Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Cromozomi X asociați cu infertilitatea masculină, identificați de cercetători

Cromozomi X asociați cu infertilitatea masculină, identificați de cercetători

O echipă internațională de cercetători a identificat mai mulți cromozomi X care ar putea contribui la infertilitate la bărbați.

Cercetătorii au efectuat secvențierea genetică pe genele unor pacienți de sex masculin care suferă de infertilitate și au comparat rezultatele cu secvențele unor subiecți fără probleme de infertilitate, pentru a identifica diferențele.

Cercetări anterioare arătaseră rolul cromozomilor X în robustețea masculină, dar rolul acestora în spermatogeneză a fost în mare parte ignorat, și doar trei cromozomi X au fost identificați ca având valoare diagnostică.

În noile cercetări, oamenii de știință au analizat cu atenție cromozomii X la pacienții de sex masculin care suferă de două tipuri de infertilitate masculină: azoospermie (pacienți cu probleme de motilitate a spermatozoizilor) și criptozoospermie, (pacienți care produc puțină spermă sau deloc).

Cercetătorii au efectuat secvențierea cromozomilor X pe probe prelevate de la 2.350 de pacienți de sex masculin cu probleme de azoospermie sau criptozoospermie. Cercetătorii au comparat apoi rezultatele secvențierii cu cromozomii X ai pacienților de sex masculin fără probleme de fertilitate.

Ei au reușit să identifice 21 de gene care ar putea fi asociate cu probleme de infertilitate masculină și încă 34 de gene pe care le-au descris ca având asocieri mai modeste.

Cercetătorii au secvențiat apoi probe de la alți 265 de pacienți de sex masculin cu azoospermie sau criptozoospermie concentrându-și atenția asupra celor mai puternice asocieri pe care le-au găsit și au reușit să identifice variante specifice în aproximativ șase gene la nouă dintre pacienți.

Oamenii de știință au căutat tipuri similare de variante de gene în musculițele de fructe de sex masculin cu probleme de fertilitate, căutând în mod specific exemple ale variantei RBBP7, cea mai frecvent identificată la bărbații cu probleme de fertilitate, și au descoperit că această genă a fost cea mai frecventă și în musculițele de fructe.

Rezultatele cercetărilor care leagă rolul cromozomilor X de cauzele de infertilitate la bărbați au fost publicate vineri, în The American Journal of Human Genetics.

Articolul Cromozomi X asociați cu infertilitatea masculină, identificați de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.