizate cu cercetări științifice publicate în reviste internaționale.

,,Părintele român ia decizii în fața unei amenințări plecând de la frică, nu de la beneficiile pe care le poate aduce un gest sau lipsa lui. Adică părinții folosesc antibioticele fără sfat medical, de frică. Acesta e un prim pilon. Al doilea pilon este că părinții români, și asta spune un articol foarte recent din pandemie, un articol publicat de colegii noștri de la Universitatea din Cluj, că 70% din părinții români au folosit automedicația la copiii lor fără sfat medical. De ce se întâmplă aceste două lucruri, de ce frica guvernează și de ce dăm medicamente deseori fără sfat medical? Aici sunt multe lucruri de discutat. Probabil că în unele scenarii este dificil accesul, adresabilitatea nu foarte grozavă către corpul medical și trebuie spus că ai noștri colegi medici de familie, care fac niște eforturi supraomenești ținând cont de media de vârstă a profesiei, sunt în zone rurale unde trebuia să iasă de mult la pensie medicul de familie și totuși rămân acolo cu comunitatea cu care a fost foarte multă vreme”, a punctat conf. dr. Mihai Craiu.

Pediatrul de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu București crede că trebuie schimbată filozofia de comunicare.

,,Trebuie spus părintelui ce se întâmplă dacă folosește inutil antibioticele. Și acesta e un lucru care cred că a fost șoptit cu o voce mai înceată versus riscurile pe care le face boala x sau y. De asta iau părinții această decizie. Niciun părinte nu vrea să-i fie rău copilului. Dacă nu schimbăm nimic în modul în care dăm antibioticele, până o să fie copiii lor pensionari, vor muri de pneumonie, pielonefrită, apendicită și alte boli date de germeni rezistenți la toate antibioticele cunoscute”, a subliniat reputatul pediatru, cu ocazia participării sale la Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP).

La acea întâlnire a fost prezent și dr. Vlad Budu, președintele Societății Române de Rinologie, care a declarat pentru 360medical.ro că ,,supraprescripția de antibiotice este determinată de două mari paliere: palierul medical și palierul pacientului”.

Articolul Conf. dr. Mihai Craiu: Părinții folosesc antibioticele de frică apare prima dată în 360medical.ro.