loader image

Coroane şi punţi dentareold

Coroane și punțile dentare în stomatologie

Ce sunt coroanele dentare?

Coroana dentară este un înlocuitor artificial al dinților naturali, a părții dintelui care se fracturează în cavitatea bucală și care iese din gingii.  O coroană este, de obicei, folosită în cazul dinților afectați de o leziune severă, de exemplu, datorită cariilor profunde sau datorită fracturării acestora. Aceasta este o restaurare permanentă a coroanei dinților care poate fi montată și pe un implant. Scopul coroanei este de a restabili funcția estetică și rezistența dintelui. O serie de coroane adiacente interconectate sunt denumite punți dentare.

O coroană este formată din 2 straturi: un strat exterior vizibil, și un strat interior numit miezul coroanei. Coroanele dentare diferă între ele prin prisma materialului din care este compus fiecare strat și, astfel, diferă între ele și din prisma nivelului de estetică, a durabilității și a prețului acestora.

Bine de știut! – se pot folosi diferite tipuri de coroane.

Iată tipurile de coroane disponibile:

  • Coroana dentară tradițională PFM (porțelan topit pe metal) – coroane simple și mai ieftine. Fabricate dintr-o capă din aliaj metalic puternic acoperit cu porțelan. Asigură un rezultat estetic, dar dezavantajul său este că se poate forma o aură gri-albastruie între coroană și gingie.
  • Coroana dentară din porțelan – fabricată doar din porțelan fără metale, cu un rezultat estetic deosebit, în special în cazul restaurării dinților din față. Dezavantajele sunt următoarele: necesitatea îndepărtării unei zone mai mari de pe suprafața dintelui și nivelul ridicat de competență în efectuarea lucrării (medicul stomatolog și tehnicianul dentar).
  • Coroana dentară din zirconiu – cea mai bună alternativă estetică. Fabricat dintr-un material artificial asemănător diamantului și fără niciun metal. Numeroasele sale avantaje: Zirconiul nu stimulează gingiile și este perfect din punct de vedere biologic, este de asemenea considerat un material puternic și durabil. Oferă un rezultat estetic deosebit, culoarea coroanei se poate asemăna cu cea a dinților naturali, astfel nu se poate identifica care este dintele natural și care este coroana de zirconiu. În plus, coroanele de zirconiu sunt realizate prin gravură digitală 3D, facilitând o finalizare mai rapidă cu precizie ridicată și o aliniere optimă a gingiilor.
  • Coroana dentară EMAX – fabricată din porțelan care a suferit un proces de compresie și prelucrare în condiții de înaltă presiune, coroana este rezistentă și translucidă (estetică). Această coroană se utilizează în special la nivelul dinţilor frontali fiind mai costisitoare. De asemenea, se impune un nivel ridicat de competență în efectuarea lucrării (medicul stomatolog și tehnicianul dentar).

Deci, ce coroană să alegi?

Alegerea unei coroane dentare adecvate este o procedură complexă și se realizează în funcție de o serie de factori și în funcție de nevoile pacientului; Fiecare coroană are avantaje și dezavantaje și de aceea este necesară personalizarea fiecărui caz în parte. Medicul trebuie să verifice istoricul pacientului, starea dinților chiar și a celor adiacenți, pentru a vedea dacă dintele este situat în zona frontală a gurii și dacă estetica prezintă o importanță ridicată.  În cele din urmă, medicul și pacientul ar trebui să ia o decizie cu privire la tipul de restaurare, cu proiectarea planului de tratament în funcție de situația și așteptările pacientului.

Etapele de pregătire a coroanei dentare

Se impune un nivel ridicat de competență în efectuarea lucrării (medicul stomatolog și tehnicianul dentar). O coroană efectuată și montată într-un mod eronat poate duce la apariția cariilor sub coroană, la apariția gingivitei. De asemenea, se poate produce o disfuncție a dinților și deteriorarea ireversibilă a dintelui, gingiilor și osului.

Prima vizită medicală:

  1. Pregătirea dinților – Medicul reduce diametrul și înălțimea dintelui cu ajutorul unei freze, în funcție de tipul de coroană necesar. Scopul este de a proiecta o bază pe care coroana să poată fi montată, cu o minimă cantitate de adeziv. Medicul trebuie să îndepărteze o zonă suficientă de pe dinți pentru a face loc coroanei suficient de groase care să fie durabilă.
  2. Mulajul – Specialistul ia forma dintelui, folosind o substanță specială și un mulaj. De obicei, medicul va folosi o substanță numită alginat sau silicon. Medicul va umple mulajul cu materialul selectat și îl va poziționa în cavitatea bucală a pacientul pentru câteva minute până când materialul se va întări. Alternativ, dintele poate fi scanat folosind un scaner intraoral. Mulajul este trimis în laborator, împreună cu instrucțiunile suplimentare privind forma, culoarea și materialul necesar coroanei. De obicei, un alt mulaj al maxilarului antagonist va fi, de asemenea, trimis, tehnicianul dentar astfel încât să poată crea coroana având în vedere și partea opusă a maxilarului.
  3. Coroana dentară temporară – din acril. Instalată la sfârșitul vizitei, va rămâne în cavitatea bucală până la instalarea coroanei permanente. Scopul acesteia este de a acoperi dintele slefuit pentru a-și menține funcția și aspectul estetic. În plus, previne mișcarea dinților adiacenți. Coroana temporară este fixată pe dinte cu un adeziv temporar; Acest adeziv nu este deosebit de rezistent la apă și presiune și în situația în care coroana temporară va cădea, vă rugăm să reveniți la clinică cât mai curând posibil pentru refixare.

A doua vizită medicală:

Capa va fi testată la clinică pentru a se verifica dacă aceasta este potrivită pentru pacient. Dacă totul este în regulă și nu există modificări din partea tehnicianului, se poate trece la pasul următor.

A treia și ultima vizită medicală:

Livrarea coroanei dentare finale. Curățarea și uscarea cu atenție a dinților se efectuează înainte de instalare. Medicul verifică dacă pacientul este confortabil cu coroana și dacă aceasta nu se presează excesiv cand se închide maxilarul. În plus, pentru această verificare privind închiderea și mișcările maxilarului – medicul folosește o folie subțire pigmentată de culoarea indigo/cerneală. Medicul plasează folia pe coroană și îi recomandă pacientului să închidă gura de câteva ori strâns, astfel vopseaua se va impregna pe zonele proeminente ale coroanei. În final medicul modelează ușor coroana cu freza în funcție de zonele impregnate. Se va repeta procesul până când pacientul va confirma că potrivirea este perfectă. Coroana dentară este aplicată cu un adeziv deosebit de puternic și rezistent.

Cum se îngrijesc coroanele dentare?

Coroanele trebuie îngrijite ca restul dinților:

  • Programați-vă la clinica stomatologică o dată pe an pentru controlul de rutină.
  • Efectuați curățarea tartrului la fiecare șase luni.
  • Igiena orală: se recomandă periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare.
Scroll to Top