Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Corneliu Florin Buicu, Camera Deputaților: Tabletele de iodură de potasiu trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă

Corneliu Florin Buicu, Camera Deputaților: Tabletele de iodură de potasiu trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă

Vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie de la Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu atrage atenția că pastilele de iodură de potasiu trebuie să existe în fiecare gospodărie din România în care se află persoane sub 40 de ani, inclusiv tineri și copii. ,,Este esențial ca tratamentul să fie administrat imediat în cazul unui accident nuclear”.

La începutul aceste săptămâni ministrul Sănătății declara că distribuţia pastilelor de iodură de potasiu în România este perfect funcțională și îndemna toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie pentru a primi prescripţia de iodură de potasiu, urmând ca 2.500 de farmacii din ţară să elibereze pe baza rețetelor gratuit aceste pastile.

,,Ministrul Sănătății a făcut ceea ce trebuia să facă și trebuie apreciat nu atacat pentru acest lucru. România nu este singurul stat european care aplică această măsură preventivă în cazul unui eveniment nuclear. Este o măsură preventivă foarte importantă, pentru siguranța populației sub 40 de ani, în special a tinerilor și copiilor. Cu cât vârsta e mai mică, cu atât riscul e mai mare, în cazul producerii unui accident”, a subliniat Corneliu Florin Buicu pe pagina  sa de socializare de pe Meta.

Tratamentul cu iodură de potasiu trebuie administrat în primele 6 ore de la expunerea la radiații. După acest interval de timp, eficiența tratamentului scade cu 50%, iar după 12 ore tratamentul devine inutil.

,,În cazul unui eveniment, este imposibil să distribui aceste tablete în timp util în milioane de gospodării. De aceea, tabletele trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă”, a mai spus vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie de la Camera Deputaților, care a mărturisit că odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, la nivelul Uniunii Europeană au avut loc discuții privitoare la modalitatea comună de acțiune în cazul unui eveniment nuclear.

,,Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a implementat în România ceea deja funcționează în câteva state europene. După accidentul nuclear de la Fukushima din Japonia, Belgia a decis ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite la toată populația, nu doar la cei din proximitatea centralelor nucleare.

Suedia pre-distribuie tabletele de iodură de potasiu către toate gospodăriile și repetă această procedură la fiecare 5 ani.

Multe state, precum Germania, Franța, Elveția realizează și reînnoiesc periodic stocuri de iodură de potasiu la nivelul școlilor și al adăposturilor anti-atomice, dar și în anumite centre regionale de unde urmează să fie distribuite rapid în cazul unui accident nuclear”, a scris deputatul.

Toate statele UE care au reactoare nucleare pentru producerea energiei – cum e și România – au astfel de planuri de stocare și/sau distribuție a tabletelor de iodură de potasiu. În toate aceste state există politici de stocare și/sau pre-distribuție a pastilelor de iodură de potasiu la gospodăriile aflate la o anumită distanță de centralele nucleare.

Conform documentelor europene, astfel de măsuri sunt luate și în statele care se află în vecinătatea unor țări cu centrale nucleare. Lituania, de exemplu, deși nu are centrale nucleare, a distribuit pastile de iodură de potasiu atunci când Belarus a pus în funcțiune o nouă centrală nucleară.

Citiți și

Alecsandra Achiței, vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor Suceava: Nu se găsește iodura de potasiu, putem reclama această situație!

Gabriel Diaconu, consilierul Ministrului Sănătății despre reacția medicilor de familie referitoare la iodura de potasiu: Ce mare brânză o fi să dai o rețetă simplă!

Articolul Corneliu Florin Buicu, Camera Deputaților: Tabletele de iodură de potasiu trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă apare prima dată în 360medical.ro.