Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Deficit de 55% în cazul medicilor la serviciile de ambulanță din România

Deficit de 55% în cazul medicilor la serviciile de ambulanță din România

Serviciile de ambulanță din România se confruntă cu un deficit cronic de personal, mai ales de medici. Joi, de Ziua Națională a Ambulanței, managerul general al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu a avertizat că există un deficit de 43,34% de personal și de 55,5% de medici.

Astfel, în 2021, intervențiile serviciilor județene de ambulanță au fost realizate cu 12.733 de angajați, deși normativul în vigoare prevede 22.780 de posturi.

“Ambulanței publice din România i-au fost alocate posturi mai puține față de normativ, rezultând un deficit de personal pe toată țara de 43,34%. Trebuie subliniat în mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din sistemul public de ambulanță”, a spus Alis Grasu, citată de Agerpres.

În plus, serviciile de ambulanță se confruntă și cu probleme tehnice, în condițiile în care peste jumătate din autospeciale îndeplinesc condiții de casare, ceea ce generează cheltuieli importante pentru menținerea în stare de funcționare.

“În 2021, numărul de ambulanţe funcţionale a fost de 2.358. Raportat la numărul de mijloace de transport, au fost 1.498 de intervenţii pentru fiecare maşină. De notat, lucrăm cu un parc de ambulanţe învechit. În 2021 au fost 3.903.697 cazuri la care au intervenit ambulanţierii din toată ţara, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 10.695 de intervenţii”, a mai spus Alis Grasu.

Prezent la același eveniment, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a afirmat că este nevoie de realizarea unei strategii de dezvoltare a serviciilor de ambulanță, care să cuprindă și măsuri pentru a asigura resursa umană și dotarea cu mijloace tehnice.

Articolul Deficit de 55% în cazul medicilor la serviciile de ambulanță din România apare prima dată în 360medical.ro.